”Muiden alueiden tilannetta ei saa vaarantaa” – Sari Tanus jatkaisi Uudenmaan eristämistä ainakin 3-4 viikkoa

14.4.2020 klo 10:41 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Sari Tanuksen mielestä Uudenmaan eristämistä pitää ehdottomasti jatkaa.

– Eristämistä pitäisi jatkaa ainakin 3-4 viikkoa, hän sanoo.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja erikoislääkäri Sari Tanus pitää Uudenmaan eristämisen jatkoa välttämättömänä.

Tanus jatkaisi Uudenmaan sulkua liki kuukaudella. Hallituksen alkuperäisen suunnitelman mukaisesti maakunnan rajat avautuisivat tämän viikon lopussa eli 19.4.

– Uudenmaan välttämättömäksi eristämiseksi voisi mahdollisesti riittää 3-4 viikkoa. Kokonaistilanne ratkaisee. On myös arvioitava, mistä asteittain toteutettavia rajoituksia on järkevintä ensiksi purkaa. Uudenmaan rajoitusten purkaminen ei välttämättä ole se ensimmäinen, hän sanoo

Hän muistuttaa, että jotta epidemian eteneminen voitaisiin tehokkaammin nujertaa ja siten päästä nopeammin myös rajoitusten purkamiseen, olisi harkittava lyhytaikaisesti vielä tiukempia liikkumisrajoituksia kontaktien vähentämiseksi ja lisätartuntojen ehkäisemiseksi.

– Alkuaan Uudenmaan eristyspäätöstä pidettiin tarpeellisena, jotta tartunnat eivät leviäisi laajalti muuhun Suomeen ja sairaanhoidon kantokyky voitaisiin säilyttää. Tämä tarve ja välttämättömyys on edelleen käsillä, Tanus sanoo.

Uudenmaan eristämiseen purkaminen tässä vaiheessa vaarantaisi Tanuksen mukaan niin Pirkanmaan kuin monen muunkin alueen tilanteen.

Kaikista Suomen koronatartunnoista Uudellamaalla on kaksikolmasosaa. Tämä siitäkin huolimatta, että vähäisen testaamisen vuoksi suurin osa tartunnoista on diagnosoimatta. Sairaalahoitoa vaativista 70 prosenttia on HUS:n erityisvastuualueella.

Isoista kaupungeista esimerkiksi Tampereella ja koko Pirkanmaalla koronatilanne on pysynyt varsin hyvänä. Kun Uudellamaalla on 114,1 koronatartuntaa 100 000 asukasta kohden, niin vastaava luku Pirkanmaalla on 33,8.

– Toimenpiteitä on tehty onnistuneesti etukenossa, Tanus kiittää.

”Testaaminen on yhä luvattoman vähäistä”

Tanus muistuttaa, että edelleenkin testaaminen on luvattoman vähäistä.

Etenkin pääsiäinen tiputti testiluvut mataliksi, mikä osaltaan selittää viime päivien uusien koronatapausten vähäisen nousun.

– Tosiasia kuitenkin on, että edes riskiryhmiin kuuluvia altistuneita ei edelleenkään ole testattu ennen oireilua ja näin nämä ja näiden koronatapausten altistamat ovat levittäneet tietämättään virusta edelleen.

Testaamista on Tanuksen mukaan agressiivisesti lisättävä niin, että myös lieväoireisia ja kontakteissa olleita oireettomia altistuneita testataan, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua ja epidemian levittäminen torpattua.

– On arvioitu, että jopa 80 prosenttia tartunnoista tulee oireettomilta viruksen kantajilta. On ehdottoman tärkeää, että myös oireettomia altistuneita testataan, jotta tietämättään virusta kantaneiden altistamat ja heidän kontaktinsa voidaan kartoittaa ja tarvittaessa testata.

– Agressiivinen testaaminen, karanteenit ja altistuneiden tehokas jäljittäminen on saatava käytäntöön ennen liikkumisrajoitusten höllentämistä.

Tanuksen mukaan rajoitustoimet ovat purreet niin, että vakavasti oireilevien ja sairaalaan joutuneiden määrä on pysynyt tehohoidon kantokyvyn rajoissa.

– Hyvää tulosta ei nyt saa vesittää liikkumisrajoitusten ja Uudenmaan eristämiseen liian aikaisella purkamisella.

Toistaiseksi tartunnat ovat lisääntyneet koko ajan. Tartuntoja on levinnyt myös hoitohenkilökunnalta potilaisiin, valitettavasti myös ikäihmisiin. Suojaus ei ole ollut riittävää terveydenhuollon yksiköissä eikä kotipalveluissa. Tähän on saatava välittömästi parannus.

Sairaita potilaita hoitavan henkilökunnan riittävä suojavarustus on ensisijaisen tärkeää tartunnalta suojautumiseksi ja tartunnan levittämisen ehkäisemiseksi. Epidemian aikana ykkösprioriteetin tulee olla sairaanhoidon henkilökunnan riittävä suojaaminen. Ilman osaavaa henkilökuntaa sairaanhoito romahtaa.

Tanus painottaa, että kaikki toimenpiteet, joiden avulla muissa maissa taudin leviämistä on pystytty ehkäisemään, tulee ottaa käyttöön.

Tartuntoja voidaan ja tulee vähentää liikkumisrajoitusten lisäksi myös maskeja, suu-nenäsuojia käyttämällä. Maissa, joissa maskeja on laajasti käytetty, tartuntakäyrät ovat jääneet matalammiksi.

Myös Suomessa hallituksen tulee antaa vahva suositus suu-nenäsuojan käyttämisestä ulkona liikuttaessa. Ainakin apteekeissa ja kaupassa asioidessa maskin tai muun suojan käyttämiseen tulee velvoittaa.

– Muulloinkin, milloin vähintään 2-3 metrin väliä ei voida toteuttaa maskia tai jotain muuta suojaa on syytä käyttää. Maskit tai muut suu-nenäsuojat on saatava laajamittaiseen käyttöön ennen kuin eristyksen purkamista voidaan harkita.

Ylös