Uudenmaan liikkumisrajoitukset poistetaan jo tänään, mutta rajoilla olevien esteiden purku kestää jonkin aikaa

15.4.2020 klo 10:25 Politiikka Samuli Rissanen

Uudenmaan eristys päättyy neljä päivää etuajassa eli jo tänään. Vaikka operaatiota aletaan purkaa välittömästi, fyysisten esteiden purkaminen Uudenmaan rajalta vie aikaa.

Hallitus on päättänyt purkaa Uudenmaan liikkumisrajoitukset etuajassa eli jo tänään.

Hallitus antaa asetuksen liikkumisrajoitusten kumoamisesta tänään 15. huhtikuuta klo 13 alkavassa valtioneuvoston yleisistunnossa, ja kumoaminen tulee voimaan välittömästi istunnon jälkeen.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan tilapäisten liikkumisrajoitusten jatkamiselle ei ollut enää  oikeudellisia perusteita. Valmiuslain 118 pykälän valtuuksia voidaan käyttää vain, jos se on aivan välttämätöntä.

– Myöskään vappuna ei pidä lähteä porukalla ulos juhlimaan

Hallitus nojaa Marinin mukaan kumoamispäätöksessään sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvioihin epidemiatilanteesta.

Sekä STM että THL ovat todenneet, että liikkumisen rajoittaminen Uudenmaan rajalla ei ole enää samalla tavalla välttämätöntä kuin valmiuslaissa edellytetään.

– Vaikka operaatiota aletaan purkaa välittömästi, fyysisten esteiden purkaminen Uudenmaan rajalta vie aikaa, sisäministeri Maria Ohisalo kertoo.

Pääministeri Marin ja sisäministeri Ohisalo sekä oikeusministeri Anna-Maja Henriksson painottivat, että Uudenmaan sulun päättymisestä huolimatta koronavirustilanne on yhä vakava ja kaikkia muita rajoitustoimia pitää edelleen noudattaa.

Samoin turhaa matkustelua Uudeltamaalta muualle Suomeen kehotettiin yhä välttämättämään, vaikka rajat nyt aukeavat.

– Myöskään vappuna ei pidä lähteä porukalla ulos juhlimaan, Ohisalo muistutti.

Ylös