Kun vaara vaanii kotona

23.4.2020 klo 12:26 Kolumnit Sari Savela

“Naisten Linja muistuttaa Temptation Island Suomi -sarjan katsojia epäterveen tai väkivaltaisen parisuhteen varoitusmerkeistä sekä jokaisen oikeudesta yksityisyyteen”, todetaan lähisuhdeväkivallan uhreja auttavan Naisten linjan lehdistötiedotteessa torstaina 22. huhtikuuta.

Tiedotteessa muistutetaan, että parisuhdeväkivalta ei ole aina fyysistä, vaan se voi olla kontrollointia, kumppanin puhelimen tutkimista, mustasukkaisuutta tai taloudellista väkivaltaa.

Lähisuhdeväkivallan uhrien ja tekijöiden parissa työtä tekevät tahot tietävät, että lähes aina henkinen väkivalta edeltää fyysistä.

Mediassa on viime viikkojen aikana uutisoitu, kuinka kotiväkivalta on lisääntynyt monissa maissa koronapandemian aikana. Myös Suomessa perheväkivalta ja sen uhka näyttävät lisääntyneen.

Ensi- ja turvakotien liitossa ollaan huolissaan siitä, mitä kodeissa tapahtuu tällä hetkellä. Liiton asiantuntija Johanna Linner Matikan mukaan avopalveluista apua hakevien määrä on kasvanut voimakkaasti korona-epidemian aikana. Vielä väkivallan lisääntyminen ei näy turvakotipaikkojen täyttymisenä. Kotona pysymisen viesti on sisäistetty liiankin hyvin. Tavallisesti erilaisten palvelujen kysyntäpiikki tulee lomakausien ja juhlapyhien jälkeen. Loma-aikoihin latautuu paljon odotuksia ja tiivis kotielämä voi kärjistää pinnan alla kyteviä ristiriitoja väkivallanteoksi.

Koronapandemian aikana ihmiset joutuvat pysyttelemään neljän seinän sisällä. Monissa perheissä on myös taloudellisia huolia. Tilanteet voivat kärjistyä väkivallaksi niissäkin perheissä, joissa sitä ei aikaisemmin ole ollut.

Sitten on niitä koteja, joihin lähisuhdeväkivalta on tehnyt pesän. Koteja, joissa pelko asu. Perheitä ja parisuhteita, joissa toistuu tuttu väkivallan kaari. Ensin on henkistä väkivaltaa – alistamista, vallankäyttöä, kontrollointia, halveksuntaa ja mitätöintiä. Ilmapiirin kiristyessä väkivalta saa fyysisiä ilmenemismuotoja. Sitten seuraa katumus, syyllisyys, häpeä ja anteeksipyyntö ja -anto. Ei koskaan enää. Kunnes jälleen sama kuvio toistuu jonkin ajan kuluttua.

Tammi-maaliskuussa 2020 poliisilla oli yli 20 000 kotihälytystä, mikä on 16 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Perheväkivaltaa enemmän kotihälytyksiä aiheuttavat poliisin mukaan häiritsevä käytös ja meteli. Poliisilla oli maaliskuussa myös yli 2 000 perheväkivaltaan liittyvää tehtävää. Perheväkivallan osuus kotihälytyksissä kasvoi maaliskuussa vuoden takaiseen verrattuna noin 14 prosentilla.

Suomi on yksi Euroopan väkivaltaisimpia maita perhe- ja lähisuhdeväkivallan osalta.

Tilastokeskuksen vuodelta 2018 olevien tietojen mukaan lähisuhdeväkivallan aikuisista uhreista 76,5 prosenttia oli naisia. Myös miehet ovat lähisuhdeväkivallan uhreja, todennäköisesti tilastoihin kirjattua useammin. Miehiin kohdistuva väkivalta jää usein pimentoon.

Tilastojen mukaan Suomi on yksi Euroopan väkivaltaisimpia maita perhe- ja lähisuhdeväkivallan osalta. Arvion mukaan joka kolmas nainen joutuu väkivallan tai sen uhan kohteeksi lähisuhteissaan jossakin vaiheessa elämäänsä.

Kenenkään ei kuulu sietää yhtään itseensä tai läheisiinsä kohdistuvaa väkivaltaa. Apua on saatavilla. Koronakriisin aikana monet lähisuhdeväkivallan uhreja ja tekijöitä auttavat tahot ovat lisänneet erilaisia avo- ja etäpalveluja. Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten ylläpitämät turvakodit ovat avoinna avuntarvitsijoille. Tilanteen kärjistyessä väkivallaksi on aiheellista kutsua poliisi paikalle. Pahoinpitely yksityiselläkin alueella on virallisen syytteen alainen rikos.

Sari Savela on KD:n Espoon paikallisosaston puheenjohta ja Uudenmaan piirin varapuheenjohtaja. Hän työskentelee mm. Seurakuntalainen.fi -verkkolehden päätoimittajana.

Ylös