– Yritykset tarvitsevat suoraa tukea ilman takaisinmaksuvelvoitetta ja nopeasti, Sari Essayah vaatii

23.4.2020 klo 14:03 Eduskunta Samuli Rissanen

– Yritykset tarvitsevat suoraa tukea selvitäkseen kriisin yli ilman takaisinmaksuvelvoitteita. Tähän tarvitaan selkeät pelisäännöt. Myös ravintolat ja muut palveluyritykset, jotka työllistävät paljon henkilökuntaa, tulee huomioida yritystukien myöntämisessä, Sari Essayah evästää hallitusta.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah kertoo, että KD:n eduskuntaryhmä on jättänyt vastalauseen hallituksen lisätalousarvioon. Esssayah’n mielestä esimerkiksi hallituksen yrityksille suuntaaman kriisipaketin jakoperusteissa on enemmän kuin parantamisen varaa.

– Yritykset tarvitsevat suoraa tukea selvitäkseen kriisin yli ilman takaisinmaksuvelvoitteita. Tähän tarvitaan selkeät pelisäännöt. Myös ravintolat ja muut palveluyritykset, jotka työllistävät paljon henkilökuntaa, tulee huomioida yritystukien myöntämisessä, Essayah sanoo.

Jo viikko sitten kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman arvioi kyselytunnilla, että yritykset eivät nyt niinkään tarvitsisi kehittämisrahaa, vaan suoraa tukea akuutin kassakriisin helpottamiseksi.

Myös Essayah pitää vaatimusta toiminnan kehittämisestä huonona ratkaisuna, sillä hänen mukaansa nyt pitäisi olla pelastamassa suomalaisia työpaikkoja eikä jakaa rahaa kehittämiskonsulttien kautta.

– Kunnissa tunnetaan paremmin paikalliset alat ja yritykset, ja sitä kautta tukea saataisiin nopeasti jakoon, Essayah sanoo.

– Yksi varteenotettava keino voisi olla arvonlisäveron takaisin lainaaminen. Yritykset voisivat tehdä käänteisen alv-ilmoituksen esimerkiksi Omaverossa. Tämä olisi nopea menettely

Pelkkä rahamäärän lisääminen ei siis auta, mikäli tuet eivät tavoita yrityksiä riittävän nopeasti. Monilla yrityksillä ei ole aikaa jäädä odottamaan tukipäätöksiä viikoiksi tai kuukausiksi.

Ely-keskuksissa taas painaa helposti byrokratia päälle tällaisessa tilanteessa, jossa yritykset tarvitsevat nopeasti päätöksiä ja rahaa.

– Yksi varteenotettava keino voisi olla arvonlisäveron takaisin lainaaminen. Yritykset voisivat tehdä käänteisen alv-ilmoituksen esimerkiksi Omaverossa. Tämä olisi nopea menettely, Essayah ehdottaa.

Toisena tärkeänä asiana on kristillisdemokraattien mielestä ollut lasten ja nuorten tukeminen kriisin keskellä.

Essayah’n mukaan jo nyt on nähtävissä, että kotioloissa tapahtuu kriisiytymistä. Ensisijaiset kärsijät ovat juuri lapset ja nuoret, jotka eivät pysty normaaliolojen tapaan turvautumaan esimerkiksi kouluverkkoon.

Kristillisdemokraatit esittääkin toiseen lisätalousarvioon yhteensä 20 miljoonan euron määrärahalisäystä muun muassa lastensuojelun alalla toimiville järjestöille sekä ruoka-apua tarjoaville järjestöille ja seurakunnille.

– Poikkeustilanteen vaikutukset vähävaraisten perheiden arkeen voivat on erityiset vakavat. Siksi on tärkeää varmistaa ruoka-apua jakavien järjestöjen ja seurakuntien toimintaedellytykset, Essayah sanoo.

Hän muistuttaa 1990-luvun lamasta, jonka jälkeiset rajut säästöt osuivat juuri lasten ja nuorten palveluihin. Niistä jäi pitkä kaiku, joka vaikutti lasten ja nuorten hyvinvointiin pitkälle 2000-lukua.

– Tätä virhettä ei saa nyt tehdä, Essayah sanoo.

Itse koronavirusepidemia vaatisi kristillisdemokraattien mielestä sitä, että sairastuneet ja tartunnan saaneet pitää pystyä tunnistamaan, jotta heidät voidaan eristää tehokkaasti ja kohdentaa oikea-aikaisesti hoitotoimenpiteitä.

– Testausta pitää lisätä siksikin, että voimme tunnistaa paremmin taudin jo sairastaneet. Erityisen tärkeää on tunnistaa terveydenhuollon henkilöstöstä ne henkilöt, joille on jo kehittynyt immuniteetti, näin he voisivat jatkaa työtään.

– Rajoitustoimia voidaan myös nopeammin purkaa, kun on tiedossa, kuinka suuri osuus väestöstä on parantunut, Essayah muistuttaa.

KD:n eduskuntaryhmä pitää tärkeänä, että määrärahoja kohdennettaisiin muun muassa Kela-korvausten laajentamiseen koronatestaukseen yksityisen terveydenhuollon puolella.

– Tällä tavalla voitaisiin ottaa myöskin yksityinen sektori mukaan jakamaan testauksesta aiheutuneita kustannuksia yhteiskunnalle. Laajemmat ja kohdennetut vasta-ainetestit mahdollistaisi työntekijöiden työhön paluun nopeammalla aikataululla.

Essayah muistuttaa, että poikkeuslain ja rajoitustoimien purkaminen on vaativa harjoitus. Yhtäältä taloutta olisi saatava uudelleen avattua, mutta terveys edellä.

– Koulujen avaaminen ei kenties olisi tämänhetkisen tiedon niin kovin suuri asia. Sen sijaan kesäfestarit oli ehdottoman tärkeä perua.

– Jos jossakin olisi järjestetty tapahtuma, johon yli 500 ihmistä ympäri Suomen olisi lähtenyt, niin helposti sellaisista tapahtumista tulee hallitsemattomia koronalinkoja. On tärkeä, että kun löysennetään yleisiä rajoituksia, niin henkilökohtaisista pidetään kiinni. Suojamaskit voisi yhä ottaa yleisesti käyttöön. Edelleen on yhä voimassa 10 hengen kokoontumisrajoitus ja kehoitus pysytellä kotona, Essayah summaa.

Ylös