– Koronatestiin on päästävä ilman lääkärin lähetettä, Päivi Räsänen vaatii

27.4.2020 klo 10:16 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsäsen mukaan koronatestaukseen pääsyn kynnys on käytännössä yhä korkealla.

Hänen mielestään testiin pääsyyn riittäisi sairaanhoitajan tai vastaanottoavustajan lupa.

Koronatestaukseen pääsyn kynnys on käytännössä yhä korkealla, kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen arvioi.

Hän muistuttaa, että tällä hetkellä testikapasiteettia on jopa enemmän kuin testeihin hakeutujia. Myös informaatio testimahdollisuuksista on ollut ristiriitaista ja paikoin vaikeasti tavoitettavaa. Edellytys lääkärin lähetteestä nostaa niin ikään kynnystä koronatestiin hakeutumisessa.

– Koska virallisena ohjeena testeihin pääsemiseksi ovat lievätkin hengitystieoireet, lääkärin lähetettä ei pitäisi mielestäni vaatia

– Koska virallisena ohjeena testeihin pääsemiseksi ovat lievätkin hengitystieoireet, lääkärin lähetettä ei pitäisi mielestäni vaatia. Sairaanhoitajan tai vastaanottoavustajan lupa tulisi riittää, Räsänen ehdottaa.

Samalla testikapasiteettia pitäisi hänen mielestään edelleen voimakkaasti kasvattaa.

Myös ikäihmisten oireettomille omaisille pitäisi Räsäsen mukaan järjestää mahdollisuus koronatestauksiin.

– Seniorien ja muiden riskiryhmiin kuuluvien koronarajoitukset pitkittyessään vievät mahdollisuuden viettää aikaa läheisten kanssa. Yksinäisyys oli jo ennen korona-aikaa merkittävä vanhusten ongelma, mutta sen kielteiset vaikutukset uhkaavat entisestään syventyä.

Puhelin- ja nettiyhteydet toki mahdollistavat yhteydenpitoa, mutta eivät kuitenkaan täysin korvaa kasvokkaista läheisyyttä, Räsänen muistuttaa.

Jotta kohtaamiset ovat turvallisia, omaisille pitäisi järjestää mahdollisuus koronatestauksiin, erityisesti vasta-ainetesteihin siinä vaiheessa, kun ne ovat luotettavia.

– Ikäihmiset voisivat myös turvallisemmin tavata toisiaan, jos heitäkin testattaisiin. Riittävään suojavarustus myös toisi mahdollisuuden vierailla ikääntyneiden luona, Räsänen sanoo.

Ylös