Korona nopeutti Kristillisdemokraattien digiloikkaa

22.5.2020 klo 09:17 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Korona ravisteli Suomen aikaan ennen ja jälkeen. Emme enää ole ennen emmekä vielä jälkeen, vaan elämme vielä keskellä koronakriisiä. Emme tiedä, palaammeko enää koskaan samanlaiseen elämäntyyliin ja tilanteeseen joka meillä oli vuoden 2020 alussa.

Koronakriisi sai myös Kristillisdemokraatit hyppäämään kunnon digloikan. Oli pakko. Puolue hyötyi siitä. Läheskään kaikkia kokouksia ei siirretty, vaan esimerkiksi piirijärjestöt ovat jo pitäneet kokoukset etäyhteyksin. Tekniset haasteet ovat voitettavissa, kunhan asenne saadaan kohdilleen. Suurin osa on osoittanut joustavuutta uuden edessä. Monikielisessä nettiympäristössä on nyt kokoonnuttu esimerkiksi Teamsiin, Meetsiin, FaceTimeen tai Zoomiin. Yhtä kaikki: kokouksista on selvitty kunnialla.

Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto teki historiaa lauantaina 16. toukokuuta kokoontuessaan kautta aikain ensimmäistä kertaa etäkokoukseen Teams-sovelluksen avulla. Puheenjohtaja Aki Ruotsala piti kokouksen yli 70-henkistä osallistujajoukkoa hyppysissään – ja sekä ruodussa että ruudussa – yli neljän tunnin ajan.

Kokouksen jälkeen kuului ehdotuksia, että toinen vuoden puoluevaltuustokokouksista voitaisiin jatkossakin pitää etänä. Fyysistä läsnäoloa, tapaamista, läheisyyttä ja lähimmäisyyttä ei toki voi korvata kuva- tai ääniyhteyksin, mutta asioiden käsittelyn voi hyvin hoitaa vaivaa, matkustamista ja aikaa säästäen.

Koronavirus laittoi koko luomakunnan varpailleen – ellei peräti polvilleen. Digiloikkaa voi kuitenkin pitää kriisin hyvänä hedelmänä. Kaikki olisi vain saatava mukaan.

Puoluetoimiston ja puolueen muiden toimijoiden lisäksi myös eduskuntaryhmä on tehnyt ison muutoksen. Korona muokkaa valtakunnan politiikan rajusti uusiksi, ja oppositiolla on edessäään aivan erilaisia taisteluita kuin vielä eduskuntakauteen lähdettäessä luultiin. Tästäkin syystä haluttiin antaa ihmisille mahdollisuus suoraan yhteyteen Kristillisdemokraattien kansanedustajien kanssa. Facebookissa toteutetaan lähes viikoittain suoria kyselytunteja, joissa KD-kansanedustaja vastaa yleisön kysymyksiin.

Koronavirus laittoi koko luomakunnan varpailleen – ellei peräti polvilleen. Digiloikkaa voi kuitenkin pitää kriisin hyvänä hedelmänä. Kaikki olisi vain saatava mukaan. KD jaksaa muistuttaa, että myös digisyrjäytymisvaarassa olevien oikeuksista on huolehdittava.

 

 

Kristiina Kunnas

 

 

 

 

 

Ylös