Kesämökkien ja mökkitonttien kysyntä kovassa kasvussa

30.4.2020 klo 16:04 Kotimaa Merja Eräpolku

Kesämökkien ja tonttien kysyntä on kasvanut voimakkaasti monilla paikkakunnilla Suomessa maaliskuun aikana.
– Kesämökkeilyn ja kotimaanmatkailun suosio tullee kasvamaan merkittävästi, uskoo Jukka Rantanen.

Sp-Kodin toimitusjohtajan Jukka Rantasen mukaan kyse ei ole normaalista kausittaisesta ja jokakeväisestä kesämökkien kysynnän lisääntymisestä. Halutuimmilla paikkakunnilla kysyntä ylittää tarjonnan selkeästi tällä hetkellä.

– Uskon koronavirusepidemialla olevan merkitystä kesämökkien ja tonttien kysynnän paikoin hurjaankin kasvuun, sanoo Rantanen.

– Aika näyttää, tuleeko mökkikantamme koronan seurauksena kasvamaan nopeammin kuin 1980-luvulla, jolloin kesämökkirakentamisen suosio on ollut Suomessa huipussaan. En pitäisi sitä mahdottomana, Rantanen jatkaa.

– Korona muuttaa matkustuskulttuuriamme. Vapaan reissaamisen aika on ainakin joksikin aikaa ohi, ja ulkomaanmatkailusta tulee muun muassa lentoyhtiöiden konkurssien myötä selvästi aiempaa kalliimpaa.

Korona muuttaa matkustuskulttuuriamme. Vapaan reissaamisen aika on ainakin joksikin aikaa ohi.

– Viimeisimmän kuluttajabarometrin mukaan, joka on tehty maaliskuun aikana pääosin ennen koronasulkuja, suomalaisten ulkomaan lomailuaikeet seuraavien kuuden kuukauden aikana ovat pudonneet selvästi. On mielenkiintoista nähdä muutaman vuoden kuluttua, miten pysyviä muutoksia korona jättää matkailuun, sanoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.

– Kesämökkeilyn ja kotimaanmatkailun suosio tullee kasvamaan merkittävästi, erityisesti keski-ikäisten ja vanhempien keskuudessa, uskoo Rantanen.

– Mökkikuume näyttää nyt tosin iskeneen myös lapsiperheisiin eri puolilla Suomea.

Sp-Kodin välittäjäkyselyn mukaan halutuimpia ovat alle 100 000 euron kesämökit.

– Teetimme helmi–maaliskuun vaihteessa juuri ennen koronakriisin puhkeamista Sp-Koti-ketjumme välittäjillä ja yrittäjillä mökkiteemaisen kyselyn, Rantanen kertoo.

– Vastaajista 63 prosenttia uskoo kesämökkimarkkinan vilkastuvan tai pysyvän ennallaan tänä vuonna. Todennäköisesti nyt huhtikuun loppupuolella mökkikaupan vilkastumiseen uskoo vielä useampi kyselyymme vastanneista.

– Kyselyn mukaan kaikkein eniten tällä hetkellä kysytään 50 000–150 000 euroa maksavia kesämökkejä. Jopa 80 prosenttia kysynnästä kohdistuu tämän hintaluokan mökkeihin ja omakotitaloihin. Yli 200 000 euroa maksaviin kesämökkeihin kohdistuu kysyntää vain neljä prosenttia.

– Kysyimme myös välittäjiltämme, mitä ostajat haluavat mökiltä. Tie perille, oma ranta ja sähkö ovat kolme tärkeintä valintakriteeriä, ja selvästi esimerkiksi juoksevaa vettä, sisävessaa ja talviasuttavaa kuntoa houkuttelevampia ominaisuuksia. Yhä edelleenkään suomalaiset eivät siis näytä kaipaavan luksusta kesämökiltään tai vapaa-ajan asunnoltaan.

Kesämökkitontit käyvät hyvin kaupaksi

– Myös kesämökkitontteja on välittäjiemme mukaan alettu kysyä aiempaa selvästi enemmän, Rantanen kertoo. – Näyttää siltä, että mökinrakennusbuumi on nostamassa pitkän tauon jälkeen jälleen päätään.

– Moni kaupunki on jo höllentänyt rakentamismääräyksiä, ja esimerkiksi vapaa-ajan asuntojen muuttaminen ympärivuotiseen asuinkäyttöön tulee jatkossa onnistumaan varmasti aiempaa helpommin, Rantanen jatkaa.

Hänen mukaansa liikkeellä on selvästi aiempaa enemmän myös ihmisiä, jotka ovat päättäneet toteuttaa unelmansa mökistä tai kakkosasunnosta rakentamalla tai rakennuttamalla sellaisen. Kesämökkimarkkinassakin paikkakuntakohtaiset erot ovat suuria kysynnän, tarjonnan ja hintojen osalta.

– Esimerkiksi Kainuusta saa laadukkaita mökkejä 100 000 eurolla, kun taas Pirkanmaalta tai Etelä-Suomen halutuilta rannikkoalueilta ei saa edes rantatonttia sillä hinnalla. Polarisoituminen näkyy voimakkaasti myös mökkien hintatasoissa.

– Halutuimmilla paikkakunnilla tarjontaa ei ole tällä hetkellä lähimainkaan riittävästi. Siksi nyt jos koskaan kannattaa harkita tyhjillään tai vain vähällä käytöllä olevan mökin myyntiin laittamista, Rantanen toteaa.

– Myös vuokramökkien kysyntä on lisääntynyt merkittävästi. Vielä ei ole liian myöhäistä laittaa omaa mökkiä myös vuokralle tulevaksi kesäksi.

Ylös