Mustaa ja valkoista

1.5.2020 klo 16:04 Kolumnit Jouko Jääskeläinen

Osmo Soininvaara ennakoi blogissaan tilinpäätöstä koronasta parin vuoden päähän: Suomessa ja Ruotsissa taudin tuhot samat, Ruotsin talous on vahva, Suomessa vaurioitunut. Kirjoitus on tilastotiedettä eikä eettinen mielipide, mutta varmaan siitä palautetta annetaan.

Varttuneemman väen edustajana en kritisoi rajoituksia. Uusiakin tarvittaisiin, vaikkapa hengityssuojainten pakollisuutena. Nyt mietimme myös syitä. Radio Deissä Liisa Jaakonsaari arvioi, ettei kaikesta pidä syyttää Jumalaa, vaan ihmisethän aiheuttavat katastrofeja. Nyt on sallittu villieläintorit ja lihoihin virusjätöksensä tipauttavat lepakot – nämä Mooseksen laki kielsi jo 3 000 vuotta sitten.

Mutta nämä ”mustat hevoset” voivat muuttua valkoisiksi. Muistelen kirjassani Tyrskyissä (-94) kahta iltaa Tampereella marraskuussa -72. Kokenut kristitty puhuja Veera Oinonen oli yo-keväänäni -71 auttanut minua suuresti. Selvisin pois kotikaupunkini Kouvolan vasemmistoradikaalien vaikutuksesta. Nyt hän laittoi minut puhumaan tekstistä Sakarjan luvussa kuusi. Mustien hevosten jäljessä pohjoiseen maahan menevät valkoiset – hengellinen muutos.

Kriisit voivat olla muutosten aikoja.

Kriisit voivat olla muutosten aikoja. Kun Isämme puhuttelee meitä, moni asia muuttuu. Se, miten elämme ja suhtaudumme lähimmäisiin, rahaan, luomakuntaan ja Jumalamme Raamatussa antamiin käskyihin muuttuu monessa asiassa. Ydin on evankeliumi, pääsiäisen sanoma anteeksiantamuksesta Kristuksessa.

Minä uskon, että kaiken tämän mustan ja valkoisen jälkeen isänmaamme Suomi ei ole uskonnollinen suo vaan esimerkki kristinuskon hyvästä ja syvästä vaikutuksesta. Näin minä uskon.

Kirjoittaja on valt.tri, kirkolliskokouksen jäsen, Vantaan kaupunginvaltuutettu ja pitkäaikainen entinen kansanedustaja
Ylös