– Hidastellaanko maskien käyttösuositusta ja testattavien määrää tarkoituksella, jotta tartuntamäärä saadaan kasvamaan, Sari Tanus epäilee hallitusta laumasuoja-strategiaan siirtymisestä

6.5.2020 klo 14:52 Politiikka Samuli Rissanen

– Jotta rajoitukset voidaan purkaa meidän pitää lisätä testausta ja parantaa ihmisten henkilökohtaista suojausta, kansanedustaja Sari Tanus sanoo.

Hallituksen toimissa on kristillisdemokraattien mielestä ainakin neljä asiaa, jotka ovat jatkuvasti vuotaneet ja joihin on saatava pikaisesti muutos, ennen rajoitusten purkua.

– Ilman sitä emme pysty nujertamaan tautia. Ensinnäkin testejä on tehtävä laajemmin ja testeihin pääsyä on helpotettava ja yksinkertaistettava, kristillisdemokraattien ryhmäpuheenvuoron pitänyt Sari Tanus sanoi eduskunnalle, joka keskusteli koronarajoitusten purkamisesta.

Testaamisen lisäksi Tanus peräänkuulutti tartuntaketjujen jäljittämistä: Eristämisestä on päästävä tartuntaketjujen lyhentämiseen ja niiden katkaisemiseen.

Kolmanneksi suu-nenäsuojien käytöstä on tehtävä velvoittava julkisilla paikoilla, kuten kaupoissa, apteekeissa, julkisissa kulkuneuvoissa ja muualla ihmisten läheisyydessä liikuttaessa. Neljänneksi ikäihmisten suojelussa pitää onnistua paremmin.

– Ja itsestään selvää on, että terveydenhuollossa toimiville on oltava riittävästi asianmukaisia suojia, Tanus muistutti.

– On aivan käsittämätöntä, että tästä itsestään selvästä, terveydenhuollossa vuosikymmeniä käytetystä ja Kaukoidän maiden lisäksi nyt jo monissa Euroopan maissakin laajalti käytettävästä suojasta tarvitaan vielä erillinen selvitys

STM on käynnistämässä selvitystyön maskien käytöstä julkisilla paikoilla. Sen pitäisi olla valmis juhannukseen mennessä, kun suurin osa rajoitteista ollaan purkamassa jo ennen sitä.

Kristillisdemokraatit kuitenkin huomauttavat, että selvityksiä on jo tehty muualla maailmassa ja ilman tutkimustakin on selvää, että laajasti käytettynä maskien käyttö vähentää merkittävästi taudin tarttumista ja tutkimusten mukaan se vaikuttaa merkittävästi taudin kulkuun ja sen mahdolliseen toiseen aaltoon.

– On aivan käsittämätöntä, että tästä itsestään selvästä, terveydenhuollossa vuosikymmeniä käytetystä ja Kaukoidän maiden lisäksi nyt jo monissa Euroopan maissakin laajalti käytettävästä suojasta tarvitaan vielä erillinen selvitys, Tanus sanoi.

Hänen mukaansa on hyvä pitää mielessä, että riski tartunnan saamiseen on nyt suurempi kuin silloin, kun rajoitukset otettiin käyttöön.

Covid-19- viruksen leviämistilanne on tällä hetkellä paljon pahempi kuin maaliskuussa, jolloin oli 387 varmistettua tautitapausta, kun nyt todettuja tautitapauksia on 5 500.

Hallitukselta Tanus vaati yksiselitteisiä vastauksia.

– Onko hallituksen tavoitteena todellakin laumasuojan muodostaminen? Höllennetäänkö rajoituksia, jotta tartuttavuusluku saadaan nousemaan? Hidastellaanko maskien käyttösuositusta ja testattavien määrää tarkoituksella, jotta tartuntamäärä saadaan kasvamaan?

– Hallitus tavoittelee toimenpiteillään ”uutta normaalia”. Käytännössä tämä hieno ilmaisu tarkoittaa, että suomalainen yhteiskunta tulee olemaan vielä pitkään kuin löysässä hirressä. Talous ei näin tule toipumaan ja ihmisten elämää rajoitetaan. Rajoitustoimia tullaan höllentämään ja kiristämään vuoron perään, hän kritisoi.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän mielestä Suomen ei tule tavoitella ”uutta normaalia” vaan pyrkiä saamaan yhteiskunta takaisin ihan oikeaan normaaliin.

– Tämä onnistuu vain, jos tavoitteena on koronaepidemian tukahduttaminen. Tehohoito ja hengityskoneet auttavat monia, mutta ainut varma keino selvitä hengissä Covid-19- viruksen riehuessa, on se, että välttää virustartunnan, Tanus muistutti.

Ikäihmisten suojelussa on pystyttävä parempaan!

Tanus linjasi myös, että ikäihmisten suojelussa on pystyttävä nykyistä parempaan: Covid-19-infektioon menehtyneistä yli 70 prosenttia on ollut ikäihmisiä. Menehtyneistä puolet on ollut sosiaalihuollon ympärivuorokautisessa ja 30% perusterveydenhuollon yksiköissä.

– Samalla on miettittävä, miten kanssakäymistä läheisten kanssa voidaan turvallisesti lisätä. Yksinäisyyden, mielenterveyden haasteiden ja ikäihmisten sosiaalisen kanssakäymisen toteuttamisen haasteet pitää ratkaista turvallisesti.

Kristillisdemokraatit kritisoivat niin ikään peruskoulujen ja varhaiskasvatuksen avaamista ensimmäisenä.

– Koulujen avaaminen kahden viikon vuoksi ennen kesälomia ei ole perusteltua eikä järkevää. Monet vanhemmat pitävät lapsensa kotona joka tapauksessa. Opettajia alan asiantuntijoina on kuultava, Tanus vaati.

Ylös