Ihmisoikeusaktivisti, yliopistotutkija Syksy Räsänen arvioi israelilaispuolueita terroristista Hizbollahia pahemmiksi –  Östman tyrmistyi

7.5.2020 klo 16:05 Ulkomaat KD Lehti

Kansanedustaja Peter Östman on huolissaan Syksy Räsäsen ulostulojen vaikutuksesta antisemitismin lisääntymiseen. Räsänen pitää israelilaisia puolueita Libanonissa toimivaa terroristijärjestö Hizbollahia pahempana.

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtajana toimiva Peter Östman (kd) on tyrmistynyt Syksy Räsäsen ulostuloista.

Suomen Amnestyn hallituksen jäsen, Helsingin yliopiston yliopistotutkija Syksy Räsänen kutsui twiitissään 3. toukokuuta israelilaisia demokraattisia puolueita terroristijärjestöksi luokiteltua Hizbollahia pahemmiksi.

Östman on huolissaan näkemysten mahdollisesta vaikutuksesta antisemitismin lisääntymiseen. Östman kysyy tiedotteeseen, edustaako Räsäsen kanta mahdollisesti myös Helsingin yliopiston ja Suomen Amnestyn kantaa.

Räsänen twiittasi englanniksi: Hezbollah is banned because it ”calls for the violent elimination of the State of Israel and questions the right of the State of Israel to exist”. Replace Israel->Palestine, and this describes most Israeli parties. Admittedly, there is the difference that most Israeli parties have been implementing the elimination of Palestine, not just called for it. 

Räsäsen mielestä ero on siinä, että suurin osa Israelin puolueista on toteuttanut Palestiinan eliminointia, ei vain vaatinut sitä.

Twiitin taustalla on Saksan hallituksen viimeviikkoinen päätös lukea Hizbollah terroristijärjestöksi ja kieltää sen toiminta Saksassa.

Hizbollah on Iranin ja Syyrian tukema libanonilainen shiiamuslimien puolue ja aseryhmä. Israel, Yhdysvallat, Kanada ja Saudi-Arabia pitävät koko Hizbollahia terroristijärjestönä, mutta Euroopan unioni vain sen aseellista siipeä.

Saksan sisäministeriö perusteli päätöstään sillä, että Hizbollah pyrkii avoimesti Israelin valtion väkivaltaiseen tuhoamiseen ja kyseenalaistaa Israelin valtion oikeuden olla olemassa.

Räsäsen twiitit saivat kansainvälistä julkisuutta, kun Al Arabiya -lehti nosti asian uutiseksi keskiviikkona 6. toukokuuta.

– Sana on tietenkin vapaa, mutta pidän riskiä merkittävänä, että Räsäsen ulostulo antaa pontta antisemitismin lisääntymiselle Lähi-Idässä ja koko maailmassa. Tällaiset lausunnot huomataan kyllä herkästi, toteaa Peter Östman.

Al Arabiyan uutisessa oli mainittu, että Räsänen on myös Suomen Amnestyn hallituksen jäsen.

– Haluan kysyä, edustavatko Räsäsen twiitit myös Suomen Amnestyn kantaa, sanoo Peter Östman.

 

Ylös