– Koronaepäiltyjen ja koronatartunnan saaneiden taksikyydit tulisi hoitaa keskitetysti sairaanhoitopiireittäin hankituilla koronatakseilla, Päivi Räsänen vaatii taksikuskien suojelemista tartunnoilta

7.5.2020 klo 15:52 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja ja kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen ei ole tyytyväinen ministeri Aino-Kaisa Pekosen vastaukseen koskien taksiyrittäjien suojaamista koronatartunnoilta.

Hallitus jättää edelleen taksiasiakkaat ja -kuljettajat vaille koronasuojaa, Räsänen toteaa.

Hän teki kuukausi sittem hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa kysyi, millä keinoilla hallitus aikoo suojata taksinkuljettajia ja taksin asiakkaita covid-19 tartunnalta ja aiotaanko sosiaali- ja terveysministeriössä perehtyä koronataksien käyttöönottoon.

– Kysymyksessäni toin esille sen, että taksia käytetään tällä hetkellä sekä koronaepäiltyjen että koronatartunnan saaneiden kuljettamiseen ilman, että tartuntataudista kerrotaan kuljettajalle etukäteen. Kuljettajien ja heidän riskiryhmiin kuuluvien läheistensä lisäksi muut asiakkaat ovat vaarassa altistua koronatartunnalle, Räsänen kertoo.

Nyt saatu ministerin vastaus ei tyydytä häntä.

Räsäsen mielestä ministerin vastaus jättää edelleen jäljelle ongelman: Taksille ei kulje tieto mahdollisesta koronapotilaasta.

Ministeri Pekosen mukaan erilliset koronataksit voisivat aiheuttaa suojaamisen vähentymistä muissa takseissa.

Räsäsen mielestä ministerin vastaus jättää edelleen jäljelle ongelman: Taksille ei kulje tieto mahdollisesta koronapotilaasta.

Koronataksin idea on Räsäsen mukaan juuri se, että taksi saisi erityistä tukea tarvittaviin muutoksiin ja erityisjärjestelyihin ja aiheutuneisiin kustannuksiin.

– On mielestäni vailla perusteita olettaa, että koronataksit vähentäisivät muiden taksien varautumista mahdollisiin tartuttaviin asiakkaisiin. Taksissa kuljettaja ja matkustaja ovat niin lähekkäin, että epidemia-aikana olisi hyvä antaa myös maskinkäyttösuositus kaikissa takseissa molemmille, lääkäri-kansanedustaja Räsänen sanoo.

Taksien asiakkaina on tällä hetkellä paljon sairaita ja vanhuksia, joiden on välttämätöntä käyttää taksia. Useat kuljettajat ovat ilmoittaneet saaneensa kuljetettavalta tiedon vasta matkana aikana koronaepäilystä tai jopa todetusta tartunnasta.

– Koronaepäiltyjen ja koronatartunnan saaneiden osalta kuljetukset tulisi hoitaa keskitetysti sairaanhoitopiireittäin hankituilla koronatakseilla. Viranomaisten on annettava selkeä ohjeistus koronaepäiltyjen ja koronatartunnan saaneiden kuljettamiseen, Räsänen vaatii.

Ylös