Joensuun KD-valtuutettu, päiväkodin johtaja Anne Kikkis Mikkola: ”Iloitsen siitä, että tunnustuksellisissa tilaisuuksissa voi käydä 1–3 kertaa kauden aikana”

9.5.2020 klo 10:35 Politiikka Kristiina Kunnas

– Valtuustokausi on ollut taistelua, mutta se on kannattanut käydä, sanoo kaupunginvaltuutettu Kikkis Mikkola. Joensuussa päätettiin kolmen vuoden keskustelujen jälkeen, että varhaiskasvatuksessa voidaan osallistua 1–3 tunnustukselliseen tilaisuuteen vuosittain. Yhteistyö seurakuntien kanssa jatkuu sittenkin.

Valtuustokausi 2017–21 on jo kääntynyt viimeiseen vuoteensa, sillä seuraavat vaalit pidetään  ensi huhtikuussa.

Kikkis Mikkola kokee, että hänen koko tähänastinen valtuustokautensa on ollut taistelua.

– Samalla kausi on ollut mielenkiintoinen ja hyvin opettavainen. Sitä ovat värittäneet katsomuskasvatusasiat sekä ennaltaehkäisevän päihdetyön puute. Molemmista olen tehnyt valtuustoaloitteet ja nyt seurailen, miten päihdetyön aloite etenee.

Päiväkodin johtaja, muusikko ja perheenäiti Kikkis Mikkola äänestettiin Kristillisdemokraattien ehdokkaana Joensuun kaupunginvaltuustoon huhtikuussa 2017.

Saman vuoden syksyllä alkoi prosessi, joka on kestänyt tänne saakka. Syksyllä 2017 uskontokasvatus muuttui katsomuskasvatukseksi. Uudet valtakunnalliset  varhaiskasvatuksen suunnitelmien perusteet olivat velvoittavat.

– Joensuun varhaiskasvatuksen johto linjasi heti, että seurakunnat eivät voi enää vierailla päiväkodeissa, eikä päiväkotiaikana saa mennä edes joulu- tai pääsiäiskirkkoon tai muuhun tunnustukselliseen tapahtumaan, Kikkis Mikkola kertoo.

– Eräässäkin päiväkodissa kasvatusvastuulliset heittivät jouluiset paimenkuvat roskakoriin tarpeettomina. Koko varhaiskasvatusväki tuntui olevan varpaillaan ja moni päiväkoti lopetti yhteistyön seurakuntien kanssa ajatellen, ettei se ole enää sallittua.

Kristillisen päiväkodin kristitty johtaja suivaantui.

– Tein mielipidekirjoituksen paikallislehteemme Karjalaiseen. Kerroin linjauksesta, joka oli tehty kaikessa hiljaisuudessa. Kirjoitin, miten uusi linjaus vaikuttaisi.

Kirjoitus herätti suuren huomion,

– Valtuustokollegat ja hallitusväki soittelivat minulle heti, ja ihmettelivät, sillä he eivät olleet tienneetkään tästä virkamieslinjauksesta.

Kaupunginhallitus otti asian käsittelyyn. Lopputuloksena virkamiesjohto perui ohjeistuksen. Kaupunki jäi odottelemaan opetusministeriön tarkentavaa ohjeistusta.

Kun päiväkodit täyttivät kirkot tuona jouluna tunsin sisimmässäni suurta kiitollisuutta siitä, että olin nostanut asian esiin.

– Kun päiväkodit täyttivät kirkot tuona jouluna tunsin sisimmässäni suurta kiitollisuutta siitä, että olin nostanut asian esiin.

Tarkentava ohjeistus saapui opetusministeriöstä helmikuussa 2018. Se ei kieltänyt yhteistyötä seurakunnan kanssa, ei joulukirkkoja tai pääsiäiskirkkoja, eikä yksittäisiä hengellisiä lauluja tai virsiä.

Mutta Kikkis Mikkolan valtuustourassa ja elämässä alkoi kuitenkin taistelun toinen osio.

Perhepäivähoitajat kävivät edelleen kirkon muskareissa hoitolastensa kanssa vanhempien luvalla. Keväällä 2019 varhaiskasvatuksen virkamiehistö kielsi kuitenkin tämän toiminnan. Syynä oli se, että kirkon muskarissa laulettiin tavallisten lastenlaulujen rinnalla myös hengellisiä lastenlauluja.

– Tein asiasta valtuustoaloitteen, johon suurin osa valtuustostakollegoista yli puoluerajojen osallistui. Vetosin opetusministeriön tarkentavaan ohjeistukseen ja sen puolesta, että kirkkomuskareihin saisi jatkossakin mennä vanhempien luvalla.

Mikkolan aloite lähti virkamieskäsittelyyn ja saapui opetus- ja kasvatuslautakuntaan. Siellä virkamies esitti kieltämisen jatkamista. Opetus- ja kasvatuslautakunta palautti vastauksen uudelleen valmisteltavaksi. Toisella kerralla virkamiesvastaus oli jälleen yksiselitteinen ”ei” kirkkomuskareille.

Tällä kertaa opetus- ja kasvatuslautakunta päätyi yhden äänen eli puheenjohtajan enemmistöllä tyytymään virkamiesvastaukseen.

Tässä kohtaa kaupunginhallitus käytti kuitenkin veto-oikeuttaan ja päätti, että Joensuussa varhaiskasvatuksessa voidaan vierailla tunnustuksellisissa tilaisuuksissa, kuten kirkkomuskarissa, joulukirkossa tai muissa tapahtumassa 1–3 kertaa vuodessa. Tämän lisäksi tunnustuksettomat seurakunnan vierailut ovat mahdollisia.

– Sain valtuutettuna olla nostamassa epäkohtia esiin ja vaikuttamassa osaltani myönteisyyteen seurakuntayhteistyölle.

– Toisaalta kaupunginvaltuusto sekä -hallitus antoivat merkittävän signaalin virkamiesjohdolle siitä, että seurakunnat halutaan edelleen nähdä kunnan toivottuna yhteistyökumppanina myös varhaiskasvatuksessa.

Mikkola näkee asian ennen kaikkea yleissivistyksen ja omaan kulttuuriin tutustumisen näkökulmasta.

– Kristillisyys näkyy meillä vahvasti juhlapyhissämme, niiden merkityksissä ja kulttuurissamme muutoinkin lipustamme ja arvoistamme lähtien. Näen kristillisyydellä olevan erityisaseman maassamme. Toivoisin myös uskontoallergikkojen näkevän asiassa myönteisyyttä kielteisyyden sijaan.

Pidän tärkeänä, etteivät lapset opi vakaumuksista vaikenemisen kulttuuriin vaan sen sijaan avoimuuteen näissäkin asioissa.

– Pidän tärkeänä, etteivät lapset opi vakaumuksista vaikenemisen kulttuuriin vaan sen sijaan avoimuuteen näissäkin asioissa. Katsomuskasvatushan pikemminkin velvoittaa varhaiskasvatuksen henkilöstöä käsittelemään lasten kanssa lapsia kiinnostavia ja heidän elinpiirissään olevia aiheita aiempaa monipuolisemmin.

Valtuustokausi on ollut opettavainen.

– Olen oivaltanut, että valtuustotyö on yhteistyötä koko valtuuston kanssa. Epäkohtia on uskallettava tuoda esiin ja ratkaisuja etsittävä rakentavasti. Mikään asia ei etene vaivaa näkemättä, mutta parhaimmillaan asioihin voi silti henkilökohtaisestikin vaikuttaa.

Millainen koronakevät kotona ja päiväkodilla?

Kikkis Mikkola kertoo osanneensa nauttia kotioloissa hiljaiselosta. Vapaa-aika on täyttynyt levosta ja perheen kokoontumisista viikonloppuisin ruokailemaan ja pelailemaan yhdessä.

– Luonnossa liikkuminen ja nettijumalanpalvelukset ovat olleet myös mukava osa korona-arkea.

Hänen johtamassaa päiväkodissa on ollut kovin hiljaista, koska lapsia on ollut vain noin kolmasosa normaalista määrästä.

– Perheet ovat todella kiitettävästi pystyneet maan hallituksen suosituksia toteuttamaan ja hoitamaan lapsia kotona. Yksityisenä yhdistyspohjaisena päiväkotina olemme joutuneet pohtimaan myös taloudellista näkökulmaa ja joutuneet osa-aikalomautuksia tekemään perheiden hoitomaksujen jäädessä perimättä.

– Nyt on ollut aikaa tehdä paljon sellaista mitä muutoin emme touhukkaan arjen keskellä ole ehtineet tehdä. Olemme suunnitelleet ja valmistelleet jo seuraavaa toimintakautta, ommelleet uusia verhoja ja rooliasuja. Minulla on ollut hyvää aikaa käydä esimiehenä kehityskeskusteluja henkilökunnan kanssa.

Kikkis Mikkola, Joensuun kaupunginvaltuutettu

• päiväkodin johtaja
• naimisissa, 19- ja 18-vuotiaat lapset; tytär muuttanut omilleen ja poika varusmiespalveluksessa
• kaupunginvaltuutettu
• laulaja-lauluntekijä, kolme julkaistua gospel-levyä
• vapaa-ajan harrastuksiin kuuluvat musisointi ja liikunta, talvisin hiihtely Joensuun hyvässä latuverkostossa, kesäisin retkiveneily ympäri Saimaata

 

Ylös