Kristillisdemokraatit: Hallituksen painettava jarrua kasvaville EU-vastuille

16.5.2020 klo 15:17 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston mukaan Suomen hallituksen päätös lähteä takaamaan ja myöntämään lisärahoitusta EU:n rahastoista on virhe.

– Hallitus on aivan liian sinisilmäinen EU:n kasvavia velkatakauksia kohtaan, etäyhteydellä kokoontunut puoluevaltuusto arvioi tilannetta tänään.

Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto kritisoi hallituksen päätöstä lähteä takaamaan ja myöntämään lisärahoitusta EU:n rahastoista.

– Se on virhe. Kokonaisarvion puuttuminen kasvavista taloudellisista vastuista sekä kansallisista että EU-jäsenyyteen kytkeytyvistä, vaikuttaa siihen, voidaanko koronakriisiin liittyviä järjestelyitä edes pitää perustuslain mukaisina vaarantamatta valtion taloutta, puoluevaltuusto toteaa yhteisessä kannanotossaan.

Suomen omissakin veloissa on nyt riittävästi kuormaa kannettavaksi

Kristillisdemokraatit muistuttaa, että Suomen omissakin veloissa on nyt riittävästi kuormaa kannettavaksi.

KD:n mielestä jarrua on painettava ennen kuin on liian myöhäistä: Yhteisvastuun kasvattaminen heikentää painetta sopeuttaa taloutta ja tehdä tarvittavat uudistukset etenkin velkaisimmissa EU-jäsenmaissa.

Koronakriisin hoitoon tarkoitettujen EU:n Covid-19-takuurahaston, SURE:n, EVM:n ja valmistelussa olevan elpymisrahaston kautta lisätään Suomen velkavastuita jopa miljardeilla. Joukossa on korkeariskisiä instrumentteja, joiden takausvastuu voi kasvattaa Suomen ennestään EU-maiden korkeimman takauskannan luottotappioiden määrää merkittävästi.

 

Ylös