Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto: Myös ikäihmisten perusoikeudet turvattava korona-aikana

17.5.2020 klo 16:34 Politiikka Kristiina Kunnas

– Jokaisen ikäryhmän pitää huolehtia omasta osuudestaan tartuntojen välttämiseksi. Myös ikäihmisten ja riskiryhmäläisten on päästävä ulos ja ulkoilemaan, ensimmäistä kertaa teams-kokouksensa pitänyt Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto vaatii kannanotossaan.

Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto kokoontui historiansa ensimmäistä kertaa teams-etäkokoukseen lauantaina 16. toukokuuta. Puheenjohtaja Aki Ruotsala johti kokousta kodissaan Seinäjoella. Puoluevaltuuston jäsenet, kansanedustajat, puoluejohto sekä muut osallistujat, joita oli yhteensä 70, olivat etäyhteyksien päässä joko kodeissaan tai vapaa-ajan asunnoillaan.

Kannanotossaan Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto muistuttaa, että koronakriisinkin aikana on turvattava kaikkien ikäryhmien oikeus hyvään ja turvalliseen elämään.

– Tämä edellyttää, että jokainen ikäryhmä huolehtii omasta osuudestaan tartuntojen välttämiseksi.

– Myös ikäihmisten ja muiden riskiryhmiin kuuluvien on päästävä pois asunnoistaan ulkoilemaan.

Tämä tarkoittaa etenkin kaupungeissa sitä, että jokainen ulkoilija huolehtii riittävistä turvaväleistä ja suojautumisesta.

– Monet heikosti liikkuvat ikäihmiset kokevat, ettei heitä riittävästi väistetä kaduilla ja puistoissa, eivätkä he siksi uskalla ulos kodeistaan, kannanotto huomauttaa.

Korona-aika on pakottanut koko yhteiskunnan digiloikkaan ja lisäämään sähköisten palvelujen käyttöä. Erilaiset palvelut, kuten terveydenhuollon, virastojen ja pankkien palvelut, ovat siirtyneet lähes täysin verkkoon.

– Monille ikäihmisille tämä on hankalaa, koska ei ole riittäviä digiajan taitoja ja välineitä, etenkin kun teknistä lähitukea on vaikea rajoitusten vuoksi saada.

Digisyrjäytyminen on myös monien muiden jo ennestään haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien ongelma, ja se vaarantaa perusoikeudet osalta kansalaisista. Suomessa on noin miljoona kansalaista, joiden on vaikea hoitaa palvelujaan sähköisesti.

Digisyrjäytyminen on myös monien muiden jo ennestään haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien ongelma, ja se vaarantaa perusoikeudet osalta kansalaisista. Suomessa on noin miljoona kansalaista, joiden on vaikea hoitaa palvelujaan sähköisesti.

KD:n puoluevaltuusto korostaa, että jokaisella kansalaisella on oltava esteetön pääsy keskeisiin palveluihin ja informaatioon. Tämä edellyttää niin valtion kuin kuntien ja yritystenkin palveluissa digisyrjäytyneiden huomioimisen.

– Yhteiskunnan on myös korona-aikana kyettävä huolehtimaan siitä, että digitaalisten palvelujen ja informaation ulkopuolella olevien ihmisten perusoikeuksista ja -tarpeista huolehditaan, KD:n puoluevaltuusto muistuttaa.

 

Ylös