Ravintolat aukeavat, mutta buffet-pöydät katoavat ja anniskelu päättyy klo 22

19.5.2020 klo 13:44 Politiikka Samuli Rissanen

– Ensimmäinen askel on loiva, mutta erittäin tarpeellinen. Ravintoloiden aukioloajat on valittu tautitilanteen mukaan, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoo.

– Ihmiset eivät asioi ravintoloissa ilman turvallisuuden tunnetta, Krista Kiuru perusteli.

Niinpä kesäkuun alussa liki kahden kuukauden sulun jälkeen ravitsemisliikkeet avautuvat hallituksen asettamien reunaehtojen mukaisesti.

Ravintolat voivat ottaa sisään vain puolet normaalista asiakasmääristä, mutta asiakaspaikkarajoite ei koske ulkoterasseja.

Asiakas ei saa annostella annostaan itse esimerkiksi buffet-pöydässä

Ravintoloiden aukiloajat ovat rajattuja: Ravitsemisliikkeiden aukioloaika olisi enintään kello 6–23 ja anniskeluaika enintään kello 9–22.

Mikäli asiakas on ostanut alkoholijuomansa ennen kello 22:ta, juoman nauttiminen olisi sallittua kello 23:een eli sulkemisaikaan saakka.

Ravintoloiden on huolehdittava asiakkaiden koskettamien pintojen ja esineiden riittävästä puhdistamisesta.

Ravitsemisliikkeiden velvollisuus on niin ikään järjestää sisä- ja ulkotilojensa rakenteet ja kalusteet sekä palvelukäytännöt siten, että asiakkaat eivät altistu taudin leviämiselle.

Ravitsemisliike ei saa myöskään sijoittaa asiakkaita tai seurueita liian lähelle toisiaan. Tarkkoja metrimääriä asetuksessa ei kuitenkaan säädettäisi.

Asetuksella säädettäisiin, että ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikkansa pöydän tai tason ääressä. Asiakkaat voisivat kuitenkin noutaa ostoksensa itse esimerkiksi tiskiltä.

– Pääsääntö on, että ravitsemusliikkeissä istutaan omissa pöydissä. Oman ruoka-annoksen noutaminen on sallittua, eli pöytiintarjoilua ei määrätä pakolliseksi. Asiakas ei kuitenkaan saa annostella annostaan itse esimerkiksi buffett-pöydässä, Kiuru kertoo.

Kiuru muistutti, että hallituksen on tarkoitus avata ravitsemisliikkeiden toimintaa vaiheittain. Tulevia askelia tarkastellaan kahden viikon välein. Seuraavaa askelta harkitaan ennen juhannusta.

Ravintolat ja kahvilat ovat olleet suljettuina asiakkailta 4.4.2020 lähtien.

Ylös