Päivi Räsänen vaatii kirjallisessa kysymyksessään pneumokokkirokotusta ainakin ikäihmisille

26.5.2020 klo 08:50 Eduskunta Kristiina Kunnas

Pneumokokki on yleinen keuhkokuumeen, aivokalvotulehduksen ja vakavan yleisinfektion aiheuttaja. Lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii kirjallisessa kysymyksessään pneumokokkirokotteen selkeää lisäämistä.

Pneumokokki on merkittävä taudinaiheuttaja erityisesti lapsilla ja yli 50-vuotiailla varsinkin influenssakaudella. Ikä on pneumokokkitautien riskitekijä, sillä puolustusjärjestelmä heikkenee iän myötä ja on siten alttiimpi infektioille. Pneumokokkitautien ehkäisyyn on olemassa rokote.

Lääkäri-kansanedustaja sekä KD-eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen muistuttaa kirjallisessa kysymyksessään viime aikoina käydyn keskustelua siitä, voisiko pneumokokkirokotteesta olla hyötyä, kun suojaudutaan koronan aiheuttamilta seurauksilta, vaikka rokote ei annakaan suojaa itse koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

– Kannat tähän asiaan ovat vaihdelleet, Räsänen sanoo.

Yle uutisoi huhtikuussa, että Tanska uskoo rokotteen välilliseen hyötyyn koronan hoidossa. Maassa on tehty päätös rokottaa maksutta yli 65-vuotiaat ja riskiryhmäläiset osana koronan vastaista taistelua. Iäkkäät hoitokodeissa asuvat perussairaat sekä kaikki erityisryhmiin kuuluvat rokotetaan huhtikuussa 2020. Loput ikäihmiset saavat rokotteensa ensi syksynä. Päätöksellä pyritään turvaamaan se, etteivät pneumokokkipotilaat kuormittaisi koronan takia tiukoilla olevaa terveydenhoitojärjestelmää.

Ruotsissa Uumajan yliopiston infektiosairauksien vanhempi professori Birgitta Evengård on julkisuudessa väittänyt, että ainakin osa koronavirukseen liittyvistä kuolemantapauksista voitaisiin estää, jos kaikki ikäihmiset ja erityisryhmät rokotettaisiin pneumokokkirokotteella.

Ruotsissa Uumajan yliopiston infektiosairauksien vanhempi professori Birgitta Evengård on julkisuudessa väittänyt, että ainakin osa koronavirukseen liittyvistä kuolemantapauksista voitaisiin estää, jos kaikki ikäihmiset ja erityisryhmät rokotettaisiin pneumokokkirokotteella.

Ylen uutisessa todetaan, että myös WHO on ottanut verkkosivuilla asiaan kantaa: Keuhkokuumeen vastaiset rokotteet, kuten pneumokokkirokotus ja haemophilus influenzae -tyyppi B (Hib)-rokote eivät tarjoa suojaa koronavirusta vastaan. WHO kuitenkin suosittaa myös korona-aikana yli 65-vuotiaille ja hengityselinsairaille pneumokokkirokotetta yleisesti vakavien bakteeriperäisten sairauksien torjuntaan. Maailman terveysjärjestö suosittelee myös hoivayksiköiden henkilökunnalle sekä pneumokokki- että kausi-influenssarokotetta.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin Laitoksen (THL) infektiotautien ja rokotusten ylilääkäri on todennut, että rokotteen voi halutessaan ottaa, mutta ettei rokotetta ehdoin tahdoin usuteta hakemaan juuri nyt, koska sillä ei ole suojatehoa koronakeuhkokuumetta vastaan.

Infektiosairauksien professorin ja Tyksin ylilääkärin Jarmo Oksin mukaan pneumokokkirokotteesta voi olla tässä yhteydessä hyötyä. Hän on todennut, että tällaiseen virustautiin kuten influenssaankin liittyy se, että kun keuhkoihin tulee virustulehduksessa limakalvovauriota, niin siihen voi iskeä päälle bakteeri-infektio. Yleisimmin keuhkojen bakteeri-infektioista on vastuussa nimenomaan pneumokokki.

– Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas on vahvasti sitä mieltä, että kaikki Suomen ikäihmiset ja erityisryhmät olisi rokotettava. Hänkin on todennut, että koronavirus vaurioittaa keuhkoja, ja koska virus on uusi, eikä immuniteettisuojaa ole, virus aiheuttaa monelle rajummat vauriot. Ne avaavat aina tietä bakteereille, joista yleisin keuhkokuumeen aiheuttaja on juuri pneumokokki, lääkäri-kansanedustaja sekä Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen toteaa..

Räsänen kysyy kirjallisessa kysymyksessään sanatarkasti näin:

Aikooko hallitus myöntää maksuttoman pneumokokkirokotusmahdollisuuden ikäihmisille ja riskiryhmään kuuluville osana koronaepidemian vastaisia toimia?

 

Ylös