Kokoomus ja PS yrittivät ajaa alkoholin myynnin vapauttamista koronaepidemian varjolla – KD tuki hallituksen linjaa

27.5.2020 klo 08:15 Eduskunta Merja Eräpolku

Kokoomus yritti Perussuomalaisten tuella ajaa alkoholin ulosmyynnin väliaikaista sallimista ravintoloiden tukipaketin yhteydessä. Hallituspuolueet tyrmäsivät ehdotuksen kristillisdemokraattien tavoin, kun eduskunta hyväksyi tiistaina ravintoloiden koronatukipaketin.

Eduskunta hyväksyi tiistaina 26. toukokuuta lain ravintoloiden uudelleentyöllistämisen tukemisesta ja toiminnan rajoitusten hyvittämisestä. Aiemmin eduskunta määräsi ravintolat kiinni lukuun ottamatta take away -myyntiä, mutta ravintolat on määrä avata tietyin ehdoin taas kesäkuun alusta.

Kokoomus yritti perussuomalaisten tuella ajaa tukipaketin yhteydessä muun muassa läpi lausumaehdotusta alkoholin ulosmyynnin sallimisesta.

Kokoomuksen kansanedustajien, Juhana Vartiaisen esittämässä ja Mari-Leena Talvitien kannattamassa, lausumaehdotuksessa vaadittiin, että ”eduskunta edellyttää, että hallitus tuo viipymättä eduskunnan käsiteltäväksi alkoholilain muutosesityksen, jolla sallitaan väliaikaisesti mahdollisuus ravintoloille muiden kuin väkevien alkoholijuomien ulos- ja etämyyntiin”.

Ehdotus kaatui äänin 32–20, poissa oli eduskunnan koronaohjeistuksen vuoksi 147 kansanedustajaa. Ehdotuksen puolesta äänestivät paikalla olleet Kokoomuksen ja Perussuomalaisten kansanedustajat. Vastaan äänestivät hallituspuolueiden ja Kristillisdemokraattien kansanedustajat.

Lakiesityksen toisessa käsittelyssä toisessa käsittelyssä Perussuomalaisten ja Kokoomuksen eduskuntaryhmää edustavat kansanedustajat esittivät yhteensä neljä lausumaehdotusta, jotka koskivat muun muassa korvauksen ulkopuolelle jääneiden ravintoloiden tukemista, kohdennettua alennettua arvonlisäverokantaa sekä muiden paitsi väkevien alkoholihjuomien ulosmyyntiä ravintoloista.

– Kristillisdemokraatit eivät näihin esityksiin voi yhtyä. Tämä korona-aika on ollut monissa perheissä myöskin varsin vaikeaa aikaa, ja on nähty niitä tilanteita, joissa alkoholiongelma on pahentunut. Hinta ja saatavuus ovat ne, joilla sitten alkoholia kansanterveysnäkökulmasta katsellaan, keskusteluun osallistunut kansanedustaja Sari Essayah totesi.

Myös kansanedustaja Sari Tanus totesi, ettei voi alkoholin ulosmyyntiä tukea, mutta korosti ravintoloiden tukipaketin tärkeyttä.

– Ravitsemisala todella tarvitsee tukea ja on odottanut sitä kiihkeästi jo lähes kaksi kuukautta. Silloin kun ravintolat suljettiin, perustuslakivaliokunta käsitteli asiaa hyvin tarkasti ja toi esille sen, että edellytys sulkemiselle oli se, että kohtuullinen korvaus tuodaan ja tuodaan pikimmiten, viiveettä. Valitettavasti siitä on kulunut nyt lähes kaksi kuukautta. Tämän olisi pitänyt olla jo paljon aiemmin käsittelyssä, mutta toki tässä on monia asioita hallituksellakin ollut, Tanus totesi.

– On annettava kiitos talousvaliokunnalle, että esitys on huomattavasti parantunut niin näiden vertailukuukausien suhteen kuin korvaussummienkin suhteen, mutta edelleenkinhän summat ovat aivan liian pienet. Kristillisdemokraatit esitti, että se summan taso olisi saanut olla noin 300 miljoonaa, Tanus totesi.

Ylös