Sari Essayah KD:n kyselytunnilla: ”Tässä kylvetään nyt euron ja EU:n hajoamissiemeniä”

28.5.2020 klo 18:58 Politiikka Kristiina Kunnas

EU-komission eilen julkistama jälleenrakennusrahasto-suunnitelma kirvoitti eniten kysymyksiä Sari Essayah’lle Kristillisdemokraattien live-kyselytunnilla Facobookissa torstaina illansuussa.

Keskiviikkona julkistettu komission jättimäinen jälleenrakennustuki nosti ison määrän kysymyksiä Kristillisdemokraattien puheenjohtajalle Sari Essayah’lle.

Koronakeväänä toteutetut Facebookin live-kyselytunnit ovat olleet oiva mahdollisuus päästä kysymään suoraan kansanedustajilta. Puoluesihteeri Asmo Maanselkä on vastannut kyselytuntien tuotannosta ja isännöimisestä.

Finnairin tukeminen käsiteltiin kuitenkin ennen EU-kysymysten tulvaa. Närää ja tyrmistystä on herättänyt se, että yhtiö on käyttänyt ja palkannut ulkomaista työvoimaa samaan aikaan kun kotimainen henkilöstö on lomautettuna ja yt-neuvottelujen alla.

– Valtiovarain valiokunnan mietintöön kirjattiin hyvin selkeästi, että Finnairin pitää noudattaa hyvää henkilökuntapolitiikkaa, Essayah totesi.

Toinen kysymys koski Postin tilannetta. Essayah’n mukaan Postin tilanne on ollu tapetilla jo pitkään.

– Lähtihän silloisen pääministerin Antti Rinteen kujanjuoksu viime syksynä juuri Postin kriisistä, Essayah muistutti.

Nytkin postimaksut nousevat – ja samalla yhtiö on suurissa vaikeuksissa.

– Postilla on julkisen palvelun velvoite, mutta lisääntyneissä pakettikuljetuksissa ja muussa logistiikassa se joutuu kilpailemaan muiden kanssa. Niillä taas ei ole rasitteenaan tätä julkisen palvelun velvoitetta.

– Postin pitäisi löytää tapa toimia kilpailluilla markkinoilla, kun tavallisten postilähetysten ja fyysisten kirjeiden määrä on kaiken aikaa laskenut – ja koronakriisin aikana vielä entisestäänkin, Essayah totesi.

Komission jälleenrakennusrahaston suunnitelmat söivät leijonaosan KD-livekyselytunnista.

– Äskeisellä hallituksen kyselytunnilla istuntosalissa hallitusta grillattiin tästä samasta asiasta, Essayah kertoi.

– Erityisen huolestuttavaa on se, että hallituks on ’suhtautunut avoimesti’ tähän pakettiin. Kuitenkin verrokkimaamme eli talouksistaan laillamme hyvää huolta pitävät Itävalta, Hollanti, Ruotsi ja Tanska ovat jo sanoneet, etteivät hyväksy tätä pakettia.

– Mielestäni ei ollut lainkaan hyvä lähtöasetelma, että Suomen hallitukselle ’kaikki kävisi’, Essayah kritisoi.

– Rahasto on jo periaatteellisesti ongelmallinen ja rikkoo perussopimuksia. Unioni ei voi elää velaksi, vaan jokaisen on huolehdittava omastaan taloudestaan.

Essayah toisti vastauksissaan saman, jonka sanoi jo keskiviikkoiltana Yle TV1:n A-studiossa.

– Tämä todellakin on nimensä mukaisesti Next Generation -paketti, sillä se jättää valtavan määrän maksettavaa tuleville sukupolville.

– 750 miljardia on hurjan suuri summa. EU ottaisi ensi kertaa velkaa. Italia ja Espanja olisivat suurimmat vastaanottajat. Italialle kaavaillaan 178 miljardia euroa. On hyvä muistaa, että Suomen valtion budjetti on reilut 50 miljardia, Essayah vertasi.

Ekonomina- ja taitavana ekonomistina tunnettu – Essayah muistutti, että saajaosapuolen paine sopeuttaa talouttaan pienenee entisestään.

– Jos tukea saa ilman oman talouden tervehdyttämisvaadetta, niin mikä maa sitä rupeaa tässä tilanteessa tekemään. Kuitenkin meidänkin maksuosuutemme kaksinkertaiseksi, mikäli kahden prosentin maksu hyväksyttäisiin.

Essayah’n mielestä EU menee nyt ”viimeisille rajoille”.

– Hyvänen aika! hän huudahti live-lähetyksessä.

– Tähän mennessä verotusoikeus on kuulut kansallisvaltion budjettisuvereniteettiin. Nyt EU jo hakisi verotusoikeutta.

– On mahdollista, että nämä päätökset saisivat aikaan sen, että euro lähtee hajoamaan, Essayah arvioi.

On mahdollista, että nämä päätökset saisivat aikaan sen, että euro lähtee hajoamaan. – Sari Essayah

– Elpymisrahasto ei edellytä taloudellisia muutoksia ja rakenteellisia uudistuksia. Vaarallisinta EU-maitten velkaantumisessa on se, että jotkut saavat muitten jäsenmaiden hyvällä taloudenpidolla takaamaa lainaa. Sehän ei silloin kannusta tekemään rakenteellisia muutoksia.-

– Meillä täällä työttömät kiristelevät vyötä ja kohta hampaitakin, Essayah maalaili.

– Nyt tässä kylvetään euron ja EU:n hajoamisen siemeniä.

Suomen omat ongelmat eivät ole kadonneet koronakriisissä minnekään, vaan vaikuttavat kaiken taustalla.

– On muistettava, että Suomen taloudessa on jättimäinen ikääntymiseen ja huoltosuhteeseen liittyvä haaste. Vauvavaje ja pienet ikäluokat sekä sotemenojen hurja kasvupaine ovat edelleen  suurimpia ongelmiamme.

Kyselytuntiin mahtui vielä pohdintaa sukupuolineutraalin henkilötunnusuudistuksen kyseenalaisuudesta, kausityöntekijöiden ja yrittäjien haastavasta tilanteesta, inflaatiosta sekä keskuspankkirahoituksesta.

– Tilanne voisi johtaa myös deflaatioon, kuten Japanissa on nähty. Jos pandemia jatkuu, niin ihmiset eivät kenties uskalla lähteä kuluttamaan vaikka elvytystä tehdäänkin.

– Mutta jos viime lamasta voisimme jotain oppia, niin lapsia, nuoria ja perheitä ei voi jättää yksin oman onnensa nojaan. Ketään ei saa päästää syrjäytymään, Essayah muistutti.

Oman kritiiikkinsä hän antoi hallitukselle.

Miksi Keskusta on tällaisen hallituksen takuumiehenä?

– Keskusta tuntuu olevan vähemmistössä hallituksessa, mikäli taloutta lähdettäisiin sopeuttamaan. Vasemmiston ja vihreiden ministerit pyrkivät pitämään kynsin hampain kiinni rakkaista tavoitteistaan. Jos vain elvytetään ja elvytetään, ei ole mitään halukkuutta talouden tervehdyttämiseen.

– Hyvä työllisyyskehitys ollaan tärvelemässä ihan totaalisesti. Miksi Keskusta on tällaisen hallituksen takuumiehenä, Essayah kysyi.

 

Puoluesihteeri Asmo Maanselkä tuottaa ja isännöi KD-Live Facebookissa. Seuraava kyselytunti on torstaina 11. kesäkuuta. Silloin vastaajana on kansanedustaja Antero Laukkanen. (Kuva lähetyksestä 28. toukokuuta: Merja Eräpolku)

 

 

 

 

 

Ylös