”Vanhat pääministerit ovat harvoin palanneet hallitukseen” – Matti Vanhanen poikkesi perinteestä

8.6.2020 klo 11:51 Politiikka Samuli Rissanen

Keskusta on valinnut eduskunnan puhemiehenä toimineen Matti Vanhasen valtiovarainministeriehdokkaaksi.

– Vanhat pääministerit ovat harvoin palanneet valtioneuvostoon. Poikkean tästä perinteestä, Vanhanen kertoo.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen siirtyy eduskunnasta valtioneuvoston puolelle valtiovarainministeriksi.

Vanhanen on entinen pääministeri  ja keskustan puheenjohtaja (2003-2010).

– Vanhat pääministerit ovat harvoin palanneet valtioneuvostoon. Viime vuosikymmeninä niin on tapahtunut ainoastaan puolueiden puheenjohtajien roolissa. Poikkean tästä perinteestä, Vanhanen kertoi medialle.

– Toimin korostetusti valtiovarainministerin roolissa

Hän myöntää, ettei uusi tehtävä ole roolituksena helpoimpia. Hän ei esimerkiksi aio pyrkiä varapääministeriksi, eikä hallituksen johtoviisikkoon.

– Toimin korostetusti valtiovarainministerin roolissa.

Vanhanen on Keskustan valinta uudeksi valtiovarainministeriksi. Keskustan puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja europarlamenttiryhmän yhteiskokous pidettiin tänään Helsingissä.

Uuden ministeriehdokkaan valinta tuli ajankohtaiseksi viime perjantaina, kun keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoitti eroavansa ministerinpestistään viestintävalmennuskohun keskellä.

Keskustan eduskuntaryhmä valitsee Vanhasen tilalle uuden puhemiehen. Kulmuni totesi, ettei hän aio siirtyä tehtävään. Kulmunin mukaan hänen tehtävänsä on nyt johtaa keskustaa.

Pääministeri Sanna Marin twiittasi puolestaan Vanhasen valinnan selvittyä, että hallitus kokoontuu huomenna tasavallan presidentin esittelyyn ja valtioneuvoston istuntoon käsittelemään ministerinvaihdokseen liittyvät asiat.

Ylös