Pori ja Satakunta pyrkivät pärjäämään ilman SuomiAreenaa – ”Iso imagotappio ja taloudellinen menetys”

9.6.2020 klo 09:46 Kotimaa KD Lehti

Pori tunnetaan politiikan puolelta SuomiAreenasta ja kulttuurissa jazz-festivaalistaan. Nyt ne on koronan vuoksi peruttu. Miltä näyttää Porin kesä ilman niitä? Satakuntalaiset vaikuttajat vastaavat.

Keski-Porin seurakunnan vt. kirkkoherra, lääninrovasti Heimo Hietanen kertoo, että samat koronarajoitukset ovat koskeneet myös Satakuntaa, vaikka tartuntoja on ollut varsin vähän.

Hietanen sanoo, että seurakuntien näkökulmasta yhteistyö kaupungin ja Satakunnan alueen kolmannen sektorin kanssa on ollut hedelmällistä.

– Diakoniatyön asiakasmäärä on kaksinkertaistunut vuoden takaiseen verrattuna. Resurssit ruoka-apuun ja taloudelliseen avustamiseen ovat riittäneen seurakuntien lisääntyneen panostuksen sekä kolmannen sektorin diakoniatyön kautta  jaettujen avustusten avulla.

– Tämä on konkreettinen osoitus yhteistyön tuloksellisuudesta, Hietanen myöntää.

(juttu jatkuu kuvan alla)

Hiljainen Pori ja Carl Ludvig Engelin suunnittelema raatihuone vuodelta 1841. (Kuva Suvi Tuomela)

Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajana toimiva Hietanen sanoo, että myös hengellisen tuen tarve on lisääntynyt.

– Erilaiset sosiaalisen median keskustelupalvelut ovat tulleet perinteisten kanavien rinnalle. Seurakunnilla on soittorinkejä, joilla pidetään yhteyttä ihmisiin.

Koronarajoitusten aikana jumalanpalvelukset on striimattu kaikista Porin seurakunnista.

– Seuraajaluvut ovat selvästi suuremmat kuin keskimääräiset kävijämäärät, Hietanen sanoo.

– Tämä kertoo hengellisestä tarpeesta. Lisäksi muutakin toimintaa on siirretty sähköiseen ympäristöön: perhekerhoja, kokkikerhoja, nuorteniltoja, rippikouluja sekä erilaisia hartauksia, hetkipalveluksia ja keskusteluhetkiä.

SuomiAreena ja Jazzit peruttiin, joten kesä on kovin erilainen.

– Kirkko, Turun tuomiokapituli ja Porin seurakunnat ovat olleet aktiivisesti mukana SuomiAreenan toteutuksessa. On suuri vahinko, että se jää koronan takia väliin. Esimerkiksi piispan iltahetkiin Keski-Porin kirkkoon on osallistunut satoja ihmisiä illassa.

Suurin vaikutus on ollut ihmisten kohtaamisen väheneminen ja jumalanpalvelusteen siirtyminen nettiin. Kaipaan messua ja ihmisten kohtaamista. – Heimo Hietanen, Keski-Porin seurakunnan vt. kirkkoherra

– Jazzien peruuntumisen myötä peruttiin myös Kirkkopuistossa soi, joka on yhteiskristillinen gospeltapahtuma. Se on koonnut suuren joukon ihmisiä hengellisen musiikin ja julistuksen ääreen. On iso pettymys, että sitä ei voida järjestää, vt. kirkkoherra Heimo Hietanen myöntää.

Hän sanoo, että kriisi on vaikuttanut myös henkilökohtaiseen elämään.

– Suurin vaikutus on ollut ihmisten kohtaamisen väheneminen ja jumalanpalvelusteen siirtyminen nettiin. Kaipaan messua ja ihmisten kohtaamista. Toimintojen sulkeminen ja nyt uudelleen käynnistäminen ovat vaatineet ja vaativat paljon joustavuutta ja ajatustyötä.

– Tietysti tästä selvitään. Kriisi on osoittanut suomalaisen yhteistyön voiman ja yhteisyyden löytämisen kyvyn. Paras selviytymisstrategia on usko. Se, että muistamme elävämme Jumalan maailmassa. Kevään aikana vietetty pääsiäinen kertoo Jumalan voitosta. Jeesus kuoli meidän rikkomustemme tähden ja nousi kuolleista, jotta saisimme armon ja ikuisen elämän. Hän kuulee rukouksemme ja kantaa meitä, Hietanen rohkaisee.

(juttu jatkuu kuvan alla)

– Ohjelmoidut menot loppuivat ja kokoukset toteutettiin etäyhteyksin, kertoo Nakkilan KD-valtuutettu Tuula Vepsäläinen. (Kuva Suvi Tuomela)

Tuula Vepsäläinen: ”Korona rauhoitti Nakkilan ja Harjavallan alueen elämää”

Nakkilan KD-kunnanvaltuutettu, lähihoitaja Tuula Vepsäläinen kertoo, että ihmiset noudattivat hyvin hallituksen antamia ohjeita.

– Korona rauhoitti asiointia ja vierailuja Nakkilan ja Harjavallan alueilla. Hallituksen ohjeet purivat ja keväällä oli hyvin vähän ihmisiä liikkeellä. Asioinnit on pyritty suorittamaan kerran tai kahdesti viikossa.

Hallituksen ohjeet purivat ja keväällä oli hyvin vähän ihmisiä liikkeellä.

– Kun kulttuuri- ja liikuntapaikat uimahalleineen ja kirjastoineen ovat olleet suljettuina, ovat kylien ja kaupunkien keskustat olleet tyhjiä.

Vepsäläinen kertoo, että myös terveyspalvelujen käyttö minimoitui.

– Asiakkaat ovat ottaneet yhteyttä vain tosi tarpeessa.

Vepsäläisen iäkkään tädin tarvitsema fysioterapia oli koronan vuoksi keskeytettynä.

– Hän on vajaakuntoinen eivätkä terveyskeskuksen antamat hoito-ohjeet auttaneet. Tilanne äityi pahaksi ja hän tarvitsi lopulta erikoissairaanhoitoa. Näillä näkymin tilanteeseen tuli onnellinen loppu, mutta tätini tuskaa olisi helpottanut asioihin puuttuminen ajoissa.

– Kun lähes kaikki terapiat ovat olleet tauolla, se on vaikeuttanut terapiasta hyötyvien ihmisten elämää. Toimintakyvyn ylläpitäminen on monen vajaakuntoisen elämänlaadun kannalta todella tärkeää.

Vepsäläinen kertoo, että oma lääkärikäynti sujui täysin ilman fyysistä tapaamista. Puhelinkeskustelun pohjalta lääkäri määräsi erilaisia kokeita. Tulosten valmistuttua lääkäri soitti ja kävi tulokset hänen kanssaan läpi.

– Ei tarvittu suoraa kontaktia ollenkaan vaan asia hoitui sujuvasti näin.

Nakkila on Porin lähikunta. Kesätapahtumien peruminen vaikuttaa koko maakuntaan.

– Elinkeinoelämään SuomiAreenan ja Pori Jazzien peruuntumisella on hyvin suuri  miinusmerkkinen vaikutus. Vierailijoiden ja osallistujien puuttuminen näkyy  katukuvassa. Todennäköisesti tori- ja katukaupankäynti on vähäisempää verraten edellisiin vuosiin.

– Vaikutus näkyy ja tuntuu naapurikunnissakin.

Vepsäläinen antaa hallitukselle tyydyttävän arvosanan koronakriisin hoidosta.

– Haastava tilanne heillä oli. Kokemusasiantuntijoiden neuvojen huomioiminen olisi ehkä tuottanut hyvää hedelmää.

Omassa elämässään Vepsäläinen on ollut helpottunut ohjelmoitujen menojen vähenemisestä.

– On levollinen olo, kun ei ole juurikaan sovittuja menoja vaan voi lähteä vaikka pyöräilylenkille. Olemme opetelleet kokoustamista nettiyhteyden välityksellä. Hyvin on yhteydet toimineet ja osaaminen karttunut.

Kohtaamiset ihmisten kanssa ovat rajoitusten vuoksi vähentyneet.

Toimin henkilökohtaisena avustajana, joten vältän tietoisesti ylimääräisiä kontakteja.

– Äitini asuu vuokralla Palvelutalo Keinustoolissa, jossa  on vierailukielto koronan vuoksi. Nyt yhteyttä on pidetty päivittäisten puhelujen avulla. Toimin henkilökohtaisena avustajana, joten vältän tietoisesti ylimääräisiä kontakteja, Tuula Vepsäläinen kertoo.

Hänkin uskoo selviytymiseen.

– Kyllä tästä selvitään, jos elämä saa jatkua. On mielenkiintoista nähdä mitä koronalle tapahtuu, kun rajoituksia puretaan. Miten ihmiset mahtavat reagoida – kuinka paljon lisääntyy kulkeminen paikasta ja maasta toiseen, Vepsäläinen pohtii.

(juttu jatkuu kuvan alla)

Porin KD-valtuutettu Simo Korpela täyttää vuoden lopulla 70. Hän kertoo saaneensa tsekkaussoiton, mitä kuuluu ja miten hän voi. – Soitto tuli lemmikkieläinkaupasta, Korpela virnistää. (Kuva Suvi Tuomela)

Simo Korpela: ”Peruuntumiset tuovat tosi ison imago- ja taloudellisen tappion”

Suomi Areenan ja Jazzien peruminen vaikuttaa Simo Korpelan mukaan Poriin ja lähikuntiiin ratkaisevan kielteisesti.

– Porille tämä on erittäin iso taloudellinen ja imagomenetys, Korpela harmittelee.

– Sekin on pettymys, ettei KD Porin osasto voi tänä kesänä tuoda Areenassa esille kuntavaalitavoitteitaan. Puolueellekin tämä on menetys.

Porin KD-valtuutettu, eläkkeellä oleva matematiikan lehtori Simo Korpela kertoo, että kaikki kunnallinen päätöksenteko tapahtui koronakevään ajan sähköisesti.

– Ryhmien neuvottelut käytiin Teams-sovelluksella ja valtuuston olemme kokoustaneet videokuvalla varustetulla yhteydellä, Korpela sanoo.

– Seuraava tilinpäätöskokous ollaan jo henkilökokouksena sopivan suuressa tilassa.

Porilaiset ovat Korpelan mukaan noudattaneet annettuja suosituksia ja yleistä varovaisuutta erittäin hyvin.

– Korona on koko Satakunnan alueella toistaiseksi tukahtunut. Viimeinen porilainen tartunta on huhtikuun lopulta.

Kunta reagoi erittäin nopeasti yrittäjien taloudellisen avun tarpeeseen.

Korpela kertoo kaupungin palkanneen sopivia yksityishenkilötäkin soittorinkiin, joka sitten lähestyi kaikkia riski-ikäisiä puhelimitse.

– Täytän vuoden loppupuolella 70 vuotta, joten minäkin sain soiton. Siinä kysyttiin, mitä minulle kuuluu ja miten voin. Soitto tuli lemmikkieläinkaupasta, Korpela hymähtää.

Korona-aaltoon varustauduttiin myös perustamalla koronayksikkö vastaanottamaan potilaita ja henkilökunta sai tarvittavan lisäkoulutuksen. Koska kaiken kaikkiaankin sairastuminen koronaan jäi Satakunnassakin vielä vähäiseksi, potilaita ei paljon tullut, mutta valmius mahdolliseen syksyn toiseen aaltoon säilyy.

– Terveyspalveluja ei paljon tartunnan pelossa uskallettu hakea, ja monet ei-kiireelliset sairaalapalvelut ovat olleet nyt koronajäissä.

Toimeentulotukihakemuksissa on ollut kasvua irtisanomisten ja lomautusten myötä.

– Sumaa ei ole ehditty purkaa riittävän nopeasti, jolloin rahojen tulo on kokonaan loppunut. Näiden tapausten määrä lienee koko ajan kasvussa.

Korpelan mielestä oli turhaa ja osin riskialtistakin oli kutsua peruskoululaiset kahdeksi viikoksi kouluun. Lukion vaikkapa laajan matematiikan tai fysiikan kurssi olisi voinut hyötyä pääsioiden pikakertauksesta, kun ainakin näissä aineissa seuraavat kurssit usein edellyttävät edellisten oppimista. Vaan sielläpä olikin eri säännöt.

Korpela päätyi koronakeväänä käyttämään suojaimia asioidessaan kaupungilla.

Korpela päätyi koronakeväänä käyttämään suojaimia asioidessaan kaupungilla.

– Kai olen sitten julkisesta vaikutelmastani piittaamaton, sillä aina kuin vain oli mahdollista käytin hengityssuojaimia ja ohuita kertakäyttöisiä taloushansikkaita.

– Kohtelu on aina ollut ystävällistä. Kerran sain peltisepänliikkeessä tilaamani tavaran jopa ilmaiseksi. Kyselin missä ja miten voin maksaa ostokseni, niin kassasta vastaava rouva huikkasi vain kaukaa, että ’mee pois’, Korpela virnistää.

– Pori mainostaa itseään oudoksi ja uniikiksi: edellä ollut oli huumorin osalta hyvä esimerkki tästä. Kun tulin takaisin autolle sanoin vaimolleni, että olen nyt keksinyt tavan, jolla saan ostokseni aina ilmaiseksi.

– Valitettavasti se ei kuitenkaan ole toiminut myöhemmin.

Korpela kertoo, ettei ole ollenkaan some-ihmisiä. Digiloikka on silti toteutunut hänelläkin.

Viimeksi valtuuston kokous kesti seitsemän tuntia kaikkine katkoksineen. Kaupunginhallitus pienempänä ja ilman jatkuvaa kuvayhteyttä on mennyt lutvikkaasti.

– Mutta nyt on ainakin Teams-sovellus tullut todella tutuksi. Viimeksi valtuuston kokous kesti seitsemän tuntia kaikkine katkoksineen. Kaupunginhallitus pienempänä ja ilman jatkuvaa kuvayhteyttä on mennyt lutvikkaasti.

Koronakriisin alussa Korpela keskusteli viimeisen normaalikokouksen alussa Porin perusturvan terveys- ja sairaalapalveluiden johtajan Anna-Liisa Koiviston kanssa siitä, millainen korona-aalto Suomeen tulee.

– Veikkasin silloin, että lievempi kuin monessa muussa maassa, koska influenssakuolleisuuskin on ollut Suomessa vertailumaihin nähden vähäistä. Yllätyksekseni Koivisto oli yhtä optimistisilla linjoilla, ja tämän lautakunnalle veikkauksenamme totesi.

– Nyt voimme olla vielä polleita oikeaan osuneesta veikkauksesta, mutta katsotaan, mitä syksy tuo tullessaan. Oma optimismini jatkuu. Kyl me täst selvitään, selvittiinhän talvisodastakin.

– Kun koko maailma on nyt rokotetta tekemässä, niin eiköhän se valmiinakin jo jouluksi jossain ilmesty. Sitten vain pitäisi saada se Suomeenkin, ennen kuin sinänsä tarpeelliset varotoimet syövät taloutemme liian kuralle.

Toukokuun lopulla 2020 toteutetun jutun haastattelut teki KD Naisten puheenjohtaja Tiina Tuomela. KD-Lehden mediaharjoittelija Suvi Tuomela otti valokuvat. Juttukokonaisuudeksi toimitti KD-Lehden päätoimittaja Kristiina Kunnas.

KD Naisten puheenjohtaja ja Porissa vapaa-ajallaan viihtyvä Tiina Tuomela kyseli satakuntalaisilta, miten Pori ja maakunta kestävät isojen tapahtumien peruuntumisen. Tuula Vepsäläinen ja Simo Korpela kertovat omat kokemuksensa. (Kuva Suvi Tuomela)

Mitä mieltä Porin kaupunginjohtaja?

Lue myös Porin kaupunginjohtajan Aino-Maija Luukkosen mietteet koronan ja perumisten vaikutuksista – artikkelin voit lukea täältä

Lue myös Virkistyshotelli Yyterin toimitusjohtaja Tuomo Rankin haastattelu, täältä

Ylös