”Taloudelliset vaikutukset ainakin 30 miljoonaa euroa” – Porin kaupunginjohtaja arvioi koronaperumisia
9.6.2020 klo 10:00 Kotimaa KD Lehti
Hiljainen Pori ja Carl Ludvig Engelin suunnittelema raatihuone vuodelta 1841. (Kuva Suvi Tuomela)
– Toivon, että kotimaanmatkailun arvo huomataan nyt. Porissa ja Satakunnassa on paljon nähtävää, vaikka kesätapahtumat on peruttu, kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen muistuttaa.
Taudin ilmaantuvuus Satakunnan maakunnassa on ollut alhainen, mikä on hyvä asia. Terveydenhuolto on tietysti joutunut varautumaan siihen, että tilanne eskaloituisi ja muiden toimialojen suljetuista yksiköistä henkilöstöä siirtyi jo hyvissä ajoin tukemaan terveydenhuoltoa.
Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen kertoo, että sairauden koskettamia kuntalaisia tukemaan käynnistettiin pikaisesti useita palvelunumeroita.
– On heitä, jotka tuntevat sairauden oireita, mutta myös heitä, jotka kokevat huolta itsensä tai läheistensä puolesta. Kaikille yli 70-vuotiaille soitettiin Porin perusturvan yhteistoiminta-alueella eli Porissa, Merikarvialla ja Ulvilassa.
– Harkinnanvaraisen ja täydentävän toimeentulotuen kustannusten odotettiin etukäteen nousevan merkittävästi, mutta näin ei ole kuitenkaan käynyt, joskin näitä kunnan vastuulla olevia toimeentulotukia on jaettu jossain määrin aiempaa enemmän, kaupunginjohtaja Luukkonen sanoo.
Lomautusten määrä on noussut tänä aikana, mutta ainakin vielä huhtikuun työllisyyskatsauksen mukaan Satakunnan työttömyys oli maan alhaisimpia.
Etäkoulun suhteen Porin kaupunki oli hyvin valmistautunut.
Etäkoulun suhteen Porin kaupunki oli hyvin valmistautunut.
– Olemmehan jo aiemmin hankkineet kaikille nelos- ja seiskaluokkalaisille henkilökohtaiset läppärit, joita heidät on myös opetettu käyttämään eli kaikilla 4–7 -luokkalaisilla oli jo laitteet riippumatta vaikkapa perheen sosioekonomisesta asemasta, Luukkonen muistuttaa.
Peruskoululaisille tarjottiin ensin mahdollisuus ruokailla kouluilla.
– Tätä mahdollisuutta käytettiin erittäin vähän ja päädyimmekin jakamaan koulukuljetusten piirissä olevien perheiden lapsille lahjakortit ruokakauppaan ja muille mahdollisuuden hakea kouluista takeaway-lounaita.
Luukkonen muistuttaa keskittyvänsä arvioissaan kaupungin toimenpiteisiin. Luonnollisesti kolmas sektori on toiminut myös koko koronakriisin ajan kuntalaisia auttaen.
Koronapandemian vuoksi Porin kesäiset jättitapahtumat PoriJazz ja SuomiAreena jäävät tältä vuodelta pitämättä.
– Niiden välilliset ja välittömät talousvaikutukset koko Satakunnan maakunnan alueella ovat jopa 30 miljoonaa euroa. On selvä, että niiden peruminen näkyy erityisesti majoitus- ja ravitsemisalan palveluissa nimenomaan Porissa.
– Verotulot putoavat merkittävästi. Siihen tietysti vaikuttaa yritysten tilanne alueella muutenkin.
Luukkosen arvion mukaan hallitus on hoitanut tehtävänsä kunnialla.
– Olosuhteet ovat olleet täysin poikkeukselliset, eikä tähän ole kukaan voinut kaikilta osin varautua. Suomi on valinnut oman linjansa, joka perustuu täysin erilaiseen strategiaan kuin vaikkapa ruotsalaisten laumasuoja. Tällä hetkellä tilanne on kohtuullisen hyvä koko maata ajatellen, mutta tällä ilmaantuvuudella ei laumasuojaa voida odottaa saavutettavan, joten taudin ’toinen aalto’ taitaa tulla ennemmin tai myöhemmin.
– Olen ollut parikymmentä vuotta sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnossa ja tiedän varsin hyvin, että myöskään riittävän tehokkaan rokotteen kehittäminen ei onnistu kädenkäänteessä.
Korona vaikutti myös kaupunginjohtajan henkilökohtaiseen elämään.
– Oikeastaan kaikki kokoukset on pidetty etänä. Mieheni on seniori-iässä, joten kodin ruokaostokset ovat jääneet kontolleni. Kotiruokaa on tullut valmistetuksi paljon.
– Pitkän aikaa unohduksissa ollut leivontaharrastuskin on taas tätä päivää, Luukkonen kertoo.
– Viikonloppuisin on tehty kotiseuturetkiä lähikuntiin ja käyty kävelemässä eri kohteissa.
– Olen innokas golfari ja pelaaminen on onnistunut hyvin myös poikkeusoloissa.
Luukkosen mielestä hyväksi ohjenuoraksi koronakriisissä on osoittautunut alusta asti se, että yhdessä ponnistellen tästä selvitään.
– Tämä pitää paikkansa niin paikallis- kuin valtakunnan tasolla. Organisaatiosta on löytynyt kasapäin muutosjoustavuutta esimerkiksi siirryttäessä suljetuista yksiköistä sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukeviin tehtäviin töihin. Tampereen yliopisto tekee tutkimusta porilaisten perheiden selviytymisestä korona-arjessa ja sen tuloksia mielenkiinnolla odotan, kaupunginjohtaja Luukkonen kertoo.
Hän pohtii myös sitä, miten kaupunki tai suomalainen yhteiskunta selviävät.
– Se on isompi kysymys, johon saadaan vastaus vasta vuosien kuluttua. Kun on kyse globaalista asiasta ja maakuntamme on vientiteollisuudesta riippuvainen, emme pysty yksin kaikkea ratkaisemaan, hän muistuttaa.
– Yritykset ovat riippuvaisia vaikkapa komponenteista, jotka tulevat ulkomailta. Risteilyalusten rakentaminen Turussa vaikuttaa moneen alihankintayritykseen myös Satakunnassa.
Luukkonen toivoo lisääntyvän kotimaanmatkailun myönteistä vaikutusta.
– Positiivista majoitus- ja ravitsemusalan kannalta voi olla, että kun maan rajat ovat kiinni eikä ulkomaille voi lähteä lomalle, kotimaanmatkailun arvo taas ymmärretään entistä paremmin. Moni huomaa, että täällä Porissa ja Satakunnassakin on paljon kivaa nähtävää.
– Täällä voi viettää perheen kesken laatuaikaa, vaikka nyt ei olekaan kesätapahtumia.
Porin kaupunginjohtajan haastattelun teki KD Naisten puheenjohtaja Tiina Tuomela, jutuksi toimitti KD-Lehden Kristiina Kunnas. Pori-reportaasin kuvat otti KD-Lehden mediaharjoittelija Suvi Tuomela.
Lue myös vt. kirkkoherra Heimo Hietasen, kaupunginvaltuutettu Simo Korpelan ja kunnanvaltuutettu Tuula Vepsäläisen haastattelut täältä
Virkistyshotelli Yyterin toimitusjohtajan Tuomo Rankin haastattelun koronapandemian ja perumisten vaikutuksista voit lukea täältä