Hallitus jäi kesälomalle, mutta korona ei – Sari Essayah hillitsisi ulkomaanmatkoja Norjan tapaan

10.8.2020 klo 10:50 Politiikka Samuli Rissanen

– Matkustustilanteet on olleet sellaisia, että niihin olisi hallituksen pitänyt reagoida varhemmin. Nyt pitäisi seurata Norjan esimerkkiä; siellä kansalaisia on kehotettu välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista ulkomaille, Sari Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vastaa puhelimeen marjapensaiden äärestä. Mustikat on jo poimittu talteen, nyt on vadelmien vuoro.

– Koko kesä on mennyt kotimaassa, ja pitkältä marjapuskissa. Laituriremonttia ja pitempään tehtävälistalla olleita askareita on hoidettu, hän kertoo.

Essayah ei ole pitäytynyt kotimaassa koronan vuoksi vaan kyse on tottumuksesta: perhe on tavannut viettää kesälomansa Suomen suvessa.

Tänä vuonna Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) jäsenenä vaikuttava Essayah olisi kuitenkin matkustanut Tokioon, mikäli olympialaiset olisi järjestetty alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Kotimaan kamaralla sen sijaan valmistaudutaan jo politiikan syksyyn.

– Paljon on kertynyt aiheita. EU-kysymykset ovat tietenkin päällimmäisinä politiikan syksyssä. Sen lisäksi talous- ja työllisyystilanne huolestuttaa ja se, löytyykö hallitukselta vieläkään suunnitelmaa niiden kohentamiseksi.

Koronavirusepidemian mahdollinen toinen aalto voi olla sekin jo käynnissä, vaikka tartuntamäärät ovat vielä pysyneetkin matalina kevääseen verrattuna.

– Maski ei saa antaa vääränlaista turvallisuuden tunnetta. Turvavälien ja etäisyyden pitäminen on se ykkösjuttu

Essayah suomii hallitusta hitaasta reagoinnista ulkomailta saatujen koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Esimerkiksi Belgia ja Hollanti pysyivät pitkään matkustusrajoitusten ulkopuolella, vaikka niissä epidemia otti uusia kierroksia.

– Tuntui että hallitus lähti kesälomalle, mutta virus ei. Matkustusrajoitteiden palautukset ovat tulleet jälkijunassa.

Essayah suosittelee hallitukselle Norjan kaltaista nopeampaa reagointia. Norjassa hallitus on kehoittanut kansalaisiaan välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista. Lisäksi kokoontumiset on rajattu 200 henkilöön.

Suomessa keskustelu on pyörinyt maski- ja etätyösuositusten ympärillä.

– Maski ei saa antaa vääränlaista turvallisuuden tunnetta. Turvavälien ja etäisyyden pitäminen on se ykkösjuttu, Essayah muistuttaa.

Maskisuositus voi silti olla paikallaan: Essayah luottaa, että suomalaiset oppivat käyttämään maskeja oikein. Nyt, kun kotimaista maskituotantoa on saatu käyntiin, maskien hintaa voitaisiin myös subventoida, jolloin ne eivät kirpaisisi niiden kuluttajia.

– Kertakäyttöisten lisäksi kankaiset maskit ovat myös käyttökelpoisia. Tässä kysymyksessä korostuu myös alueellisuus; maaseutupaikkakunnilla tilanne on erilainen kuin suurissa kaupungeissa, joissa iso joukko ihmisiä voi parveilla samaan aikaan yhdessä paikassa.

Ylös