”En allekirjoita väitettä, että ehdokkaita olisi nyt vaikea saada” – Kansanedustaja Peter Östman osaa sekä pyytää että haastaa ehdokkaaksi

24.8.2020 klo 11:11 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n kansanedustaja ja 1.varapuheenjohtaja Peter Östman on tunnettu ahkerana ehdokasrekrytoijana. Hän ei allekirjoita väitettä, että ehdokkaita olisi nyt vaikeampi saada.

Kansanedustaja Peter Östman tulee Suomen kristillisdemokraattisimmasta kunnasta, Luodosta, jossa 48,1 prosenttia äänioikeutetuista äänesti viime vaaleissa kristillisdemokraatteja.

Östman on tunnettu ahkerana ehdokasrekrytoijana ja vuosien varrella hän on houkutellut lukemattomia ihmisiä mukaan politiikkaan ja ehdokkaiksi.

KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä hän kertoo, että ei ole havainnut ehdokasrekrytoinnin vaikeutuneen koronakriisin myötäkään.

– En tiedä mihin väite perustuu. Itse olen ollut mukana rekrytoinnissa samaan tapaan kuin aiempinakin vuosina. En ole huomannut muutosta asenteissa.

– Enemmänkin huomaan meissä politiikoissa asennemuutosta siihen suuntaan, että kaikki on nyt niin vaikeaa ja raskasta. Voivottelulla ei päästä tuloksiin.

– Enemmänkin huomaan meissä poliitikoissa asennemuutosta siihen suuntaan, että kaikki on nyt niin vaikeaa ja raskasta. Voivottelulla ei päästä tuloksiin.

Östmanin mukaan ihmiset kyllä lähtevät mukaan, mutta ei riitä, että kysytään yhden kerran.

– Joskus pitää kysyä kolmestikin, ennenkuin ymmärretään, että kannattaakin lähteä ehdokkaaksi.

Entä oppiiko politiikkaa lähtemällä ehdokkaaksi?

– Se on paras koulu. Jo siinä vaiheessa, kun tehdään kampanjaa, opitaan paljon uutta. Sitten, kun tulee valituksi valtuustoon tai lautakuntiin, kunnat järjestävät koulutusta.

– Vanha sanonta ”Siperia opettaa” pätee myös politiikassa.

Östman on kolmannen kauden kansanedustaja ja on ehtinyt kokea monta tehtävää: Hän on ollut puoluesihteerinä, puolueen varapuheenjohtajistossa useampaan otteeseen ja kiertänyt kenttää kaikissa näissä rooleissa.

Hänen mukaansa kuntapolitiikkaan tarvitaan kaiken ikäisiä ihmisiä, miehiä ja naisia, eri ammattiryhmistä.

Nykyajan mukavuudenhaluisten ihmisten sitouttamiseen hänelle on kehittynyt oma strategia. Hänen tapansa on haastaa: Ihmiset vaativat paljon yhteiskunnalta ja sen tarjoamilta palveluilta, mutta toinen kysymys on, ovatko he itse valmiita kantamaan vastuuta näistä asioista.

– Pidän moraalipuheenvuoron ja kysyn, onko heillä ajatusta siitä, kuka olisi parempi kantamaan vastuuta asioista, jolleivat he itse lähde ehdolle.

Kuuntele koko KD-Kompassi-ohjelma maanantaina 24.8. Radio Deillä klo 22.40 tai voit kuunnella tallenteen heti tästä.

Ylös