”Työajan lyhentämisen asemesta tarvitsemme lisää joustoa ja yrittämistä sekä työelämän uudistamista” – KD-eduskuntaryhmä perustelee kritiikkiään
26.8.2020 klo 15:23 Eduskunta Kristiina Kunnas
– Haluamme itse olla osallisina vastuullisista koronatoimista esimerkiksi pitämällä tämän kesäkokouksemme ja sen mediatilaisuuden etänä, totesi Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen. Hän johti kesäkokouksen ja mediatilaisuuden Teams-yhteydellä etätyöpisteeltään. Yhteys eri puolilta Suomea osallistuneisiin edustajiin ja toimittajiin pelitti hyvin. (Kuva Merja Eräpolku)
– Marinin visio tarkoittaa hyvinvointiyhteiskunnan ja sen palveluiden purkamista, ja se ei ole kenenkään etu, Sari Essayah muistutti eduskuntaryhmän kesäkokouksen mediatilaisuudessa.
– Keskustelut tässä mediatilaisuudessa osoittavat sen, että meillä on kuuma ja tiivis poliittinen syksy tulossa eduskunnassa, summasi ryhmäpuheenpuheenjohtaja Päivi Räsänen kesäkokouksen mediatilaisuuden.
Keskustelu todellakin polveili vilkkaana etänä Teams-yhteydellä pidetyssä Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokouksen mediatilaisuudessa.
– Hallituksen talouspoliittinen linja on suorastaan vaarallinen, kritisoi kansanedustaja ja Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.
– Kansalaisten verotaakka ja valtion velkaantuminen kasvavat. Yksityispuolen ostovoiman kehittyminen ei kyllä näillä parane. Veronalennuksia on elpymispaketin avulla mahdollisuus tehdä Italiassa ja perustulokokeilua Espanjassa – mutta veronkevennykset olisivat olleet meillekin tervetulleita, Essayah jatkoi.
Veronalennuksia on elpymispaketin avulla mahdollisuus tehdä Italiassa ja perustulokokeilua Espanjassa – mutta veronkevennykset olisivat olleet meillekin tervetulleita. – Sari Essayah
Mediatilaisuudessa kysyttiin KD-kansanedustajilta, aikovatko he vastustaa elpymispaketin ratifiointia.
Essayah palautti mieleen, että KD on jättänyt eriävän mielipiteen kaikissa valiokunnissa ja äänestää ratifioinnin kohdalla vastaan.
– Kritiikkimme kohdistuu siihen, että elpymisväline tällaisena ikään kuin ulkopuolisena välineenä venyttää perussopimusta. Suomelle nettomaksajana se tarkoittaa kasvavia jäsenmaksuja.
– Raha jäsenmaksuihin on jostain löydettävä – ja se tarkoittaa hyvinvointiyhteiskunnasta leikkaamista.
– KD terottaa sitä, että elpymisväline ja monivuotinen rahoituskehys olisi pitänyt alun alkaeenkin pitää erillään. Silloin olisi muitakin halukkaita mukaanlähtijöitä varmasti ollut, Essayah uskoo.
Mediatilaisuus nosti esiin myös sen, että Kristillisdemokraatit ovat olleet samoilla linjoilla tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa tässä taloushuolessa.
– Presidentti otti vahvasti kantaa perussopimusten venyttämiseen jo Kultaranta-keskustelujen aikaan. Hänellä on ulko- ja turvallisuuspolitiikan johdossa olevana iso huoli asiasta, Essayah totesi.
– Olen hämmästellyt näkemystä, ettei presidentti saisi kommentoida tällaista, Essayah jatkoi.
Samaa totesi Räsänen.
– Tässä pitäisi kuulla tasavallan presidentin ulostuloa, eikä arvostella.
Sari Tanus muistutti, että yhtenä kristillisdemokratian peruspilarina on lähipäätösperiaate.
– Haluamme pitää kansalliset päätökset nyt ja jatkossa kotimaassa, omissa käsissä.
Yksi mediatilaisuuden toimittajista kiinnitti huomiota siihen, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vastustavat elpymispakettia ja uutisoivat asiasta vieläpä samana päivänä.
Puolueiden kesäkokoukset osuvat samoihin päiviin, ja tänään keskiviikkona kokoustaan pitivät Kristillisdemokraattien lisäksi myös Perussuomalaiset ja Kokoomus.
– EU-yhteistyö on Kristillisdemokraateille tärkeää, jos se tuo lisää kansalliseen tekemiseen, Essayah muistutti.
– Näitä ovat esimerkiksi toimivat sisämarkkinat ja turvallisuusyhteistyö.
– Mutta federalistit ajavat liittovaltiokehitystä ja tulkitsevat uudelleen perussopimusta. Se itse asiassa romuttaa eurooppalaista yhteistyötä. Suomalaiset ovat aikanaan antaneet kansanäänestyksessä sitoumuksen eri EU:lle kuin mihin se nyt näyttää menevän, Essayah perusteli.
– Meillä ei ole mandaattia Suomen kansalta olla viemässä Suomea tällaiseen kehitykseen, Essayah jatkoi.
KD-kansanedustajat nostivat tiedotustilaisuudessa esiin myös Veikkauksen tuottojen romahtamisen. Se on tarkoittamassa järjestökentälle rajua talouden alasajoa. Kansanedustaja Antero Laukkanen muistutti, että kunnat eivät selviä ilman kolmatta sektoria.
– Tässä lamaannutetaan koko kolmas sektori ja haavoitetaan kuntien sote-palveluita.
Tässä lamaannutetaan koko kolmas sektori ja haavoitetaan kuntien sote-palveluita. – Antero Laukkanen Veikkauden tuottojen romahtamisesta
Kansanedustaja Sari Tanus jatkoi samalla linjalla.
– Yhdistysten toimintaedellytyksiin pitäisi nyt panostaa. Taloushuoli niissä on todella suuri, sillä rahoitukset ovat kaikkineen katkolla. Järjestökentällä on ollut kautta aikain tärkeä rooli kriisin keskellä, niin nytkin. Olisi erittäin tuhoisaa, että järjestöjen avustustaso romahtaisi tilanteessa, jossa tarvitaan sekä kriisin aikaista että sen jälkihoitoa.
– Peräänkuulutan hallitusta reagoimaan nopeasti, Tanus vaatii.
Peter Östman on tyrmistynyt Marinin uudelleen esiin nostamasta kuuden tunnin työajasta.
– On aikoihin eletty, että pääministeripuolue tuo tällaisen ehdotuksen, Östman tokaisi.
Kristillisdemokraatit on jo pitkään peräänkuuluttanut työelämän uudistuksia.
– Olemme ajaneet työelämän parannuksia, Räsänen huomautti.
– Tämä SDP:n ulostulo kytkeytyi työajan lyhentämiseen, mutta me tarvitsemme enemmän yrittämistä ja enemmän työtä – emmekä vähemmän. Joustoja kyllä tarvitsemme, ja paikallisen sopimisen lisääminen on meidän tavoitteemme, Räsänen jatkoi.
Peter Östman muistutti, että työikäisen väestön supistuminen on väistämätöntä ja työajan lyhentäminen yhdessä sen kanssa vähentäisi kansantalouden tuottavuuslukua.