– Minne keliakiakorvaus hautautui, lakialoitteen korvauksen palauttamisesta viime vuonna tehnyt Sari Tanus kysyy

1.9.2020 klo 16:31 Politiikka Samuli Rissanen

– Viime vuonna tein lakialoitteen keliakiakorvauksen palauttamisesta. Sen allekirjoitti 67 kansanedustajaa. Hallitus lupasi tehdä selvityksen keliakiakorvauksesta ja kyselenkin nyt missä nämä tulokset ja toimet korvauksen palauttamiseksi viipyvät, kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus sanoo.

– On hyvä, että perustoimeentulotukea saaville tulee 75 euron epidemiakorvaus eikä tämä korvaus vaikuta muutoin toimeentulotukea myönnettäessä. Esitys on kannatettava, Tanus arvioi hallituksen esitystä epidemiatuesta kaikkein vähävaraisimmille.

Valtakunnallisella keliakiaviikolla Tanus kuitenkin muistuttaa, että keliakiaa sairastavilla, ehdotonta gluteenitonta ruokavaliota aina tarvitsevilla erityisruokavaliosta aiheutuvia ylimääräisiä kustannuksia on jatkuvasti, epidemiasta huolimatta, yli 60 e kuukaudessa.

– Tämä on iso raha, varsinkin jos perheessä on useita keliaakikkoja, Keliakialiiton puheenjohtajana vaikuttava Tanus sanoo.

Gluteenittomasta ruokavaliosta aiheutuvat kustannukset kuuluvat täydentävän toimeentulon piirin ja Tanuksen mukaan on ehdottoman tärkeää, että näin myös toimitaan.

Monissa kunnissa asian kanssa on kuitenkin ongelmia, eikä näitä kuluja jostain syystä ole hyväksytty täydentävän toimeentulon piiriin.

– Tämä on kunnissa korjattava asia. Sen sijaan tässä talossa (eduskunnassa) pikaisesti korjattava asia on keliakiakorvaus, sen takaisin saaminen, Tanus muistuttaa.

Viime vuonna hän teki lakialoitteen keliakiakorvauksen palauttamisesta. Sen allekirjoitti 67 kansanedustajaa.

Hallitus lupasi tuolloin tehdä selvityksen keliakiakorvauksesta.

– Missä nämä tulokset ja toimet korvauksen palauttamiseksi viipyvät, Tanus kysyy.

Keliaakikot tarvitsevat gluteenitonta ruokaa joka päivä ja extra rahaa tähän ruokaan joka päivä

Viime vuoden lopulla keliakiakorvausasiaa käsiteltiin valtiovarainvaliokunnassa ja eduskunta hyväksyi loppuvuodesta yksimielisesti valtiovarainvaliokunnan lausuman, jossa eduskunta edellyttää, että keliakiakorvauksen palauttamiseen liittyvä selvitys tehdään pikaisesti ja keliakiakorvauksen palauttamisen vaatimat kustannukset otetaan huomioon seuraavassa julkisen talouden suunnitelmassa vuosille 2021-2024.

– Eduskunta edellyttää, että edetään pikaisesti. Mikä on hallituksen käsitys pikaisesta? Keliaakikot tarvitsevat gluteenitonta ruokaa joka päivä ja extra rahaa tähän ruokaan joka päivä. Kysynkin, saadaanko keliakiakorvausasia nopeasti eteenpäin, Tanus patistaa hallitusta.

Koronakriisin aikana ruoka-avun tarve on jopa kolminkertaistunut, mutta jaettavassa ruuassa on vain harvoin gluteenitonta, joten keliaakikot ovat vielä tukalammassa tilanteessa.

Keliakialiitossa tilanne nähtiin ja siellä käynnistettiin kesällä erittäin suureen tarpeeseen tullut  gluteeniton ruoka-apukeräys.

– Se ei kuitenkaan ole ratkaisu asiaan vaan keliakiakorvaus todella tarvitaan pikaisimmin takaisin, Tanus sanoo.

Ylös