”Tämä voi muuttua todella synkäksi syksyksi” – Sari Essayah vaatii hallitukselta työllisyystoimia ja lapsiperheiden tukemista

1.9.2020 klo 15:40 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää väliaikaista verotonta toimeentulotuen korotusta 75 eurolla tervetulleena. Lisäkustannuksia on tullut esimerkiksi perheille, joiden lapset ovat olleet kotiopetuksessa ja -hoidossa.

Essayah muistuttaa, kun lapset ovat siirtyneet etäopetukseen keväällä, kodeissa ruokakulut eivät ole pysyneet samalla tasolla.

– Kasvavat lapset syövät useamman kerran päivässä, hän muistutti eduskunnassa, joka käsitteli tänään syysistuntokauden ensimmäistä asiakokonaisuutta: vähävaraisille suunnattua väliaikaista epidemiatukea.

Lapsiperheiden ohella lisäkustannuksia on kertynyt ikäihmisille, jotka ovat koronan aikana turvautuneet ruoka- tai noutopalveluihin.
– Seurakunnat ja järjestöt ovat tehneet parhaansa, mutta heidänkin tekemä työ on kokenut joiltakin osin kolauksia; ei ole pystytty kaikkia tarvitsevia henkilöitä saavuttamaan, Essayah sanoo.

Hän kiittää lapsijärjestöjä, esimerkiksi Pelastakaa lapset ry:tä, joka on jakanut ruokakuponkeja.

Kaikki vähävaraiset perheet eivät kuitenkaan hyödy hallituksen esittämästä epidemiatuesta, sillä monessa perheessa taloudelliset vaikeudet ovat vasta koronakevään seurausta.

– Erityisesti ajattelen perheitä, joissa on useampia lapsia, ja joissa toimeentulotukea ei ole totuttu hakemaan tai prosessia ei ole laitettu riittävän ajoissa liikkeelle, Essayah kertoi.

Hän muistutti niin ikään, että monissa maissa koronatukia on erityisesti haluttu kohdentaa lapsiperheisiin. Näin on esimerkiksi Saksassa. Suomessakin lapsiperheiden tilannetta pitäisi hänen mukaansa pystyä paremmin kohentamaan.

– En ole optimistinen sen suhteen, että talous olisi koronan aikana erityisen hyvin hoidettu. Monet lomautukset laukeavat vasta tässä vaiheessa ja sen jälkeen tiedetään, mistä niistä tulee irtisanomisia. Nyt hallitukselta kaivataan työllisyystoimia. Tämä voi muuttua todella, todella synkäksi syksyksi vielä, Essayah muistutti.

Ylös