– Toivottavasti ei tule esityksiä, joissa lapsiperheiden kustannuksia lisätään, Päivi Räsänen pitää HSL:n ehdotusta poistaa ilmaiset matkat lastenvaunujen kanssa kulkevilta ikävänä esimerkkinä

1.9.2020 klo 15:03 Politiikka Samuli Rissanen

Päivi Räsänen muistutti eduskunnassa, että esitys väliaikaisesta epidemiatuesta vähävaraisille ei sisältänyt lapsivaikutusten arviointia ja siksi ei tiedetä kuinka moni perhe tuesta hyötyy.

Hän suomii myös HSL:n ehdotusta poistaa maksuton mahdollisuus liikkua joukkoliikenteessä lastenvaunujen kanssa.

Väliaikainen veroton toimeentulotuen korotus on Räsäsen mukaan tervetullut esitys; se tuo helpotusta moneen vähävaraiseen talouteen ja on tärkeä kotimaisen kulutuksen ja työllisyyden kannalta.

Hallituksen esityksessä toimeentulotuen varassa eläviä henkilöitä ja perheitä tuettaisiin tilanteessa, jossa koronaepidemiasta johtuvat rajoitustoimet ovat aiheuttaneet ylimääräisiä kustannuksia. Tuen määrä olisi 75 euroa kuukaudessa henkeä kohti.

Kun tuki kohdennetaan vähävaraisille henkilöille ja perheille, on oletettavaa, että se menee kulutukseen ja myönteisellä tavalla yhteiskunnan rattaisiin

– Kokonaiskulut ovat 60 miljoonaa, mutta kun se kohdennetaan vähävaraisille henkilöille ja perheille, on oletettavaa, että se menee kulutukseen ja myönteisellä tavalla yhteiskunnan rattaisiin, Räsänen laskee.

Hän muistuttaa, että esitys on laadittu kiireellisesti eikä siinä ole pystytty tekemään lapsivaikutusten arviota. Kysymys onkin, kuinka paljon epidemiatuesta kulkeutuu perheille.

Tämä syksy on lisäksi kriittistä aikaa monessa perheessä, josssa joudutaan elämään taloudellisten paineiden alle, koska myös irtisanomiset uhkaavat.

– Oli hyvä, että keväällä kouluruokailuja paikattiin järjestämällä ruokatukea perheille, mutta käytännöt olivat kirjavia. Joissakin kunnissa se ei toiminut lainkaan, ja toisissa se suunnattiin vain vähävaraisille. Sekin on aika leimaavaa, Räsänen sanoo.

Hän pitää ikävänä esimerkkinä HSL-liikenteen suunnitelman poistaa maksuton mahdollisuus liikkua joukkoliikenteessä lastenvaunujen kanssa. Se on huolestuttanut monia lapsiperheitä ja lisää lapsiperheiden kustannuksia.

– Toivottavasti tällaisia esityksiä ei tule, joista seuraa lisäkustannuksia perheille, Räsänen viestitti hallituksen suuntaan.

 

Ylös