Peter Östman: ”Pääministeripuolueella on hukassa tilannetaju ja suunta”

5.9.2020 klo 10:24 Politiikka Kristiina Kunnas

– Ideologisella missiolla syvennetään Suomen ahdinkoa, kritisoi kansanedustaja Peter Östman pääministeripuolueen politiikkaa. – Laman ja lamaantumisen aikana tarvittaisiin viesti yhdessä tekemisestä, ja mahdollisuuden antamisesta niille, joilla on idea, Östman vaatii.

Peter Östman muistuttaa, että ilman työtä ja vientiteollisuutta hyvinvointia ei voida ylläpitää.

– Suomi on maailman paras maa monellakin mittarilla. Mutta nyt viemme entistä vähemmän ja velkaannumme. Ostamme maailmalta energiaa, tuotantopanoksia, ruokaa ja kulutustavaroita.

Östman toteaa, että toki on asioita, joita voitaisiin kuluttaa vähemmän, sekä korvata määrää laadulla.

– Mutta kerropa tämä niille, joiden talous on tiukalla ja työpaikka koronan tai teollisuuden ulosliputuksen myötä muisto vain.

Östmanin mielestä pääministeripuolue-sosialidemokraateilla on väärät viestit ja visiot.

– Pääministeripuolueelta on valitettavasti hukassa sekä tilannetaju että suunta. Ideologisella missiolla syvennetään Suomen ahdinkoa.

– Laman ja lamaantumisen aikaan tarvitaan viesti yhdessä tekemisestä, ideoista, innovaatioista ja investoinneista.Tehdään jotain, ja annetaan mahdollisuus niille, joilla on idea, Östman haastaa.

Hän viittaa laivayhtiöiden, Finnairin ja UPM:n irtisanomis- sekä sulkemispäätöksiin.

– UPM kuitenkin ilmoitti tammikuussa puolen miljardin investoinneista Saksaan. Korkean kotimaisuusasteen teollisuuden ulosliputus ei ole Suomen etu, Östman arvostelee.

Hän myös tyrmistyi pääministeri Marinin puheita juuri valittuna SDP:n puheenjohtajana.

– Häneltä odotettiin avauksia työllisyydestä ja talouskasvun parantamisesta. Sen sijaan saimme epärealistisen, palkansaajia kosiskelevan vision kuuden tunnin työpäivästä entisellä palkkatasolla. On aikoihin eletty, että tällainen ehdotus tulee tähän tilanteeseen, Östman toteaa.

Östman edustaa Vaasan vaalipiiriä, jossa on runsaasti turkistuotantoa. SDP:n puoluekokous päätti ottavansa tavoitteekseen saada Suomeen turkistuotannon ja turkisten myynnin kieltävä lainsäädäntö.

– Tämäkin on väärä viesti keskelle vakavaa talouskriisiä. Suomessa turkistarhaus on maailmanlaajuisesti vastuullista. Alalla on toimintatavoista selkeät näytöt, jotka kestävät kansainvälisen vertailun. Jos taas yksi tuotanto siirretään täältä Kiinaan, emme voi mitenkään vaikuttaa eläinten hyvinvointiin.

Marin totesi käyvänsä työajan lyhennyksestä jatkoneuvotteluja ammattijärjestöjen kanssa.

Pääministeriltä unohtui pieni yksityiskohta. Ennen kuin kakkua jaetaan, pitää löytää leipurit. Mihin yritykset unohtuivat? Palkanhan maksavat työnantajat ja yritykset.

– Pääministeriltä unohtui pieni yksityiskohta. Ennen kuin kakkua jaetaan, pitää löytää leipurit. Mihin yritykset unohtuivat? Palkanhan maksavat työnantajat ja yritykset.

– Toteutuessaan esitys tarkoittaisi kustannusten kasvua ja rajua kilpailukyvyn heikkenemistä tilanteessa, jossa yritysten selviäminen on muutenkin vaakalaudalla.

– Julkisen puolen ammateissa esimerkiksi vuorotyössä hoiva-alalla esitys tarkoittaisi kymmenien tuhansien uusien työntekijöiden tarvetta, vaikka työvoimapula rokottaa alaa jo nyt. Marinin visio tarkoittaisi tosiasiassa hyvinvointiyhteiskunnan ja sen palveluiden purkamista, mikä ei voi olla kenenkään etu –  sen enempää palkansaajien kuin työnantajienkaan, Östman lisää.

Peter Östman on Kristillisdemokraattien kolmannen kauden kansanedustaja. Hän on puolueensa 1. varapuheenjohtaja.

– Kristillisdemokraatit on peräänkuuluttanut työelämän uudistuksia tuottavuuden kasvun lisäämiseksi ja paikallisen sopimisen edistämiseksi. Koko Marinin hallituksessa on se henki, että työelämän uudistuksia ei haluta, mutta kuitenkin niiden hedelmät jaettaisiin jo etukäteen.

– Hallituksen talouspoliittinen linja on hyvinvoinnin turvaamisen näkökulmasta suorastaan vaarallinen.

Peter Östman kirjoitti Marinin ja pääministeripuolueen tyrmistyttävistä päätöksistä ja ehdotuksista kolumnissaan Ilkka-Pohjalaisessa. Sen hän päätti seuraavasti:

Koronapandemia päällä. Maailmantalous romahduksessa. Suomen talous syöksymässä. Siirtyminen kuuden tunnin työpäivään? Turkiselinkeinon kieltäminen? Turpeen veron kiristäminen? Voiko pääministeripuolue tehdä suurempaa tuhoa Suomen elinkeinoelämälle yhden ja saman viikonlopun aikana? Tuskin.

Ylös