”Emme ole antaneet minkäänlaista lupaa EU:n verotusoikeudelle” – Sari Essayah’n mielestä EU:n elpymispaketti muuttaa unionin luonteen

8.9.2020 klo 08:22 Politiikka Samuli Rissanen

– Vakavinta elpymispaketissa on, että emme me ole antaneet EU:hun liittyessämme minkäänlaista lupaa EU:n verotusoikeudelle. Nyt Marinin hallitus on tämän luvan antanut suomalaisten puolesta ja sitomassa meidät 40 vuodeksi velkavankeuteen, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi MTV:n Uutisaamu-lähetyksessä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan EU:n elpymispaketissa venytetään perussopimusten tulkintoja ottamalla yhteisvastuullinen velka ja unionin budjetti rahoitetaan tämän yhteisvastuullisen velan kautta ja jaetaan se avustuksina suoraan jäsenmaille.

– Otetaan uusia elementtejä ja avataan EU:lle verotusoikeutta. Unionin luonne siis on muuttunut siitä, mihin suomalaiset antoivat mandaatin liittyä reilut 25 vuotta sitten, hän arvioi MTV:n Uutisaamu-lähetyksessä.

Essayah’n mielestä kysymys ei ole myöskään kertaluontoisesta paketista.

– Jos tässä olisi kysymys kertaluontoisuudesta, niin silloin olisi pitänyt pyrkiä rajaamaan takaisinmaksu esimerkiksi rahoituskehysvaiheen sisälle. Kun velan taakse sidotaan myös tulevat hallitukset, niin sekin osoittaa, ettei kyse kertaluonteisuudesta.

Jäsenmaat, jotka ovat hoitaneet taloutensa niin huonosti, että eivät enää saa kohtuullisella korolla lainaa markkinoilta, tietävät nyt, että tästä eteenpäin muut jäsenmaat tulevat hoitamaan heidän talouttaan

Essayah muistuttaa, että rahaa ei jaeta pelkästään koronan vuoksi, vaan katsotaan millainen työttömyysaste on menneinä vuosina jäsenmaissa ollut tai mikä on kunkin BKT:n taso. Se tarkoittaa Essayah mukaan sitä, että elvytyspaketti onkin finanssipoliittista elvytystä.

– Tämä on signaali sille, että ne jäsenmaat, jotka ovat hoitaneet taloutensa niin huonosti, että eivät enää saa kohtuullisella korolla lainaa markkinoilta, tietävät nyt, että tästä eteenpäin muut jäsenmaat tulevat hoitamaan heidän talouttaan.

– Tämä on erittäin vaarallinen avaus, joka vie kauemmaksi markkinakurista ja siiitä, että jäsenmaiden kannattaisi pitää hyvää huolta taloudestaan ja tehdä rakenteellisia uudistuksia. Tässä kylvetään jo seuraavan kriisin siemeniä.

Ylös