”Hallituksen talouspolitiikka ei elvytä vaan kuristaa” – Sari Essayah muistuttaa, että energiaverojen korotukset ja sosiaaliturvamaksujen nousu kurittavat kansalaisia

8.9.2020 klo 14:55 Politiikka Samuli Rissanen

– Hallituksen talouspolitiikassa ei ole elvyttäviä elementtejä vaan itse asiassa kuristavia elementtejä, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi.

Essayah’n mielestä hallituksen viidennen lisätalousarvion ja ylipäänsä hallituksen talouspolitiikan yleinen ongelma on se, että niistä puuttuvat pitkän tähtäimen suunnitelmat siitä millä tavalla valtion taloutta tasapainotetaan, ja millä tavalla varmistetaan, että koronakriisin vuoksi menetettyjen 100 000 työllisen työt palautuvat.

Yt-neuvottelujen kohteina on tälläkin hetkellä lisäksi tuhansia, joita uhkaa irtisanominen. Essayah’n mukaan tärkeää on, millä tavalla pystytään luomaan uusia työpaikkoja.

Kuntatalous on tulossa kaikkien aikojen huonoimpaan vuoteensa ja kunnat velkaantuvat neljän miljardin verran lisää.

– Huoltosuhteen heikkeneminen, ikärakenne, pienenevät ikäluokat ja toisaalta hoivan tarve, ei ole mihinkään hävinnyt, vaan sen korjaamiseksi tarvitaan isoja rakenteellisia uudistuksia, hän sanoo.

Hallituksen esityksissä toistuvat Essayah’n mukaan samat ongelmat. Tarpeellisia ja hyviä asioita viidennessä lisätalousarviossa ovat sen sijaan maatalousyrityksille suunnattu toimintatuki ja vähävaraisille suunnattu koronatuki, joista Essayah toivoo mahdollisimman monen lapsiperheen hyötyvän.

Hän muistuttaa, että kuntatalous on tulossa kaikkien aikojen huonoimpaan vuoteensa ja kunnat velkaantuvat neljän miljardin verran lisää.

Se puolestaan johtaa siihen, että kuntaveroja tullaan kiristämään. Se heijastuu yksityistalouksille. Essayah muistuttaa, että jo tällä hetkellä energiaverojen korotuksen ovat ongelmat. Lisäksi kansalaisten kukkarossa tuntuvat sosiaaliturvamaksujen korotukset.

– Hallituksen talouspolitiikassa ei ole elvyttäviä vaan itse asiassa kuristavia elementtejä, Essayah toteaa.

Ylös