”Nyt pois annettaville miljardeille olisi paljon käyttöä myös Suomessa” – Sari Tanus kritisoi eduskunnan Suurta valiokuntaa EU:n elpymispaketin nielemisestä

9.9.2020 klo 19:18 Politiikka Samuli Rissanen

– Mitä arvon ministerit vastaavat sille suurelle joukolle suomalaisia, jotka katsovat, että nyt pois annettaville miljardeille olisi paljon käyttöä myös Suomessa, kristillisdemokraattien Sari Tanus muistutti eduskunnassa, joka käsitteli EU:n elpymispakettia.

Tanus muistutti, että Suomi sai kansanäänestyksessä mandaatin ja liittyi aikoinaan EU:hun, ja  nimenomaan itsenäisten jäsenvaltioiden ja vapaiden sisämarkkinoiden yhteisöön.

– Me emme saaneet kansan mandaattia yhteisen velan ottamiselle, emme finanssipoliittisille tulonsiirroille, emme EU:n verotusoikeudelle emmekä minkäänlaiselle liittovaltiokehitykselle.

Perustuslakivaliokunnassa vaikuttava Tanus huomautti niin ikään, että Suomen kansa ja perustuslakivaliokunta edellyttävät ja odottavat, että EU:n perussopimuksia noudatetaan.

Täytyy muistaa, että nyt ei ole kyse kehitysavusta vaan että rahaa siirretään maihin, jotka ovat maailman ja myös siis Euroopan rikkaimpia,

– Suuri valiokunta hiihteli omilla laduillaan, ja perustuslakivaliokunnan kanta ja perussopimusten noudattaminen unohtuivat siinä vauhdissa. Lausuntoja tulkitaan ennennäkemättömällä tavalla venyttäen.

– Myös neuvoston oikeuspalvelu totesi avoimesti, että tämänkaltaista ehdotusta olisi unionissa aina tähän asti pidetty perussopimusten vastaisena. Täytyy muistaa, että nyt ei ole kyse kehitysavusta vaan että rahaa siirretään maihin, jotka ovat maailman ja myös siis Euroopan rikkaimpia, Tanus sanoi.

Tamperelaista kansanedustajaa kiinnosti myös kuulla, mitä ministerit vastaavat sille suurelle joukolle suomalaisia, jotka katsovat, että nyt pois annettaville miljardeille olisi paljon käyttöä myös Suomessa.

Ylös