”Elpymispaketin tuet Bulgarialle ovat 15 prosenttia BKT:sta, ajatelkaa millainen talouskupla sinne on tulossa” – Sari Essayah’n mielestä suomalaisten verorahoilla ruokitaan Etelä-Euroopan osakkeenomistajia

10.9.2020 klo 16:46 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti eduskunnassa, että mikäli EU:n elpymispaketin oikeusperustana on artikla 122, niin silloin kaiken rahanjaon pitäisi liittyä koronaviruksen aiheuttamien tuhojen korjaamiseen.

– Tilanne on kuitenkin se, että tässä tehdään finanssipoliittista elvytystä niille maille, jotka eivät enää itse kykene saamaan rahaa lainamarkkinoilta tarpeeksi alhaisella korolla tai kenties ollenkaan, Essayah muistutti.

Häntä huolettaa, millä tavalla Euroopan talous saattaa lähivuosina ylikuumentua EU:n rahanjaon myötä.

Pieniin kansantalouksiin työnnetään satoja miljardeja hetkessä

– Se, että pieniin kansantalouksiin työnnetään satoja miljardeja hetkessä, Jos ajatellaan esimerkiksi Bulgariaa, jonka BKT:sta nämä tuet ovat 15 prosenttia, niin ajatelkaa minkälainen talouskupla on tulossa Bulgariaan.

– Miksi hallitus on lähtenyt tukemaan tällaista pakettia, joka ei ole talouspoliittisesti järkevä vaan aiheuttaa seuraavan kriisin ja tuo talouskuplan. Miksi suomalaisten veronmaksajien rahoja halutaan laittaa Etelä-Euroopan osakkeenomistajien talouskuplaan, Essayah kysyi.

– En ole ottamassa kantaa siihen, aiheutetaanko tässä ylikuumentumista vai ei, sen aika näyttää. Pelkkä rahapoliittinen elvytys ei riitä, rinnalla tarvitaan finanssipoliittisa toimia. Minusta se on oikea ratkaisu, valtiovarainministeri Matti Vanhanen vastasi.

Ylös