Korona synkisti suomalaisten mielenmaiseman – Nyt panostettava matalankynnyksen mielenterveyspalveluihin, Antero Laukkanen vaatii

10.9.2020 klo 17:15 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen muistutti eduskunnan kyselytunnilla kansainvälisestä itsemurhien ehkäisypäivästä, jonka tavoitteena muun muassa tuoda esille sanomaa siitä, että itsemurha on estettävissä.

Korona on synkistänyt suomalaisten mielenmaisemaa: Joka neljäs suomalaisista kokee koronan vaikuttaneen kielteisesti omaan mielenterveyteen ja lähes 90 000 suomalaisella on ollut kevät-kesän aikana itsetuhoisia ajatuksia.

Kolme neljästä itsemurhan tehneestä on miehiä, joiden on usein naisia vaikeampi hakea apua.

– Potilaan tulisi päästä lyhytpsykoterapiaan tai muuhun psykososiaalisen tuen piiriin mahdollisimman pian

Itsetuhoisiin ajatuksiin haetaan ja saadaan apua vaihtelevasti. Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen muistuttaa, että kaikenikäisten mielenterveyspalveluissa tulee edistää matalan kynnyksen, ennalta ehkäiseviä ja varhaisen tuen periaatteella toteutettavia palveluita.

– Potilaan tulisi päästä lyhytpsykoterapiaan tai muuhun psykososiaalisen tuen piiriin mahdollisimman pian. Kysynkin asianomaiselta ministeriltä, aikooko hallitus panostaa matalankynnyksen mielenterveyspalveluihin perusterveydenhuollossa? Miten ja milloin, Laukkanen kysyi.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kertoi, että hallitusohjelmassa on kansallinen mielenterveysstrategia, johon liittyy erityisesti erityisesti itsemurhien ennaltaehkäisyyn suunnattu toimintaohjelma, jonka määrärahat kohdistetaan juuri niille alueille, jossa on nähtävissä erityistä riskiä ja tilastonousua.

– Määräraha on liki 5 miljoonaa euroa ja pidän sitä oikeutettuna kohteena samalla kun muistutan, että tärkeintä mielenterveystyötä on lähimmäisistä välittäminen ja kaikki palvelut, joiden voidaan katsoa ennaltaehkäisevän tämänkaltaisia ratkaisuja, Saarikko sanoi.

Ylös