”Matalan kynnyksen mielenterveyspalveluja tarvitaan lisää” – Päivi Räsänen avasi syyskauden KD-live-kyselytunnit Facebookissa itsemurhien ehkäisypäivänä

11.9.2020 klo 16:39 Politiikka Kristiina Kunnas

– Psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle pitäisi voida kävellä sisään ilman lähetteitä, toivoo Päivi Räsänen. Kokenut lääkäri-kansanedustaja starttasi suositut KD-live-kyselytunnit eilen 10. syyskuuta, maailman itsemurhien ehkäisypäivänä.

KD-live-kyselytunnit Facebookissa käynnistyivät eilen torstaina 10.9. eduskunnan kyselytunnin jälkeen. Runsaasti seuraajia keräävässä lähetyksessä vastaajana oli kokenut kansanedustaja, Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen.

Suorat kyselytunnit Kristillisdemokraattien Facebook-sivulla alkoivat viime keväänä. Koronakriisin aikana KD hyppäsi kunnon digiloikan, ja verkkolähetysten, striimausten sekä webinaarien katsojamäärät ovat olleet isoja. Myös kokouksia ja palavereja pidetään etäyhteyksin, jopa puolue-elimiä kuten puoluevaltuustoa myöten.

Kansanedustajan kyselytunti tuotetaan joka toisena torstaina eduskunna kyselytunnin jälkeen, eli iltapäivällä viideltä. Puoluesihteeri Asmo Maanselkä tuottaa KD-live-kyselytunnin ja on sen isäntänä.

– Hyvin huolestuttavaa on, että 13–17-vuotiaiden keskuudessa itsemurhayritykset ovat lisääntyneet. Ongelmaan ei ole yksittäistä vastausta, Räsänen sanoi.

– Mutta tämä vakava aihe ja ongelma on koko kansalaisyhteiskunnan, koko palvelujärjestelmän ja kaikkien ministeriöiden asia, ja kaikkien meidän lähimmäisten, Räsänen jatkoi.

Hän muistutti KD-live-kyselytunnilla merkittävästä käänteestä, joka tapahtui viime vuonna.

– Työkyvyttömyyseläkkeiden syissä mielenterveysongelmat nousivat suurimmaksi. Psykiatrisista syistä aiheutuu myös joka neljäs sairauslomapäivä.

– Matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin tarvitaan lisäresurssia, Räsänen vetosi.

– Psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle pitäisi päästä kävelemällä sisään ilman lähetteitä. Yhteys olisi saatava mihin tahansa vuorokauden aikaan.

– Eniten puutetta on lyhytterapioista.

Räsänen vastuuttaisi yhteiskunnan palvelujärjestelmän lisäksi myös kaikki lähimmäiset.

– Erityisesti nuorten kannalta tarvitsemme sitä, että me kaikki otamme lähimmäistemme kohdalla tämän vakavasti. Keskeisenä haasteena olisi kohtaaminen, että kysyisimme mitä sinulle kuuluu, miten voit.

Haluaisin, että tämä itsemurhien ehkäisypäivä olisi antamassa toivoa.

–  Kiinnitämmeko toinen toisiimme huomiota? Meidän pitäisi olla kiinnostuneita toisistamme ja pitää toinen toisistamme huolta.

Räsänen kertasi live-kyselytunnilla sitä, miten voimakkaasti suomalaisten mielenterveysongelmiin kytkeytyy yksinäisyys.

– Suurin ongelma ikäihmisillä liittyy yksinäisyyteen. Me kaikki ja lisäksi kansalaisjärjestöt voimme olla tuomassa apua siihen yksinäisyyteen. Onko jotain, mitä voisimme tehdä toistemme hyväksi? Räsänen kysyi.

Kolme neljästä itsemurhaan päätyvästä on miehiä. Nuorista itsemurhan tehneistä suurin osa on poikia.

– Mutta tytöillä on paljon enemmän itsemurhan yrityksiä. Näyttää siltä, että pojilla ja miehillä on muita korkeampi kynnys avun hakemiseen.

Räsänen nosti esiin myös omaisten vaikean tilanteen.

– Itsemurhan tehneen omaiset jäävät yksin, usein vielä syyllisyyden, katkeruuden ja kielteisten tunteiden vangiksi. Omaisten tilanteeseen pitäisi kiinnittää huomiota.

– Nuorelle, joka ei ole elämän rajallisuutta edes ehtinyt vielä pohtia, on todella traagista menettää oma sisarus tai kaveri itsemurhalle.

– Ihan erityistä huomiota pitäisi kiinnittää näihin, joita läheisen itsemurha koskettaa.

– Itsemurhaan päätyminen on lopulta hyvin yhteisöllinen ratkaisu, sillä se koskettaa kymmeniä ellei satoja.

– Haluaisin, että tämä itsemurhien ehkäisypäivä olisi antamassa toivoa, Räsänen sanoi.

 

Seuraava KD-Live-kyselytunti torstaina 24. syyskuuta klo 17 – vastaajana Sari Essayah

KD-Live-kyselytunnit joka toinen torstai klo 17 Facebookissa: Kristillisdemokraatit
Isäntänä puoluesihteeri Asmo Maanselkä. Voit seurata ja kysyä! Seuraavalla kerralla to 24. syyskuuta klo 17 vastaajana on kansanedustaja, puheenjohtaja Sari Essayah.

Ylös