Sari Essayah teki toimenpidealoitteen Tiilikkajärven kansallispuiston laajentamiseksi – ”Käyttöaste kasvanut voimakkaasti”

11.9.2020 klo 11:06 Politiikka Kristiina Kunnas

– Tiilikkajärven kansallispuiston käyttöaste on nyt lähes kaksinkertaistunut viime vuodesta. Kansallispuistoa pitää laajentaa ja kehittää, vaatii kansanedustaja Sari Essayah.

Lapinlahtelaiskansanedustaja Sari Essayah teki torstaina 10. syyskuuta toimenpidealoitteen Pohjois-Savossa ja Kainuussa sijaitsevan Tiilikkajärven kansallispuiston laajentamiseksi.

– Koronapandemian aika on lisännyt kotimaan matkailun suosiota ja luonto- ja retkeilykohteiden sekä kansallispuistojen vierailijamääriä, Essayah muistuttaa.

Pohjois-Savon Rautavaaran ja Kainuun Sotkamon alueella sijaitsevan Tiilikkajärven kansallispuiston käyttöaste on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 2019.

Koronapandemian aika on lisännyt kotimaan matkailun suosiota ja luonto- ja retkeilykohteiden sekä kansallispuistojen vierailijamääriä.

– Käyttöasteen kasvu luo painetta kansallispuiston laajentamiseen ja kehittämiseen.

Kansallispuiston nykyinen pinta-ala on 34 neliökilometriä.

Essayah kertoo, että Pohjois-Savon maakuntahallitus on jo tehnyt esityksen kansallispuiston laajentamisesta. Tämä tarkoittaisi sen laajentumista 99 neliökilometrin suuruiseksi Pohjois-Savon puolella.

– Samoin Rautavaaran kunta esittää laajentamista, Essayah sanoo.

Toimenpidealoitteessaan Essayah esittää, että  hallitus ryhtyy toimenpiteisiin Tiilikkajärven kansallispuiston laajentamiseksi.

Hiekkarantoja ja ojittamattomia soita

Tiilikkajärven kansallispuisto on Rautavaaran ja Sotkamon kunnissa, Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnissa, sijaitseva kansallispuisto. Kansallispuiston pinta-ala on 34 neliökilometriä, ja se on perustettu vuonna 1982. Puistossa eteläiset ja pohjoiset luonnonpiirteet sekoittuvat muodostaen metsä- ja suotyyppien vaihettumisvyöhykkeen. Kansallispuisto on perustettu suojelemaan ainutlaatuista, erämaista järvi-, joki-, suo- ja harjuluontoa. Tiilikkajärven alueen laajat suoalueet ovat Etelä-Suomen oloissa viimeisiä ojittamattomia soita. Sen luonnossa on voimakkaasti pohjoinen leima. Kauneimpia maisemia tarjoavat Tiilikan rakentamattomat, hiekkaiset rannat. Alueen metsät eivät ole erityisen vanhoja.
(Lähde Wikipedia)

 

Pitkospuut kutsuvat kulkijaa Tiilikkajärven kansallispuistossa. (Kuva Wikimedia Commons)

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Ylös