Östman uskoo, että solmitut rauhansopimukset rohkaisevat muita arabimaita rakentamaan suhteita Israelin kanssa

17.9.2020 klo 19:44 Ulkomaat Merja Eräpolku

Israel, Bahrain ja Arabiemiraatit normalisoivat suhteensa, kun maat allekirjoittivat asiaa koskevat viralliset asiakirjat Washingtonissa. Allekirjoitustilaisuuden puheissa huokui yhteinen rauhantahto. Samaan aikaan palestiinalaiset osoittivat mieltään historiallisesti merkittäviä sopimuksia vastaan.

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman (kd) iloitsee Yhdysvaltojen välittämistä rauhansopimuksista Israelin ja kahden arabimaan, Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien ja Bahrainin kanssa. Sopimukset allekirjoitettiin tiistaina 19. syyskuuta Valkoisessa talossa Washingtonissa.

Arabiemiraatit oli vasta kolmas arabimaa, kun se viime kuussa ilmoitti solmivansa suhteet Israeliin. Päätöstä seurasi neljäntenä Bahrainin kuningaskunta. Israel solmi diplomaattisuhteet Egyptiin vuonna 1979 ja Jordaniaan vuonna 1994.

– Nämä Washingtonissa tiistaina allekirjoitetut rauhansopimukset ovat erittäin myönteinen asia. Olisin toivonut, että niihin olisi kiinnitetty Euroopassa ja muutoinkin länsimaissa enemmän huomiota.

– Tämän useita vuosia sitten kulissien takana alkaneen lähentymiskehityksen taustalla on kilpailu shiiamuslimien hallitseman Iranin ja sunnimuslimien Saudi-Arabian välillä. Sekä Arabiemiirikunnat että Bahrain ovat Saudi-Arabian liittolaisia ​​ja jakavat Israelin huolen Iranin uhasta.

Uskon ja toivon, että nämä sopimukset rohkaisevat myös muita alueen maita rakentamaan diplomaattisuhteita Israelin kanssa.

– On mielenkiintoista nähdä, mikä valtio on seuraavaksi valmis normalisoimaan suhteensa Israelin kanssa. Osa asiantuntijoista uskovat, että Oman tai Qatar seuraavat tällä tiellä ja osaltaan edistävät rauhaa Lähi-idässä. Uskon ja toivon, että nämä sopimukset rohkaisevat myös muita alueen maita rakentamaan diplomaattisuhteita Israelin kanssa. Niiden myötä kehittyvät myös kaikkia osapuolia hyödyttävät ja myönteistä yhteistyötä luovat kauppasuhteet, Östman sanoo.

Valkoisessa talossa korostettiin sopimusten merkitystä

Presidentti Donald Trumpin isännöimän sopimusten allekirjoitustilaisuuden puheissa Washingtonissa huokui yhteinen rauhantahto ja puheissa korostettiin sopimusten merkitystä.

Arabiemiraattien ulkoministeri Abdullah bin Zayed Al Nahyan totesi Jerusalem Post -lehden mukaan, että rauha vaatii rohkeutta ja tulevaisuuden muovaaminen vaatii tietoa.

–Seison täällä tänään ojentaakseni rauhan käden ja vastaanottaakseni rauhan käden. Uskontomme mukaan sanomme: ’Jumala, sinä olet rauha, ja sinusta tulee rauha’. Rauhan etsiminen on synnynnäinen periaate, mutta periaatteet tulevat todeksi kun ne muutetaan toiminnaksi.

Bahrainin ulkoministeri Abdullatif bin Rashid Al Zayani korosti tilaisuuden olevan ”toivon ja mahdollisuuden hetki kaikille Lähi-idän kansalaisille ja erityisesti miljoonille nuorille”.

– Bahrainin kuningaskunnan ja Israelin valtion välistä rauhaa tukeva julistus on historiallinen askel kohti aitoa ja kestävää rauhaa, turvallisuutta ja vaurautta koko alueella ja kaikille siellä asuville uskonnosta, lahkosta, etnisestä alkuperästä tai ideologiasta riippumatta.

– Lähi-itää on liian kauan vaivannut konfliktit ja epäluottamus, mikä on aiheuttanut paljon tuhoja ja estänyt parhaiden nuorten sukupolviemme mahdollisuuksien toteutumisen, Al Zayani totesi puheenvuorossaan.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu muistutti siitä, että juutalaiset ovat rukoilleet rauhaa jo tuhansia vuosia ja Israelin kansalaiset jo kymmeniä vuosia.

– Tämä päivä tuo toivoa kaikille Aabrahamin lapsille, hän sanoi.

Palestiinalaisten kommentit olivat vastakkaisia ja pettyneitä. Presidentti Mahmud Abbas totesi omassa lausunnossaan, että rauhaa, turvallisuutta ja vakautta ei saavuteta alueella ennen kuin Israel vetäytyy miehittämiltään alueilta.

Palestiinalaiset osoittivat tiistaina mieltään Israelin ja kahden arabimaan suhteiden normalisointia vastaan Gazassa ja Länsirannalla.

 

Ylös