Kansanedustaja Sari Tanus haluaa jääkiekon MM-kisat pois Valko-Venäjältä

18.9.2020 klo 20:29 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien tamperelainen kansanedustaja Sari Tanus toivoo Suomen Jääkiekkoliiton ja Kansainvälisen Jääkiekkoliiton ottavan mahdollisimman pian kantaa Valko-Venäjän tilanteeseen.

Jääkiekon MM-kisoja pitäisi suunnitelmien mukaan pelata ensi vuoden keväänä Valko-Venäjällä ja Latviassa.

– Valko-Venäjän poliittinen ja ihmisoikeustilanne on kuitenkin tällä hetkellä sellainen, ettei ole mitenkään mahdollista, että Suomea edustava jääkiekkojoukkue voisi pelata MM-kisoissa Valko-Venäjällä, kansanedustaja Sari Tanus toteaa.

Lääkäri-kansanedustaja seuraa innokkaasti jääkiekkoa ja kaksi hänen aikuisista pojistaan kiekkoilee SM-liigassa.

– Ihmettelen IIHF:n eli Kansainvälisen Jääkiekkoliiton hidasta reagointia asiaan. Latvian hallitus on jo lähestynyt liittoa kirjeellä, jossa se uhkasi vetäytyä MM-kisajärjestelyistä, jos Valko-Venäjä isännöi kisoja.

Valko-Venäjän presidentti tunnetaan intohimoisena jääkiekon ystävänä.

– Presidentti hallitsee maataan diktaattorin elkein ja on väkivaltaisesti tukahduttanut häntä vastaan suunnatut protestit. Demokratian ja ihmisoikeuksien tila maassa on mennyt vain huonompaan suuntaan, Tanus toteaa.

Tanuksen mukaan viime päivien tapahtumat osoittavat, että tilanne Valko-Venäjällä on entisestäänkin huonontumassa.

Suomen pitää yhdessä muiden EU-maiden kanssa asettaa pakotteita Valko-Venäjän hallinnon edustajille ja vaatia demokratian ja kansalaisoikeuksien kunnioittamista.

– Olen huolissani niistä kymmenistä tuhansista tavallisista kansalaisista, jotka ovat uskaltaneet nousta nykyistä hallintoa vastaan. Mediassa voimme nähdä, kuinka aseettomia naisia pahoinpidellään ja pidätetään heidän protestoidessaan Minskin kaduilla nykyhallintoa vastaan.

Tanus muistuttaa, että EU:ssa on otettu kanta, että Valko-Venäjän nykyhallinto on laiton eikä elokuussa järjestettyjen presidentinvaalien tulosta voida tunnustaa. Maan pitkäaikaisen itsevaltiaan Aljaksandr Lukašenkan pitää EU:n kannanoton mukaan luopua vallasta, ja maassa on järjestettävä uudet vapaat vaalit Etyjin valvonnassa.

– Suomen pitää yhdessä muiden EU-maiden kanssa asettaa pakotteita Valko-Venäjän hallinnon edustajille ja vaatia demokratian ja kansalaisoikeuksien kunnioittamista, Tanus huomauttaa.

Kansainvälisen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Rene Fasel on todennut, ettei kisoja siirretä poliittisista syistä.

– Tässä on kysymys ennen kaikkea ihmisoikeuksista, ei niinkään politiikasta, kansanedustaja Sari Tanus muistuttaa.

– Suuri toiveeni Kansainväliselle Jääkiekkoliitolle on, että se ryhtyy etsimään MM-kisoille pikaisesti vaihtoehtoista paikkaa. Tämä olisi myös selkeä viesti Valko-Venäjää hallitsevalle diktaattorille siitä, että olisi vihdoin aika siirtyä sivuun, Tanus toteaa.

Ylös