”Budjettiriihi oli niin suuri pettymys että välikysymys on oikeutettu” – Päivi Räsäsen mukaan hallituksen velkaviisikko lainaa, mutta ei tee uskottavaa talous- ja työllisyyspolitiikkaa

18.9.2020 klo 12:14 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsäsen mukaan hallituksen budjettiriihen tulokset olivat valtava pettymys.

– Siinä mielessä voin aidosti sanoa, että välikysymys taloudesta ja työllisyydestä ei ole turha.

– Velkaviisikko ottaa lainaa, mutta ei tee vastapainoksi uskottavia työllisyystoimia eikä rakenneuudistuksia. Siksi KD on mukana Kokoomuksen alullepanemassa välikysymyksessä taloudesta ja työllisyydestä, Räsänen kertoo.

Koko oppositio, kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit jättivät syksyn ensimmäisen välikysymyksen hallituksen budjettiriihessä laihaksi jääneiden talous- ja työllisyystoimien vuoksi.

Räsänen arvioi, että opposition yhdistyminen välikysymyksen taakse johtuu siitä, että hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikka on ollut kertakaikkisen huonoa.

– Ei ole ollut vaikea olla eri mieltä tästä. Toki puolueilla on omia painotuksia, mutta isossa kuvassa näkemykset yhtenevät, Räsänen kertoo.

– Keskustalaiset jakavat varmasti omassa mielessään saman välikysymyksessä esitetyn huolen kulissien takana

Kristillisdemokraatit kiirehtisivät sosiaaliturva-uudistusta, jolla purkaisivat kannustinloukkuja työnteon edeltä sekä edistäisivät paikallista sopimista.

– Joustoja, työllistämisen esteiden poistoa tarvitsevat kipeästi varsinkin pienet ja keskisuuret työnantajat, Räsänen muistuttaa.

Hän kutsuu hallituksen johtohahmoja ”velkaviisikoksi”, sillä hallituksen budjettiesitys on lähes 11 miljardia euroa alijäämäinen. Budjettiriihen aikana valtiovarainministeriön pohjaesitys paisui vielä neljällä miljardilla.

– Hallitus on osannut velkaa ottaa, mutta ei vastapariksi tehnyt sopeutus- rakenneuudistuksia.

Menopuolella kristillisdemokraatit hillitsisivät velkaantumista muun muassa laittamalla jäihin hallituksen hellimiä hankkeita, kuten oppisvelvollisuusiän pidentämisen.

Räsäsen mukaan on suuri virhe, että hallitus ei uudistanut ohjelmaansa, vaikka budjettineuvottelut tarjosivat siihen mahdollisuuden. Hän uskoo, että myös hallituspuolueiden riveissä on pettymystä tähän.

– Keskustalaiset jakavat varmasti omassa mielessään saman välikysymyksessä esitetyn huolen kulissien takana, Räsänen päättelee.

Ylös