”Nykyinen maksutaso on ollut liikaa liian monille” – Essayah muistutti sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen olevan merkittävä siivu ulosottoasioissa

22.9.2020 klo 17:00 Politiikka Samuli Rissanen

– Asiakasmaksut ovat merkittävä este palveluiden käyttämiselle pienituloisimpien ihmisten keskuudessa, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa.

Essayah muistutti eduskunnassa tänään, että esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollossa kerättävät asiakasmaksut ovat hyvin merkittävä tekijä ihmisten velkaantumisessa.

Hallitus toi tänään eduskuntaan koronakevään aikana hautumaan jääneen esityksensä asiakasmaksulain uudistamisesta. Siinä ehdotetaan hoitajakäyntien maksuttomuutta, perusterveydenhuollon ja mielenterveyspalveluiden maksuttomuutta sekä joitakin muita maksuttomuuden laajennuksia.

Osa kunnista on pitänyt esimerkiksi terveydenhuollon hoitajavastaanotolla käynnit maksuttomina, osa on  perinyt niistä maksua.

Vuonna 2018 ulosotosta tuli vireille ulosottoasioita yhteensä 3,4 miljoonaa, joista lähes 390 000 eli yli 10 prosenttia koostui sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista.

Essayah pitää tärkeänä, että uudistuksen myötä maksujen määräytymisperuste yhtenäistyy ja myöskin sitten sitä kautta alueellinen tasa-arvo paranee.

Asiakasmaksut ovat hänen mukaansa ylipäätään hyvin merkittävä tekijä ihmisten velkaantumisessa.

Esimerkiksi vuonna 2018 ulosotosta tuli vireille ulosottoasioita yhteensä 3,4 miljoonaa, joista lähes 390 000 eli yli 10 prosenttia koostui sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista.

– Tämä jo yksistään kertoo siitä, että nykyinen maksutaso on tällä hetkellä liikaa liian monille, Essayah sanoo.

Hän arvioi, että maksuttomuuden laajentuminen ja sen myötä toivon mukaan madaltuva kynnys perusterveydenhuoltoon maksaa itsensä siten takaisin, että se tuo apua tarvitsevat aikaisemmin palvelun piiriin.

– Olisi hienoa, jos tässä samassa yhteydessä oltaisiin voitu edetä jo siihen, että kaikissa  asiakasmaksuissa, lääkkeissä ja matkoissa maksukatot yhtenäistyisivät, Essayah arvioi.

Yhtenäinen ja yhteinen maksukatto on myös Essayah’n mukaan ollut yksi kristillisdemokraattien tärkeitä tavoitteita ja hän toivoo sen toteutuvan viimeistään sote-uudistuksen yhteydessä.

Ylös