– Suomen pitää ottaa Virosta mallia ja ottaa käyttöön yrittäjätili, Asmo Maanselkä esittää

22.9.2020 klo 11:54 Politiikka Merja Eräpolku

Puoluesihteeri Asmo Maanselkä esittää yrittäjätiliä Suomeen Viron mallin mukaan.

– Vähemmän byrokratiaa, enemmän yrittäjyyttä. Suomen pitää ottaa Virosta mallia ja ottaa käyttöön yrittäjätili, KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä esittää.

Suomen yrityksistä valtaosa on alle 10 hengen mikroyrityksiä, peräti kaksi kolmesta yrittäjästä työllistää vain itsensä.

– Erityisesti itsensä työllistäjille yrittäjätili voi olla merkittävä mahdollisuus.

Maanselkä toi ehdotuksensa esille 21. syyskuuta pidetyssä sosiaaliturvakomitean ja Helsingin yliopiston seminaarissa, jossa pohdittiin suomalaisen sosiaaliturvan säilyttämisen arvoiset asiat ja keskeisiä ongelmia sekä ratkaisuehdotuksia niihin.

– Vuodesta 2019 Virossa luonnollinen henkilö on voinut aloittaa yrittäjätilin ilman, että henkilön tarvitsee miettiä byrokratiaa tai kirjanpitoa. Kaikki tapahtuu tilin kautta tositteisiin perustuen, Maanselkä kertoi.

Erityisesti itsensä työllistäjille yrittäjätili voi olla merkittävä mahdollisuus.

Konservatiivi.fi -blogissa Asmo Maanselkä esittelee ideaa tarkemmin. Virossa yrittäjätilejä on avattu jo 1200. Yrittäjätoiminnasta saadut tulot maksetaan tälle tilille ja pankki tilittää tuloista Viron tuloveroprosentin mukaisesti suoraan 20 prosenttia verottajalle. Mitään muita veroja tai maksuja kuten arvonlisäveroa tai sosiaaliveroa ei peritä. Minkäänlaista kirjanpitoa tai raportointia ei tarvitse tehdä.

Tili soveltuu erityisesti palveluiden myyntiin. Esimerkiksi rakennus, remontointi, alustatalouden työntekijät, lastenhoito, siivous, rakennustyöt voidaan hoitaa tilin kautta.

– Tähän voi joku miettiä, että onhan meillä kevytyrittäjyyspalveluita markkinoilla tarjolla ja miksi valtion pitäisi lähteä tilitoimistoksi.

– Nykyisin markkinoilla myydään kahdenlaisia palveluita. Esimerkiksi Ukko.fi myy palvelua, jossa työpanostaan yrittäjämäisesti myyvän ei tarvitse Y-tunnusta. Ongelmana on se, että ei pääse nauttimaan yrittäjävähennyksestä 5 prosenttia tai alv-huojennuksesta jopa 24 prosenttia, etkä pääse nauttimaan yrittäjien starttirahasta, joka on noin työmarkkinatuen suuruinen. Myöskään Ukko.fi palvelun perimä laskutuspalkkio ei ole aivan ilmainen, Maanselkä kertoo blogissa.

Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi esitystä twitterissä:

– Kiinnostava idea. Kannattaa selvittää huolella. Tutkimme myös oman porukan voimin.

Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä puolestaan twiittasi, että ”verohallinnolla on jo hieman tämänsuuntaisia suunnitelmia”.

Mikkilä viittasi tivi.fi -sivuston uutiseen, jonka mukaan verohallinto harkitsee oman talous­hallinto-ohjelmiston tarjoamista maksutta pienyrittäjille. Verottajan teettämän kyselytutkimuksen mukaan yli kolmasosalla alle 100 000 euron liikevaihtoa pyörittävistä yrityksistä ei ole nykyisin käytössä kirjanpitäjää tai taloushallinto-ohjelmistoa.

Sosiaaliturvauudistusta valmistelevan komitean ja Helsingin yliopiston seminaari ”Vahvuudet ja varjopuolet – suomalaisen sosiaaliturvan säilyttämisen arvoiset asiat ja keskeiset ongelmat” järjestettiin Tiedekulmassa ja streamattiin verkkolähetyksenä, Seminaarin keskustelijoina ovat Elli Aaltonen, Mats Brommels, Antti Kauhanen, Osmo Kontula, Asmo Maanselkä, Johanna Perkiö, Osmo Soininvaara ja Kari Välimäki. Heidän näkemyksiään kommentoivat tutkijat Merja Kauhanen, Liisa Häikiö, Mikko Niemelä ja Olli Kangas. Tilaisuuden avasi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen. Kuvakaappaus streamauksesta.

Ylös