– Miten Suomi perustelee äänestyskäyttäytymistään YK:ssa, jossa Israel otetaan jatkuvasti tikun nokkaan, KD:n Peter Östman ja 10 muuta kansanedustajaa kysyy hallitukselta

25.9.2020 klo 09:51 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman on jättänyt kirjallisen kysymyksen Suomen äänestyskäyttäytymisestä YK:ssa.

Östman kysyy hallitukselta, millä argumenteilla se perustelee sen, että Suomi toistuvasti äänestää YK:n yleiskokouksessa ja muissa toimielimissä Israelin tuomitsevien päätöslauselmien puolesta.

Östman penää myös, aikooko Suomi arvioida uudelleen äänestyskäyttäytymistään.

Kirjallisen kysymyksen on allekirjoittanut yhteensä 11 kansanedustajaa kristillisdemokraateista, kokoomuksesta ja perussuomalaisista.

– Kuluvana vuonna ECOSOC ei ole päätöksillään suoraan tuominnut tai kritisoinut mitään muuta maata Israelin lisäksi, Östman huomauttaa.

YK:n talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOC hyväksyi 14.9. kaksi Israelia kritisoivaa päätöstä, joista toisessa tuomittiin Israelin sortavan palestiinalaisten naisten oikeuksia. Yhdysvallat, Kanada ja Australia äänestivät päätöslauselmaa vastaan.

Suomi äänesti päätöksen puolesta, vaikka osa muista EU-maista, kuten Saksa, pidättäytyi äänestämästä.

– Kuluvana vuonna ECOSOC ei ole päätöksillään suoraan tuominnut tai kritisoinut mitään muuta maata Israelin lisäksi, Östman huomauttaa.

Israel on ollut vuosia YK:n päätöksissä suhteettoman ahkeran arvostelun kohteena. Viime vuonna YK:n yleiskokous julkaisi 18 päätöslauselmaa, joissa tuomittiin Israel.

Sen sijaan esimerkiksi ihmisoikeusrikkomuksista tunnettuja Kiinaa, Venezuelaa, Irakia, Saudi-Arabiaa tai Turkkia ei tuomittu kertaakaan; USA, Myanmar, Pohjois-Korea, Iran ja Syyria kerran ja Venäjä kahdesti.

Östmanin mukaan on vaikea ymmärtää, miksi vuodesta toiseen yksi demokraattisesti hallittu maa tuomitaan YK:n yleiskokouksessa ja toimielimissä huomattavalla määrällä päätöksiä, mutta räikeitä ihmisoikeusrikkomuksia tekeviä maita arvostellaan hyvin harvoin, jos lainkaan.

Etenkin YK:n ihmisoikeusneuvosto on tuominnut Israelia monena vuonna lähes liukuhihnapäätöksin, mikä on pitkälti murentanut ihmisoikeusneuvoston merkityksen.

Östmanin mukaan YK:n jatkuvat Israelia tuomitsevat päätökset ja siten yhden maan nostaminen jatkuvasti ja suhteettomasti tikun nokkaan rapauttaa järjestön arvovaltaa ja uskottavuutta.

– Vuosia jatkunut tilanne on nakertanut luottamusta YK:n pyrkimykseen toimia tasapuolisesti ja heikentänyt sen arvovaltaa, Östman arvioi.

Ylös