– Monen omaishoitajan jaksaminen on äärirajoilla korona-aikana, Päivi Räsänen kysyi hallitukselta omaishoidon tuen perään

1.10.2020 klo 17:20 Politiikka Samuli Rissanen

– Monen omaishoitajan jaksaminen on äärirajoilla korona-aikana. Vapaita ei ole pystytty pitämään ja päivätoiminta on ollut tauolla. Monet omaishoitajat ovat itsekin iäkkäitä ja kuuluvat riskiryhmiin, kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen muistutti eduskunnan kyselytunnilla.

Räsäsen mukaan koronan uudelleen kiihtyminen lisää pelkoa syksyn ja talven taakasta, koska monet ovat jo valmiiksi erittäin väsyneitä.

Omaishoitajille ovat tärkeitä intervallit lomien tai vapaapäivien aikana. Koronan takia intervallit on valitettavasti peruttu, joten omaishoitajien kuormitus on lisääntynyt.

Myös erityislasten vanhemmille korona-aika on ollut raskasta. He ovat joutuneet huolehtimaan  etäopetuksesta samaan aikaan, kun ovat huolehtineet omaishoitajina lapsista.

Miten huolehditte siitä, että omaishoitotyötä tekevät tai muuten läheisiään auttavat eivät itse uuvu ja jää väsymyksensä kanssa yksin

– Kysynkin asianomaiselta ministeriltä, miten huolehditte siitä, että omaishoitotyötä tekevät tai muuten läheisiään auttavat eivät itse uuvu ja jää väsymyksensä kanssa yksin? Miten tuette heitä koronan keskellä, Räsänen kysyi

Perhe ja peruspalveluministeri Krista Kiuru piti kysymystä erittäin aiheellisena tänä aikana.

– Ainakin omassa lähipiirissä ja varmasti muiden suomalaisten lähipiirissä on omaishoitajia. Olen itsekin seurannut läheltä uupumista. Tautitilanteen pahentuessa taakka on vielä isompi kestää. Palveluiden on toimittava kuntatasolla, palvelutasosta ei pidä tinkiä myöskään omaishoidon tuen suhteen, Kiuru vastasi.

Räsäsen arvion mukaan ministerin vastauksessa ei tullut valitettavasti yhtään konkreettisia vastausta omaishoitajille.

– Tukitoimet jaksamisen kannalta ovat ensiarvoisia ja niitä odotetaan, hän sanoi.

Räsänen kuitenkin muistutti, että taloudella on merkitystä: Omaishoidon tuki on pieni, se on veronalaista ja kaiken lisäksi aika suuri osa omaishoitajista ei saa mitään tukea koska se on harkinnanvarainen etuus.

– Kysynkin valtiovarainministeriltä, onko hallituksella minkäänlaista tavoitetta oikeudenmukaistaa omaishoitajien verotusta.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen mukaan valtiovarainministeriössä ei ole tähän asiaan liittyviä asioita vireillä.

Ylös