Eino Pinomaa 1929–2020 in memoriam – Kristillisdemokraattien ensimmäinen puoluesihteeri on poissa

3.10.2020 klo 10:22 Henkilöt Jouko Jääskeläinen

Lämmin sillanrakentaja ja Kristillisdemokraatteihin (Suomen Kristilliseen Liittoon) jo sen ensimmäisenä toimintavuonna 1958 liittynyt Eino Pinomaa on siirtynyt ajasta ikuisuuteen.

Lämmin sillanrakentaja ja kristillisen puolueen aatteen perustanlaskija, rovasti Eino Pinomaa kuoli 19. syyskuuta 2020 Helsingissä 91-vuotiaana. Hän oli syntynyt Hämeenlinnassa 5. elokuuta 1929.

Eino oli tunnetun pappissuvun vesa. Jo nuorena hän omaksui henkilökohtaisen kristillisen elämänkatsomuksen. Hän valmistui teologian kandidaatiksi 1952 ja papiksi hänet vihittiin 1953.

Eino Pinomaa toimi pappistehtävissä setlementissä Karhulassa, pappina Orivedellä ja Helsingissä sekä uskonnonopettajana. Hän liittyi puolueeseen sen ensimmäisenä toimintavuotena 1958 ja tuli valituksi johtokuntaan 1959. Hän työskenteli sivutoimisena SKL:n pääsihteerinä 1965 alkaen, aktiivisesti Kristityn Vastuu-lehden hyväksi sekä vuosina 1975–78 puolueen ensimmäisenä täysaikaisena puoluesihteerinä. Tämän jälkeen hän siirtyi Meilahden seurakuntaan ja jäi eläkkeelle kirkkoherran virasta 1993.

Sukunsa eli isänsä professori Lennart Pinomaan ja setänsä piispa Eelis Gulinin myötä Einolla oli hyvä suhde kirkollisiin piireihin sekä samalla taito sovittaa sanansa eri suunnissa toimivien kristittyjen ymmärrettäviksi. Eino oli kaikissa tilanteissa sillanrakentaja. Mainittakoon myös sukulaissuhde isän enoon rovasti K.K. Sarliniin, Helena Konttisen elämäkerran kirjoittajaan.

Aatteellinen työ oli Einolle aina monin tavoin rakas. Vielä eläkevuosinaan hän usein muistutti kristillisen puolueen ideologisen työn tärkeydestä.

Aatteellinen työ oli Einolle aina monin tavoin rakas. Vielä eläkevuosinaan hän usein muistutti kristillisen puolueen ideologisen työn tärkeydestä. Eino rohkeni käyttää tätä sanaa, sillä hänelle se ei koskaan ollut kiistelyä vaan aina työtä isänmaan hyväksi. Perheet, koulut, kristillinen kasvatus, kestävät arvot viestinnässä – hän toimi puheenjohtajana Kristillisessä Radio- ja Televisioliitossa – sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus olivat Einon vahvoja teemoja.

Eino Pinomaan aloitteesta perustettiin vuonna 1967 Puotinharjun yksityinen oppikoulu. Sittemmin Helsingin kaupungille siirtyneenä se edelleen jatkaa toimintaansa Itäkeskuksen alueella, nyt Helsingin kielilukiona.

Eino kehitti alkuaikojen perustanlaskijoiden kanssa puolueorganisaatiota tarmokkaasti. Jäsenmäärä ylsi lukuihin, joita tänään voidaan vain kunnioittavasti ihailla.  Vahvaa yhteistyötä tehtiin Norjan ja Ruotsin kristillisten puolueiden kanssa. Einon rakkaus puolueen tehtävää ja kutsua kohtaan säilyi aina vahvana.

Einoa jäävät kaipaamaan puoliso ja kolme lasta perheineen sekä neljä sisarusta. Meille kaikille hän jää muistoon rohkaisevana ja lämpimänä persoonallisuutena.

Kirjoittaja Jouko Jääskeläinen on valtiotieteiden tohtori, pitkäaikainen kansanedustaja, Vantaan kaupunginvaltuutettu sekä Kristillisdemokraattien (SKL:n) puoluesihteeri 1983–1996

 

Ylös