Elämän marssi kiinnitti huomion kasvavaan juutalaisvihaan: ”Antisemitismillä ei ole oikeudellisia tai moraalisia perusteita”, Antero Laukkanen sanoo

6.10.2020 klo 12:14 Politiikka Samuli Rissanen

Elämän marssilla halutaan kiinnittää huomiota juutalaisiin ja Israeliin kohdistavan vihapuheen ja vihan järjettömyyteen.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen osallistui mielenilmaukseen Helsingissä.

– Me seisomme täällä tänään, koska maailmassa on edelleen niin paljon vihaa Israelin kansakuntaa vastaan ja niin vähän ihmisiä, jotka pitävät sitä vääränä. Me seisomme, koska niin monet sivistyneet ihmiset ja kansat antavat sydämessään tilaa antisemitismille, tälle vihamielisyydelle, jolle ei ole oikeudellisia tai moraalisia perusteita, kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen sanoi antisemitismiä vastustavan Elämän marssin kuulijajoukolle Helsingissä.

Elämän marssin tapahtumapaikaksi valikoitui Narinkkatori, joka toimi vuodesta 1876 ainoana juutalaisille sallittuna kauppapaikkana Helsingissä, kunnes heille myönnettiin kansalaisoikeudet 1918.

– Valitettavasti joudumme toteamaan, että antisemitismi kasvaa EU:n alueella, myös täällä Suomessa

Laukkasella oli mukanaan muistio, joka kansanedustajile jaettiin viime viikolla lakivaliokunnassa. Se koski Euroopan unionia, perusoikeuksia, antisemitismiä ja vihapuhetta.

Muistiossa käy ilmi EU:n perusoikeusviraston (FRA) raportin (10.9.2020) julkaisema tilasto juutalaisuusvastaisista tapahtumista EU:ssa 2009-2019 ja siitä, miten ne ovat kehittyneet ja minkä laatuisia ne ovat.

– Valitettavasti joudumme toteamaan, että antisemitismi kasvaa EU:n alueella, myös täällä Suomessa, Laukkanen kertoo.

Raportista käy niin ikään ilmi, että EU:ssa on kehitteillä monia keinoja antisemitismin kartoittamiseen ja ehkäisemistoimiin. Laukkanen pohtikin, miksi Eurooppa, joka pitää itseään sivistyksen ja valistuksen kehtona, on kehittynyt sellaiseksi, jossa on niin paljon vihaa juutalaista kansaa kohtaan, että pitää erikseen suunnitella ohjelmia antisemitismin poistamiseksi.

– Mikään rangaistus ei voi poistaa vihan siementä sydämistämme, vain toisen vielä vahvemman siemenen voima voi vihan siemenen voiman ja kasvuston tuhota. Tällaisen hyvän siemenen voi sydämiimme istuttaa kaikkivaltias Jumala, hän muistutti.

Helsingin Elämän marssi on osa kansainvälisen Elämän marssi -yhteisön toimintapäivää, jolla halutaan kiinnittää huomiota juutalaisiin ja Israeliin kohdistavan vihapuheen ja vihan järjettömyyteen.

Lisätietoa Elämän marsseista voi lukea tästä.

Ylös