Kansanedustaja Peter Östman KD-Live-kyselytunnilla: ”Meidän on saatava logistiikka toimimaan kilpailukykyisin ehdoin”
8.10.2020 klo 19:44 Politiikka Kristiina Kunnas
Kansanedustaja, Kristillisdemokraattien 1. varapuheenjohtaja Peter Östman KD-Live-kyselytunnilla torstaina 8. lokakuuta.
Peter Östman kannusti KD-Live-kyselytunnilla Facebookissa Suomea uudistamaan sosiaaliturvan mitä pikimmin sekä siirtymään kolmikantajärjestelmästä joustavampaan sopimiseen. Vaikuttamaan haluavia hän haastoi lähtemään kuntavaaliehdokkaaksi.
– Me Kristillisdemokraatit olemme peräänkuuluttaneet paikallista sopimista jo pitkään, Peter Östman muistutti.
Östman vastasi kuulijoiden kysymyksiin KD-Live-kyselytunnilla Facebookissa torstai-illansuussa.
– Yrittäjät uskaltaisivat työllistää lisää, jos siiryttäisiin nykyisestä kolmikantajärjestelmästä joustavampaan systeemiin.
Östman totesi puolueensa puhuneen jo viitisen vuotta kannustavan perusturvan mallista.
– Tarvitsemme sosiaaliturvauudistuksen. Kristillisdemokraatit on ollut ensimmäisenä vaatimassa tätä, Östman sanoi ja kiitti puoluesihteeri Asmo Maanselän paneutumista asiaan.
Maanselkä esitteli kirjassaan Kannustava perusturva samannimisen mallin, joka yksinkertaistaisi rajusti sosiaaliturvan monimutkaista verkkoa, ja vertasi sitä Britannian Universal Credit -malliin. (Ajatushautomo Kompassin julkaiseman Kannustava perusturva -kirjan painos on lopussa, mutta sen voi ladata luettavaksi täältä)
Östmanilta kysyttiin, kuinka paljon työpaikkoja Suomi oikeastaan tarvitsisi lisää.
– Nyt on menetetty jo niin paljon lisää, että vähintään 80 000 tarvittaisiin, ja pitemmällä aikavälillä yli 100 000, Östman vastasi.
UPM:n tehtaansulkemis-ratkaisua on Östmanin mukaan helppo kritisoida, koska on kyseessä pörssiyhtiö ja koska sen johtaja nostaa suuren vuosipalkkion.
Pörssiyhtiöt ovat kuitenkin tärkeitä yhteiskunnallemme. Ne tuovat investointeja Suomeen ja käyttävät pieniä ja keskisuuria yrityksiä alihankinnassaan. – Peter Östman
– Mutta pörssiyhtiöt ovat kuitenkin tärkeitä yhteiskunnallemme. Ne tuovat investointeja Suomeen ja käyttävät pieniä ja keskisuuria yrityksiä alihankinnassaan, Östman totesi.
Hänen mukaansa Suomen kilpailukykyyn on kuitenkin jo pitkään vaikuttanut muutama tekijä, joista metsäteollisuus on varoittanutkin.
– Verorasitus on käynyt liian korkeaksi. Liikenteen dieselveroa on korotettu jokaisella hallituskaudella, vaikka 80 % kulutuksesta menee juuri raskaaseen liikenteeseen. Myös sähköverotus on neljä kertaa Ruotsia korkeampi.
– Meidän on saatava logistiikka toimimaan kilpailukykyisin ehdoin, Östman muistutti.
Työttömien työllistyminen pohditutti yhtä Live-kyselytunnin kysyjää.
– Yrittäjyyttä pitää tukea – pitäisi olla yhteinen tahtotila, että jos muuten ei saada ihmisiä työllistymään, tehdään heistä yrittäjiä.
– Työntekijällä täytyy olla valmiutta muuttaa paikkakuntaa, Östman totesi.
– Ehkä muuttoliike voisi kääntyä vähitellen etelästä pohjoiseen, sillä moni maakuntien työnantaja on tällä hetkellä vailla ammattitaitoista työväkeä.
Östmanillle kommentoitiin myös pienituloisten vaikeutta tulla toimeen. Östman huomautti, että Suomen elinkustannukset ovat karanneet käsistä.
– Kahden tuhannen euron kuukausitienestillä ei tule toimeen. Meillä sekä verotusaste että elinkustannukset ovat liian korkeat.
Östmanilta kysyttiin myös EU-elpymispaketista.
– Se on liian mittava, liian iso, 750 miljardia. Tukien osuus jäi aivan liian korkeaksi. Etelä-Euroopan maihin jaetaan tukea. Me saamme kolme miljardia tukea, mutta maksamme siitä 6,6 miljardia.
Olisi pitänyt mieluummin tukea lainojen saamista kuin jakaa rahaa näin paljon. – Peter Östman EU-elpymispaketista
– Olisi pitänyt mieluummin tukea lainojen saamista kuin jakaa rahaa näin paljon.
Miten koronatilanteeseen pitäisi puuttua?
Östmanin mukaan kesän jälkeen on ollut sekoilua. Hänen mielestään hallituspuolueet ovat olleet keskenään eri mieltä rajauksista.
– Hallitus ei uskaltanut ajoissa rajoittaa tai sulkea ravintoloita ja yökerhoja toisen aallon alkaessa.
– Meillä ei ole varaa siihen, että koko Suomi menee kiinni uudelleen, Östman muistutti.
Östman ei KD-kyselytunnilla uskaltanut lähteä ennustamaan koronan jälkeistä aikaa.
– Perinteiset ruoka- ja lounasravintolat ehkä pärjäävät parhaiten, mutta matkailu kaikkineen kärsii. Bussiyhtiöiden linja-autot seisovat.
– Moni elinkeino tarvitsee tukea – ja osa menee konkurssiin. Mitä siitä syntyy, sitä ei kukaan vielä tiedä.
Kolmatta kauttaan Vaasan vaalipiirin kansanedustajana toimiva Östman tunnetaan kovana ehdokasrekrytoijana. Hän toimii Luodon kunnanvaltuustossa ja on Kristillisdemokraattien 1. varapuheenjohtaja.
– Aiomme hankkia ison määrän ehdokkaita, vaikka välillä vähän hitaasti siihen herätään.
Östman kannusti mukaan vaikuttajaksi ja käytti puoluekokouksessa 2004 ruotsalaiselta kansanedustajalta kuulemaansa sitaattia.
– Älkää seiskö siellä tien varressa valittamassa, vaan menkää itse mukaan vaikuttamaan asioihin.
– Pitää olla valmis kantamaan vastuuta, se on ainoa tapa vaikuttaa yhteiskuntaan.
– Parasta on lähteä ehdokkaaksi, Östman kannusti.
KD-Live joka toinen torstai – seuraavan kyselytunnin 22.10. vastaajana Sari Tanus
Kristillisdemokraattien kansanedustajat ovat Facebookin KD-live-kyselytunnin vastaajina vuorotellen. Kyselytunnin tuottajana ja isäntänä toimii puoluesihteeri Asmo Maanselkä.
Seuraava kyselytunti on torstaina 22. lokakuuta klo 17. ja silloin vastaajana on KD:n tamperelainen kansanedustaja, erikoislääkäri Sari Tanus.