”Näyttää siltä, että hallitus on antanut yhdelle ryhmälle erityisaseman” – Antero Laukkanen kysyi sateenkaariverkoston vaikuttamisesta hallituksella sisällä

8.10.2020 klo 17:48 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen nosti eduskunnan kyselytunnilla esiin sateenkaariyhteistyöverkoston vaikuttamisen hallituksen sisällä ja peräänkuulutti samoja oikeuksia myös muille etujärjestöille.

Laukkanen kertoi kyselytunnilla, että eduskunnan tietoon on tullut, että valtioneuvoston sisällä toimii epävirallinen sateenkaariyhteistyöverkosto. Verkoston toimintaa koordinoivat oikeusministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö. Mukana on kuusi ministeriötä.

– Se näyttää vaikuttavan suoraan hallituksen ajamiin lakihankkeisiin ja niiden valmisteluun, vaikkakin sen kokoonpanosta ja toiminnasta ei ole tietoa valtioneuvoston sivuilla. Siellä toimivat Seta, Trasek ja sateenkaariperheet, Laukkanen kertoi.

– Näyttää siltä, että hallitus on selkeästi antanut jollekin ryhmille erityisaseman toisiin ryhmiin verrattuna ja se vaikuttaa todella erikoiselta,

– Näyttää siltä, että hallitus on selkeästi antanut jollekin ryhmille erityisaseman toisiin ryhmiin verrattuna ja se vaikuttaa todella erikoiselta.

Laukkanen kysyikin, voivatko myös muut etujärjestöt ja kansalaisjärjestöt, kuten vammaisten -, vanhusten- ja lapsiperheet, saamelaiset ja romanit saada oman verkostonsa valtioneuvoston sisälle vaikuttamaan omiin asioihinsa.

Pääminisiteri Sanna Marin kertoi Laukkaselle, ettei ollut tietoinen, toimiiko valtioneuvoston sisällä tällainen verkosto.

– Minä en ollut tietoinen tai en ainakaan muista, että meillä tällainen verkosto olisi. En tiedä, kuulunkohan itse siihen. Jos en kuulu, niin täytyy liittyä, koska tasa-arvoisuus ja yhdenvertaisuuden edistäminen ovat erinomaisen tärkeitä asioita, Marin vastasi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson puolestaan kertoi, että on saanut samasta aiheesta Laukkaselta kirjallisen kysymyksen, johon on kaksi kertaa vastannut.

– Edelleen vastaus on sama: On olemassa verkosto. Aina kun on joku sellainen lakihanke, joka koskettaa sateenkaariperheitä, on mahdollisuus antaa näkemyksiä. Se on mahdollista kaikille muillekin.

Laukkanen myönsi saaneensa kaksi vastausta ministeri Henrikssonilta, mutta ei kokenut saaneensa kummastakaan vastausta kysymykseen, voivatko myös muut etujärjestöt saada valtioneuvoston sisällä oman verkostonsa, joka virkamiesten työajalla kokoontuu ja voi vaikuttaa heitä koskeviin lainsäädäntöihin.

Laukkanen oli myös hämmästynyt siitä, ettei pääministeri Marin edes tiennyt, toimiiko kyseinen verkosto valtioneuvostossa, jota Marin kuitenkin johtaa.

Laukkanen kertoi kuuluvansa parlamenttaariseen avoimuusrekisterityöryhmään, joka valmistelee uutta avoimuus- eli lobbausrekisteriä.

– Sen ohjeissa puhutaan hyvin selvästi, mitä on lobbaaminen oman etujärjestön puitteissa. Siihen halutaan perustaa avoimuusrekisteri.

– Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että tulee uusia toimintamalleja, mutta niiden pitää koskea yhdenvertaisesti kaikkia eturyhmiä, Laukkanen totesi.

Ylös