– Hallitus on sekavalla viestinnällä heikentänyt kansalaisten luottamusta maskeihin, Päivi Räsänen sanoo

9.10.2020 klo 16:55 Politiikka Samuli Rissanen

Päivi Räsäsen mielestä hallituksen maskiviestinnästä pitää keskustella, sillä sillä on merkitystä, millä tavoin nyt annettuja maskisuosituksia ylipäänsä noudatetaan.

– Valitettavasti hallitus on sekavalla viestinnällä heikentänyt kansalaisten luottamusta maskeihin, Räsänen sanoi eduskunnan debatissa, joka koski valtion ensi vuoden talousarviota.

Hän muistutti pääministeri Sanna Marinin sanoneen eilisellä eduskunnan kyselytunnilla, että maskeja ei otettu käyttöön keväällä sen vuoksi, että niitä ei ollut.

Räsänen suuntasi sanansa erityisesti peruspalvelu- ja perheministeri Krista Kiurulle.

Olisi tärkeää, että te selkokielellä kansalaisille perustelisitte, mitkä ovat nyt ne tieteelliset näytöt ja muut perustelut sille, minkä vuoksi niitä maskeja tulee käyttää

– Te sanotte, että sitä (maskisuositusta) ei tullut vuoksi, että tieteellisestä näytöstä oli puutetta. Kumpi näistä on totta? Olisi tärkeää, että te selkokielellä kansalaisille perustelisitte, mitkä ovat nyt ne tieteelliset näytöt ja muut perustelut sille, minkä vuoksi niitä maskeja tulee käyttää, Räsänen peräänkuulutti.

Kiuru muistutti WHO;n todenneeni kesäkuun alussa, että alueilla, joissa korona on levinnyt ankarasti ja joissa etäisyyden pitäminen on hankalaa, tulisi arvioida maskikysymystä.

– Me arvioimme tätä maskikysymystä Suomessa ja totesimme, että Suomi oli jo suvantovaiheessa, nämä tartunnat olivat laskeneet, ja meillä suositukset ja rajoitukset tehdään epidemiologiseen tilanteeseen peilaten ja myös välttämättömyyteen peilaten.

– Meidän täytyy ymmärtää, että suvantovaiheessa kesäkuumalla ihmiset eivät olisi tätä maskisuositusta todellisuudessa noudattaneet, Kiuru vastasi.

Ylös