Lohjan Kristillisdemokraateilla jo 15 ehdokkaaksi lupautunutta – ”Vielä tarvittaisiin saman verran lisää”

11.10.2020 klo 18:06 Kenttätoiminta Kristiina Kunnas

Lohjan seudun Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Merja Eräpolku iloitsee ehdokastilanteesta. – Ehdokasrekry on paremmassa vauhdissa kuin viime kerralla. Meillä on jopa hieman enemmän lupautuneita kuin joillakin isommilla puolueilla. Paljon työtä on silti vielä tehtävä, Eräpolku sanoo.

Ehdokasrekry on kovaa työtä, sen tietävät ne, jotka sen ovat hommakseen ottaneet. Kipuilu vaalien alla – ja niiden jälkeenkin – on joskus kirpeää.

– Pienilläkin äänimäärillä voi olla arvaamaton merkitys. Etenkin pienemmissä kunnissa jopa yksi ääni voi ratkaista paikan saamisen tai vaille jäämisen, Merja Eräpolku muistuttaa.

– Meillä oli kuntavaaleissa 2017 ehdokkaita 23. Pari ehdokasta veti aika loppuhetkillä hakemuksensa pois, kun arvioivat, ettei heitä tarvitakaan.

– Jospa eivät olisi luopuneet ehdokkuudesta. Olisimme nimittäin mitä todennäköisimmin saaneet toisenkin valtuutetun. Se paikka jäi 33 äänen päähän.

Eräpolku toivoo, ettei kukaan ajattelisi olevansa liian mitätön ehdokkaaksi tai saavansa liian vähän ääniä.

Hän iloitsee siitä, että lupautuneita ehdokkaita on nyt jo 15. Mutta työ on vielä pahasti kesken ja vaikeutuu loppua kohden, kun kysyttävät nimet hupenevat ja myös muut puolueet kisaavat ehdokkaista.

– Toivon, että saamme 30 ehdokasta. Siinä on vielä paljon suostuttelemista, Eräpolku pohtii.

Ihmisten elämäntilanteet muuttuvat, ja siksi samojakin henkilöitä kannattaa kysyä useampia kertoja.

– Ehdokashankinnassa pitää olla sitkeyttä, eikä lannistua saa. Yhtäkin nyt ensi kertaa mukaan suostunutta olin houkutellut vaaleihin jo 2007 ja useamman kerran sen jälkeen.

– Vasta nyt oli hänelle oikea aika.

Lohjan Kristillisdemokraatit ovat jakaneet osaston johtokunnassa tehtäviä siten, että yhdessä keskustellaan potentiaalisista ehdokasnimistä.

Muistutan aina ehdokkaaksi pyytämääni, että tämä on eräänlaista joukolla talkoisiin lähtemistä.

– Sovimme sitten kuka ja ketkä kyselevät. Meillä johtokunnan jäsenet ovat sitoutuneita kysymään ehdokkaita. Harva vastaa heti, että lähdenpä.

Lohjalaisilla on tapana kysyä ehdokkuudesta kieltäytyvältä onko hänellä mielessään joku, jota voisi kysellä ehdokkaaksi.

– Joku voi nimittäin jopa odottaa soittoa ja kyselyä, Eräpolku tietää.

– Muistutan aina ehdokkaaksi pyytämääni, että tämä on eräänlaista joukolla talkoisiin lähtemistä. Monella on paljon erilaisia vastuita, ja siksi myös hyviä syitä kieltäytyä ehdokkuudesta. Olemme osastossa sopineet, että jokainen ehdokas on mukana juuri niillä voimavaroilla mitkä hänellä on, eikä yhtään enemmällä.

– Kenenkään ei pidä saada vaaleista burnoutia.

Eräpolku on Lohjan kaupunginvaltuutettu sekä KD:n Lohjan seudun paikallisosaston puheenjohtaja. Eduskunnassa Kristillisdemokraattien tiedottajana ja KD-Lehden toimittajana työskentelevä Eräpolku on monessa muussakin mukana, sillä hän on myös Lohjan seurakunnan kirkkoneuvoston jäsen.

Kenenkään ei pidä saada vaaleista burnoutia.

Osaston alue on laaja, sillä nykyisin siihen kuuluvat myös Raaseporin, Siuntion ja Inkoon jäsenet. Erityistä päänvaivaa osaston lohjalaisista koostuvalle johtokunnalle tuottavat nämä naapuripaikkakunnat, joiden ihmisiä ei niin hyvin tunneta.

– Olen itse peräänkuuluttanut puolueessa osastobyrokratian vähentämistä. Kuitenkin yhä enemmän tajuan myös sitä, miten vaikeaa on vetää vaikkapa vaalityötä toisesta kunnasta käsin. Etenkin kun jo oman kunnan alue koostuu useasta liitoskunnasta.

Eräpolun mukaan sekin pitää hyväksyä, että jossain kohtaa ikäihmiset jäävät vastuista pois.

– On myös oikeus jäädä hyvillä mielin eläkkeelle politiikasta. On kohtuutonta painostaa pitkään puoluetyössä palvelleita aina vain jatkamaan, hän toteaa.

 

Ylös