”Jotta 1990-luvun velkavankien elämä voisi lopulta päättyä rauhallisemmin” – Antero Laukkanen peräänkuuluttaa hallitukselta armahduslakia

13.10.2020 klo 17:41 Politiikka Samuli Rissanen

Ylivelkaantuminen nousi eduskunnan talousarviokeskustelussa esiin monelta kantilta.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen kysyi ulosoton resurssoinnista koronan aikana ja toisaalta peräänkuulutti armahduslakia 1990-luvun lamassa velkaantuneille.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen kiitti hallitusta siitä, että oikeuslaitoksen määrärahataso on vihdoinkin lähtenyt loivaan nousuun ja moniin kipukohtiin on saatu lisää rahaa.

– Myös vanhusasiainvaltuutetun toimen perustaminen on nyt lopulta tulossa, kiitos siitä, Laukkanen sanoi eduskunnan talousarviokeskustelussa.

Monen muun edustajan tavoin hän kiinnitti kuitenkin huomiota siihen, miten ylivelkaantuneiden tilanteita käsitellään.

Onko hallitus tuomassa niin sanottua armahduslakia, jotta näiden 90-luvun velkavankien elämä voisi lopulta päättyä rauhallisemmin

Laukkanen huomautti, että vaikka ulosoton osalta on tehty väliaikaista koronalainsäädäntöä, resurssit siellä ovat jääneet jälkeen, ja maksujärjestelyjä ei saada riittävän nopeasti voimaan, jotta ihmiset saisivat apua.

– Kysyisin: onko ministeri valmis tuomaan lisätalousarviossa lisää resursseja, jotta saadaan mahdollisimman nopeasti näille ihmisille oikeat ratkaisut?

– Toinen asia, josta kysyisin, on nämä 90-luvun laman ylivelkaantuneet. Onko hallitus tuomassa niin sanottua armahduslakia, jotta näiden 90-luvun velkavankien elämä voisi lopulta päättyä rauhallisemmin, Laukkanen kysyi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi, että hallitus panostaa siihen, että tässä kriisissä, missä tällä hetkellä olemme, olisi enemmän velkaneuvojia ympäri Suomea.

– Talous- ja velkaneuvonnan palveluja antaa 22 oikeusaputoimistoa, ja talous- ja velkaneuvonnan niin kutsuttu chat-palvelu on uusin palvelumuoto. Tällä hetkellä on 194 henkilötyövuotta tällä alalla, ja meillä on talousarvioehdotuksessa nyt 600 000 euroa lisää määrärahaa tähän.

– Tämän lisäksi me teemme paljon muutakin. Meillä on projekti yhdessä Suomen Pankin kanssa, ja halutaan, että suomalaiset pystyvät tulevaisuudessa paremmin kuin tänään hallitsemaan omaa talouttaan, hän vastasi edustajille.

Ylös