– Julkinen kehottaminen ja kutsuva toiminta, joka on ollut Isis-naisten toimintaa esimerkiksi Facebookissa, täytyy saada kriminalisoiduksi, Päivi Räsänen sanoo

14.10.2020 klo 15:53 Politiikka Samuli Rissanen

Hallituksen esityksessä terrorismin rahoittamista koskevia rangaistussäännöksiä täydennettäisiin niin, että myös terroristin rahoittaminen säädettäisiin rangaistavaksi.

Kysymys on vaikeasta lainsäädännöstä. Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen arvioi sen kuitenkin olevan askel oikeaan suuntaan.

Hallituksen tänään eduskunnan lähetekeskusteluun tuodussa esityksessä esitetään, että uutena terrorismirikoksena säädetään rangaistavaksi terroristin rahoittaminen.

Jatkossa rangaistavaa olisi rahoittaa henkilöä, joka tekee terroristisessa tarkoituksessa tehtyjä rikoksia tai osallistuu niiden tekemiseen rikokseen osallisena.

– Me olemme nähneet näitä oikeudenkäyntejä, joissa on ollut todella vaikea pystyä todistamaan sitä, että henkilö on näihin rikoksiin, vakaviinkin syytöksiin, syyllistynyt

Rangaistukseksi tuomittaisiin vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään kuusi vuotta. Myös terroristin rahoittamisen yritys olisi rangaistava.

– Tämä esitys on todellakin tervetullut askel oikeaan suuntaan, mutta itse odotan kokonaisuudistusta ja toivon, että ministeri vielä tarkemmin kertoisi aikataulusta, että milloin eduskunta pääsee sitten näitä seuraavia askeleita käsittelemään, kristillisdemokraattien kansanedustaja ja entinen sisäministeri Päivi Räsänen arvioi.

Hänen mielestään ongelmana terrorismirikoksissa on näytön saaminen.

– Me olemme nähneet näitä oikeudenkäyntejä, joissa on ollut todella vaikea pystyä todistamaan sitä, että henkilö on näihin rikoksiin, vakaviinkin syytöksiin, syyllistynyt.

Räsänen ottaa esimerkiksi Isis-kalifaatissa toimineet miehet ja naiset Suomessa.

– Tiedämme, että vaikka he olisivat juuri vaikkapa näihin rahoitusrikoksiin syyllistyneet, se näytön saaminen on vaikeaa. Julkinen kehottaminen, joka on ollut juuri näiden Isis-naisten toimintaa esimerkiksi Facebookissa  ja kutsuvana toimintana, todellakin täytyisi myös saada kriminalisoiduksi, Räsänen sanoo.

 

Ylös